20 Ekim 2024
weather
11°
Twitter
Facebook
Instagram

Werner Helsen'den hakemlere uyarı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Werner Helsen'den hakemlere uyarı

3 Ağustos’ta açılış konuşmaları ile başlayan MHK semineri, hakemlerin ve gözlemcilerin 24 - 48 saat süren, adeta turnike usulü Riva’ya giriş çıkışları ile devam ediyor. Hızlandırılmış teorik eğitimin yanı sıra, yapılan atletik testlerde hakemlerimiz hayli zorlandılar. UEFA Fitness Eğitimcisi Prof. Dr. Werner Helsen duruma hayli sinirlenerek, hakemlerimizi ciddi şekilde uyarmış. Geçen yazımızda da belirttiğimiz gibi, MHK’nın geç atanması nedeniyle, hakemlerimiz sezon öncesi hazırlıklarını tam olarak yapamadan sezona başlayacaklar maalesef.

SIRADA KİMLER VAR?

Seminerin açılış günü, VAR kadrosuna transfer edilen Hüseyin Göcek ve Suat Aslanboğa’ya plaket verildi, duygusal anlar yaşandı. Hakemliği bırakan Ali Palabıyık ise plaket almaya gelmedi. Her sene birkaç hakemimizin bırakması ya da, bıraktırılması maalesef moda oldu. Hakemlerimiz bu tercihlerini kendi iradeleriyle, veya sadece MHK’nin telkini ile aldılarsa mesele yok. Ama bu kararın alınmasında federasyon yönetiminin, TFF’ye ve MHK’ye baskı yapan birilerinin rolü varsa, işte o zaman büyük sıkıntı var demektir. Aslında bu 3 hakemimizin kondisyon problemi yoktu. Ali Palabıyık, UEFA’nın 1. kategorisinde yer alıyordu ve geçen sezonun başında derbilerin aranan adamıydı. Yaşadığı dinlenme sürecinin sonunda iyi bir terapi ile yeni sezona eski Ali Palabıyık olarak başlayabilirdi. Göçek ve Arslanboğa ise sezonda en az 15’er maçlık yük kaldırırlardı. Ama yeni MHK (!) böyle istedi.

KLASMAN YAPMAK YÜREK İSTER

Önümüzdeki yıl liglerde görev yapacak hakem ve gözlemcilerin klasmanları açıklandı. Ve sezon başından beri emek veren, koşturan, çabalayan yüzlerce hakemin terfi umudu, devre arasına kaldı. Aslında klasman yapmak için tüm veriler hazırdı. İllerde teklif listeleri ilan edilmiş, gelen listeler incelenmiş, itiraz süreçleri tamamlanmıştı. Yıl sonu sıralamaları da hazırdı. Sadece sınav ve kurs süreçleri tamamlanarak klasmanlar yapılabilirdi ama MHK işin kolayına kaçarak klasman yapmadı. Aslında MHK’ların en zor işi klasman yapmaktır. Klasman yapmak, emek ister, yürek ister, baskılar ve torpiller karşısında dik duracak irade ister, adalet ister, vicdan ister. MHK hakemlerin bir yıllık çabalarını göz ardı ederek, bu zor sınavını şimdilik erteledi.

BAL’DA DA YAPAY ZEKA

TFF başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi’nin projesi olan Algoritma bu sezonda da atamaları yapacak. Geçen sezon görülen aksaklıkların düzeltilmesi ve verilerin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesi için yoğun çalışma var. Üstelik, bu sezon BAL Ligi atamalarını da algoritmanın yapması hedefleniyor. Yıllardan beri hep aynı şeyi savunurum. MHK’daki görevim esnasında da dile getirdim. Hakem atamalarında ilk hedef, maçı iyi yönetecek hakemi bulmaktır. Bunu hissiyat ve duygu olmadan başarmak mümkün değildir. Adaletli atama için, algoritmadan da yararlanılmalı, ama esiri olunmamalıdır. Hakemi iyi tanıyan, hakemliği iyi bilen, yöneticilik özellikleri olan MHK’ların şeffaf bir şekilde yapacağı atamalar, bu sorunun tek çaresidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *