Neşet Ertaş'ın hayatı, yakın bir gelecekte film haline getiriliyor. 'Bozkırın Tezenesi' olarak tanınan halk ozanı, Abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş'ın hayatı ne zaman film haline getirilecek merak konusu. Daha önce de Müslüm ve Ayla filmleri ile büyük ses getiren Mustafa Uslu Neşet Ertaş'ın hayatının yapımcısı olacak. Peki Neşet Ertaş'ın hayatı ne zaman film olacak? Neşet Ertaş'ın hayatı film mi oluyor?
NEŞET ERTAŞ'IN HAYATINI KİM FİLME ALACAK?
Türk müziğinin en önemli isimlerinden Neşet Ertaş'ın hayatı, yakın bir gelecekte film haline gelecek. Projenin başında ise Ayla, Müslüm ve Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu gibi yapımların ardındaki isim olan Mustafa Uslu olacak.
Bozkırın Tezenesi olarak da bilinen usta isim, film boyunca iki kişi tarafından canlandırılacak. Abdallık geleneğini sürdürmeye çalışan ozanlardan Bektaş Dolu, Neşet Ertaş'ın gençlik yıllarına hayat verecek. Ramazan Bağgül ise Neşet Ertaş'ın Almanya'dan Türkiye'ye olan serüvenini canlandıracak.
Neşet Ertaş'ın hayatını anlatacak filmin yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak üstlendi. Daha önce Vizontele, Aşk Tesadüfleri Sever ve Gora gibi yapımlarda yönetmen olarak karşımıza çıkan isim, yine fazlasıyla popüler olacak bir yapıma imza atacak gibi duruyor. Müziklerini Yıldıray Gürgen'in hazırlayacağı filmin senaryosu ise Fulya Özcan ve Mert Dikmen tarafından kaleme alınacak.
Filmde, Neşet Ertaş'ın Prof. Erol Parlak ile röportaj ve şahsi görüşmelerine yer verilecek. Ayrıca abdallık kültürünün de anlatıldığı iki ciltlik seri olan Garip Bülbül, Neşet Ertaş da bu filmin ana konusunu oluşturacak. Neşet Ertaş'ın hayatının anlatılacağı filmin nerede yayınlanacağı şimdilik açıklanmadı.
NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya geldi. Neşet Ertaş, Türk halk ozanı ve halk müziği şarkıcısıdır. Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisidir. Yaşar Kemal, Ertaş'ı “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırmıştır.
Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Çalar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkarır.
Halk tarafından çok beğenilen bu plağı diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. 2 yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir ve sahne hayatına burada devam eder. 1962'de İzmir Narlıdere'de askerliğini yapar.
Askerliğini yaptıktan sonra Ankara'da çalıştığı gazinoda Leyla isminde bir kızla tanışır ve hemen evlenir. Babası Muharrem Ertaş, Neşet'in bu evliliğine şiddetle karşı çıkar. Bu olaylardan sonra Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş uzun yıllar konuşmazlar.
Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne, Canan adında iki kız ve Hüseyin adında bir erkek çocukları olur. 7 yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrılırlar. 1978 yılında alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felç geçirir ve işsiz kalır. Kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Tedavi olur. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.
Demirel zamanında kendisine sunulan ‘devlet sanatçılığı' unvanını; “O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, ‘hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım.” diyerek geri çevirmiştir.
Halk bu tavra destek vermiş ve Neşet Ertaş âdeta yaşayan bir efsane olmuştur. Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüş, bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutulmuştur. Hayatı ve eserleri Doç. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap hâlinde yayımlanmıştır.
25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü hastanede ileri evrede prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Cenazesi Kırşehir Bağbaşı Mezarlığında toprağa verilmiştir.
Mezarı ise babası Muharrem Ertaş'ın yanındadır. Mezar taşında ise ”Sakin ol ha, insanoğlu. İncitme canı, her can bir kalp, Hakk'a bağlı. İncitme canı, incitme.” yazılıdır.
Neşet Ertaş’ın adı Kırşehir'deki caddelerde, okullarda bulunmaktadır, ayrıca babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunuyor.
Dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısıdır. Android heykeli dünyaca ünlü heykel sanatçısı Adil Çelik tarafından yapılmış, Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde yerini almıştır.