MENÜ
Türkgün Gündem YTB Başkanı Abdullah Eren'den Rümeysa Öztürk’ün gözaltına tepki

YTB Başkanı Abdullah Eren'den Rümeysa Öztürk’ün gözaltına tepki

YTB Başkanı Abdullah Eren, Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün, evinin yakınlarında ABD İç Güvenlik Bakanlığına Gümrük Muhafaza Dairesi görevlileri tarafından hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

YTB Başkanı Abdullah Eren, Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün, evinin yakınlarında ABD İç Güvenlik Bakanlığına Gümrük Muhafaza Dairesi görevlileri tarafından hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

MUHABİR: Burhan Tural

YTB Başkanı Abdullah Eren, ABD’de Tufts Üniversitesi'nde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Eren, “Öztürk ailesi ile irtibatta olmaya ve hukuka aykırı olan bu sürecin lehlerine sonuçlanması için kendilerine her türlü destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi'nde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün, evinin yakınlarında, ABD İç Güvenlik Bakanlığına (DHS) bağlı Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlileri tarafından hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına YTB Başkanı Abdullah Eren tepki gösterdi.

Fulbright burslusu ve doktora eğitiminin son yılında olan Rümeysa Öztürk önceki akşam iftara gitmek için evinden çıktığı anda sivil ICE görevlileri tarafından gözaltına alınarak telefonuna el konuldu. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde yüzü maskeli 6 kişinin Öztürk’ün etrafını sardığı ve ardından ise Öztürk’ün kelepçelendiği görüldü. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Rümeysa Öztürk'ün hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

“HER TÜRLÜ DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Rümeysa Öztürk’ün, yalnızca İsrail’in uyguladığı şiddeti eleştiren bir yazı yayımladığı gerekçesiyle hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını belirten Eren şunları kaydetti:

“ABD'de doktora eğitimi gören vatandaşımız Rümeysa Öztürk, yalnızca İsrail’in uyguladığı şiddeti eleştiren bir yazı yayımladığı gerekçesiyle Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından terörist muamelesi görerek hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Massachusetts Bölge Mahkemesinin, Rümeysa kardeşimizin şehir dışına çıkarılamayacağına dair verdiği açık karara rağmen, hukuksuz ve yetkisiz olarak başka bir eyalete sevk edilmiştir. Kendisi ne avukatıyla ne de başka bir kişiyle görüştürülüyor. Öztürk ailesi ile irtibatta olmaya ve hukuka aykırı olan bu sürecin lehlerine sonuçlanması için kendilerine her türlü destek vermeye devam edeceğiz. Başta Washington Büyükelçiliğimiz ve YTB olmak üzere, vatandaşımızın yaşadığı süreci adım adım takip etmeyi sürdüreceğiz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Eğitim MEB, LGS'de merak edilen soruları yanıtladı

MEB, LGS'de merak edilen soruları yanıtladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 15 Haziran'da yapılacak merkezi sınava başvurular, oturumların içeriği, sınavın uygulanışı gibi konularda merak edilen 31 soru yanıtlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 15 Haziran'da yapılacak merkezi sınava başvurular, oturumların içeriği, sınavın uygulanışı gibi konularda merak edilen 31 soru yanıtlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "2025 Yılı Merkezi Sınav Sıkça Sorulan Sorular" ve yanıtları, Bakanlığın internet sitesi "www.meb.gov.tr"den yayımlandı.

LGS kapsamındaki merkezi sınavın başvuru ve uygulama kılavuzunun yayımlanmasının ardından, sınav öncesi, isteğe bağlı başvuru süreci, sınavın uygulanışı ve sonrasına ilişkin en çok merak edilen 31 soru yanıtlandı.

Sınavın isteğe bağlı olacağı ve öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor.

Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan arasında e-Okul sistemi (eokul.meb.gov.tr) üzerinden yapabilecek.

Merkezi sınava başvuru için öğrencilerden ücret talep edilmeyecek.

Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek merkezi sınavın birinci oturumu, Türkiye saati ile 09.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak.

Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

Merkezi sınavın birinci oturumu sözel alanda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak.

Merkezi sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran'da elektronik ortamda ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz arasında yapılacak

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesiyle geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca öğrencilerin yanlarında en az iki koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, birer kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurması gerekecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için örgün eğitime devam edenlerin bilgilerinin okul müdürlükleri tarafından ilgili Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) gönderilmesi, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise 16 Nisan'a kadar açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç gereç ve cihazları kendileri getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecek.

Evde veya hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere, yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için öğrencinin sınava alınacağı adresin velisi/vasisi tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne bildirilmesi, okul müdürlüğü tarafından da ilgili RAM'a iletilmesi gerekecek.

Merkezi sınav sonuçları, 11 Temmuz 2025'te "https://www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.

Tercih işlemleri, 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 4 Ağustos'ta ilan edilecek.

Yerleştirmeye esas 1 ve 2. nakil tercih başvuruları ve sonuçları, 4-14 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

Öte yandan, 2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nda, LGS kapsamındaki merkezi sınav için son başvuru tarihi 11 Nisan 2025 açıklanmıştı. Ancak 2-4 Nisan 2025 tarihleri arasındaki idari izin nedeniyle merkezi sınav başvuru işlemlerinde oluşabilecek öğrenci mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla başvuru süresi, 16 Nisan 2025 tarihine kadar uzatıldı.

Ayrıca okul müdürlüklerinin onay işlemleri için son tarih de güncellendi. Önceden 14 Nisan 2025 olarak belirlenen onay süresi, 17 Nisan 2025 saat 17.00'ye kadar uzatıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *