20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Safer ayı ne zaman bitiyor, hangi gün bitecek? Safer ayında nasıl ibadet edilir, nasıl namaz kılınır

Safer ayı ne zaman bitiyor, hangi gün bitecek? Safer ayında nasıl ibadet edilir, nasıl namaz kılınır

Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı 8 Eylül tarihinde başladı. Halk arasında bela ayı olarak bilinen Safer ayı ne zaman bitiyor? merak ediliyor. Safer ayı bela ayı olarak da anılıyor. Ancak yaygın bilinen Safer ayının bela ve uğursuz olduğu inancı Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadisleriyle ortadan kaldırılır. Peki Safer ayında nasıl ibadet edilir?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Safer ayı ne zaman bitiyor, hangi gün bitecek? Safer ayında nasıl ibadet edilir, nasıl namaz kılınır

Safer ayı muharrem ayından sonra Hicri takvimde gelen ikinci aydır. Safer ayı 8 Eylül tarihinde başladı fakat; "Safer ayı ne zaman bitiyor?" sorusuna cevap aranıyor. Safer ayını ibadetlerle geçirmek isteyenler de "Safer ayında nasıl ibadet edilir?" diye araştırma yapıyorlar. Safer ayı geçmişte felaketlerin yaşandığı ay olarak inanılıyor. Ancak Peygamber Efendimiz böyle bir anlayışı reddetmişdir. Peki Safer ayı ne zaman bitiyor? Safer ayında nasıl ibadet edilir, nasıl namaz kılınır? 

SAFER AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Safer ayı Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2021 dini günler takviminde de yer almaktadır. Safer ayı 8 Eylül tarihinde başlamıştır, bitiş tarihi ise "6 Ekim"dir.

Safer ayı

SAFER AYI NEDİR?

Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça yaşandığı bilinmektedir. Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde asla yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Muhammed (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19)

SAFER AYI NEDEN BELA AYI OLARAK BİLİNİYOR?

Safer ayı geçmişte bazı felaketlerin gerçekleştiği bir zaman dilimi olarak ta inanılmaktadır. Bu ayın bela ve musibet ayı olarak bilinmesinin sebebi şöyle olmalı. Hz Allah Ad kavmini şiddetli bir kasırga ile Safer ayının son çarşamba günü sekiz gün süren bir musibet göndererek cezalandırmış ve hepsini helak etmiştir. Ad kavmi ise kendilerinin helak olmasına sebep olan günahlar işlemiş ve cezayı hak etmişlerdir. Hz Allah'ta onlara Safer ayında azap gönderdi ve cezalandırmış oldu. Bu ve benzeri cezalandırma olayları Safer ayında gerçekleşmiştir. Hz Allah (c.c) buyuruyor ki: "Gerçekten biz uğursuzluğu süre gelen bir günde onlar üzerine şiddetli bir kasırga yolladık."(Kamer 19 ayet) Başka bir ayette ise Allah'ımız " Bundan dolayı biz de onlara dünya hayatında zillet azabını tattırmak için o uğursuz günlerde soğuk bir rüzgar gönderdik. Ahiret azabı elbette daha çok rüsvay edicidir. Onlara yardım da edilmez."(Fussilet 16 ayet).

Ferududdin-i Nakşibendi hz. buyuruyor ki: Gökten "üçyüz yirmi bin" senelik bela Safer ayının son çarşamba gecesi yağıyor.

SAFER AYINDA NASIL İBADET EDİLİR?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin yaptığı günlük ibadet ve dualar ise bu ayda da yapılır.

Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe edilip, çokça istiğfar çekilip, kaza namazı kılınabilir. Ayrıca sadaka verip ve salavatlar ile meşgul olunabilir.

SAFER AYINDA NASIL NAMAZ KILINIR?

Safer ayının ilk ve son çarşamba gününün gecesinde, yani salı gecesi kılınacak namaz şu şekildedir;

1 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 17 Kevser Sûresi

2 Rekât : Fatiha'dan Sonda; 5 İhlâs Sûresi

3 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 1 Felâk Sûresi

4 Rekât : Fatiha'dan Sonra ; 1 Nâs Sûresi

Selam verdikten sonra:

7 defa "Estağfirullah El Azimé

11 defa "Salat-i Müncine (Salaten Tüncina) duası okunur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“Masumlar Apartmanı”  Yeni Sezon İlk Bölümüyle Bu Akşam TRT 1’de

“Masumlar Apartmanı” Yeni Sezon İlk Bölümüyle Bu Akşam TRT 1’de