24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı?

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı?

Bayram namazı Ramazan Bayramı'nın ilk günü yarın kılınacak. Bayram namazı nasıl kılınır sorusu cevabı belli oldu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bayram namazı camilerde mi yoksa evde mi kılınacak sorusuna cevap verdi. Ramazan bayramı namazı 2 rekat kılınacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı?

Bayram namazı nasıl kılınır sorusu cevap buldu. Bilgilerini tazelemek isteyen müslümanlar bayram namazı kaç rekat sorgulaması yapıyor. Mübarek Ramazan ayı bugün son oruçla birlikte bitecek ve yarın sabah bayram namazı kılınacak. Bayram namazının ardından insanlar sevinçle ve coşkuyla bayramını idrak edecek. Tam kapanmaya denk gelen Ramazan Bayramı'nda ziyaretler yasak olacak. 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama"

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

• Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

• Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,

• Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 2. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

• Sonra 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

• Ardından 4. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

• İmam; gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

• Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

Bayram namazı nasıl kılınır

2. Rekat

• İmam; gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

• Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

• Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

• Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

• Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

• Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip minbere çıkar ve bayram hutbesini okur.

Bayram namazı nasıl kılınır

RAMAZAN BAYRAMI KAÇ REKATTIR?

Bayram namazı 2 rekattır. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk günü kılınır. Namazdan sonra bayram hutbesi okunur. Bayram namazları cemaatle birlikte camilerde kılınır.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Bayram namazı da tıpkı Cuma namazında olduğu gibi cemaatsiz kılınmaz. Diyanet’in açıklamasına göre Cuma namazı ve bayram namazı kılabilmek için cemaate ihtiyaç vardır. Bu durumda vatandaşların, bayram namazı evde kılınır mı sorusuna yanıt olarak, Ramazan Bayramı’ndan eğer camiiler açılmaz ise evde küçük bir cemaatle kılınabilir diyebiliriz. Hanefi mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine getirilmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması gerekir.

BAYRAMDA CAMİLER AÇIK MI?

Diyanet İşleri Başkanlığının ramazan ayında yürüttüğü din hizmetleriyle ilgili bilgi veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Beş vakit ve cuma namazlarımızda cemilerdeki irşat çalışmalarımız devam ediyor. Dijital ortamı çok iyi kullanmaya başladık. Diyanet TV'den irşat programları yapılıyor. Ayrıca Türkiye genelinde 90 bin kadar camimizde, imkanlar nispetinde, tedbirlere riayet ederek irşat hizmetlerine devam ediyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bayramda bankalar EFT yapılabilir mi? Bayramda EFT hesaba ne zaman geçer?

Bayramda bankalar EFT yapılabilir mi? Bayramda EFT hesaba ne zaman geçer?