22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Özel Haber 'Türk devletleri bu asrın parlayan yıldızı olacak!'

'Türk devletleri bu asrın parlayan yıldızı olacak!'

Özgür Bayraktar, internet ve teknoloji ekosisteminde Türkiye'nin yıldız isimlerinden biri. Deneyimlerinden yola çıkarak bir süre önce 'Turan App'i kurdu, 19 ay gibi kısa bir zamanda 400 bin kullanıcıya ulaştı. Türk girişimcilerin bu alanda aslında ne kadar başarılı olduğunun bir kanıtı" dedi.

9 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Türk devletleri bu asrın parlayan yıldızı olacak!'
KAYNAK: Haber Merkezi

TOLGA POLAT / TÜRKGÜN GAZETESİ

Özgür Bayraktar, bundan 18 yıl önce, ailelerin çocukları için devlet memuru, doktor, avukat olmasını istedikleri dönemde, Türkiye’nin en büyük oyun şirketlerinden birisi ve ilk ‘unicorn’u olan bir oyun şirketinin kuruluş ekibine topluluk ve pazarlama direktörü olarak katılmış, daha sonra da İrlanda merkezli yine dünyanın en büyük oyun firmalarından birisinin yöneticisi olarak Dublin’e yerleşmiş, kazandığı deneyimlerin ardından ülkesine kesin dönüş yapmış bir isim. Türkiye’nin varlıklı ailelerinin ikinci ve üçüncü kuşak temsilcileriyle Türkiye’nin internet girişimcilerini buluşturmak ve burada bir ekosistem inşa etme fikriyle Bayraktar&Partners’ı kuran Özgür Bayraktar, bir süre bu işi sürdürüyor, ardından yine Türkiye’nin önde gelen teknoloji portallarından birine şirketi satarak finans dünyasına giriş yapıyor. 

'Fikirlerim hayatıma yön verdi, başarılı oldum'

Milli bir kişiliğe sahip olduğunu, bunun da etkisiyle Türk dünyasına ekstra bir ilgi gösterdiğini söyleyen Özgür Bayraktar, Türklerin çok yüksek ücretlerle ve güvenli olmayan yöntemlerle para transferleri yaptığını fark ediyor ve Turan App'i kuruyor. Bayraktar, süreci şöyle anlattı: Söz gelimi Türkiye’den Azerbaycan’a para göndermek isteyen bir soydaşımız önce fiziksel bir noktaya gidip sıra bekliyor, yüksek komisyon ücretleri ödeyerek ülkesine para gönderebiliyordu. Yahut kayıt dışı yöntemler ile çeşitli güvenlik riskleriyle dolu yollara başvurmak zorundaydı. Turan’la birlikte şimdi güvenli, uygun maliyetlerle ve ışık hızında bu transferi gerçekleştirebiliyor. Hem de %100 dijital yollarla. Turan, kayıt dışılığın da önüne geçerek uluslararası para transferini uygun ve devletler tarafından takip edilebilir hâle getiriyor. Turan App'i ilk duyuran Türkgün gazetesiydi. 19 ayda 400.000’den fazla kullanıcıya ulaştı. Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi yatırım fonu bankalar ve ekosistemin lider oyuncuları Turan’a 2,2 Milyon dolar yatırım yaptı. Özgür Bayraktar, "Burada hem yatırımcımız hem de iş ortağımız olan United Payment’a ve United Payment Kurucusu ve CEO’su İlker Sözdinler’e özel olarak değinmek isterim. İlker Sözdinler ve ekibi bize gerçek anlamda ortaklık duygusunu yaşattılar ve bu başarı öyküsünde en az bizim kadar onlar da pay sahibi" dedi.

Ö-3

Türklerin birleşmesi ve küresel güç dengeleri

Finansal teknoloji alanındaki web3 ve blokzincir gibi gelişmelere dikkat çeken Özgür Bayraktar, Turan App'in geleceği ile ilgili şunları söyledi:
Turan dünyadaki tüm Türklerin birleşmesi ve güç birliği yapmasını ifade eden idealin adı. Tarihten beri bu ideal Türk milletinin kutlu hedefi ve Kızılelma'sı olmuştur. Bu ideal doğrultusunda çağımızda da Türk devletleri tarafından olumlu adımlar atılmakta. Bu konuyu uluslararası dengeleri ve reel politiği okumadan değerlendirmek çok mümkün değil.
21. yüzyılda küresel güç dengeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin baskın olduğu tek kutuplu yapıdan, Çin, Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi aktörlerin yükselişiyle çok kutuplu bir sisteme evrildi. Bu dönüşüm, ekonomik, askeri ve teknolojik alanlarda yeni rekabet ve iş birliği dinamiklerini yarattı. Orta Asya ve Kafkasya bölgelerinin stratejik önemi artarken, Asya-Pasifik bölgesi dünya ekonomisinde ciddi bir konum hâline geldi.

Bu değişen güç dengeleri, Türk devletleri için yeni fırsatlar ve iş birliği alanları da yarattı.  İnanıyorum ki, 21. yüzyılda Türk devletleri, stratejik konumları, zengin enerji kaynakları ve güçlü kültürel bağlarıyla önemli bir bölgesel bir güç olma potansiyeline ulaşacak. Bu potansiyelin realize edilmesi için bölgesel iş birliğinin artırılması ve ortak stratejilerin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Ekonomik, finansal ve ticari alanda birliktelik sağlanmadan bu Türk birliğinin gerçekleşmesi mümkün değil. Burada parolamız Gaspıralı İsmail’in “dilde, fikirde, işte birlik” şiarıdır. Bizim ana hedefimiz dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın her Türk’e Turan App’i ulaştırarak sınırları aşan boyutta finansal işlem yapabilmesini sağlamak ve ”işte birlik” vizyonunun tamamlayıcı unsuru olmak. Bunu yaparken, dünya genelinde yaşayan tüm Türkler arasında finansal geçitler kurarak, Türk dünyasının yegâne finans uygulaması olma gayesini güdüyoruz. Bu sayede Almanya’daki bir Türk, Kazakistan’a para gönderebilecek, İngiltere’deki bir Türk ise Azerbaycan’a para transfer edebilecek. Yakın vadede para transfer ağımıza yeni ülkeler eklemek ve bu transferleri ülkelerin kendi para birimlerinde gerçekleştirmelerini sağlamak istiyoruz.

Gelecek projeksiyonumuz ise köklerini Türk tarihinin bilgi, hikmet ve irfanından alan motivasyonumuzla geleceğin yüksek teknoloji ve yenilik, dijital dönüşüm ve girişimcilik gibi kavramlarını yorumlayarak Türkiye Yüzyılı’nda başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi’nin finans alanındaki öncülerinden olmak. Böylece, ülkemizin teknoloji üssü bir aktör hâline geliş aşamalarında önemli paydaşlardan birisi olmak istiyoruz.

Bu noktada geleceğin finansal teknolojilerini iyi anlamak gerektiğini düşünüyorum. Belli ki web3, blokzincir ve merkeziyetsiz finans gibi kavramlar önümüzdeki yıllarda gündemimizde yoğun şekilde yer alacak. Devletler de bu teknolojik gelişmelere kayıtsız kalmayarak ilgili alanlarda regülasyonlar çıkarıyorlar. Tabii ki bu alandaki gelişmelere bizler de kayıtsız kalamayız. Söz konusu gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu teknolojilere nasıl entegre olacağımızla ilgili daimi olarak çalışıyoruz. Fakat attığımız her adımın mevzuata uygun olması zorunlu, bu sebeple bu alandaki olgunluğun belirli bir aşamaya gelmesi atacağımız adımlar açısından çok önemli.

2A945Fe2C9B444Feb45Ef746196E12Ec

Türkiye'nin 1. çeyrekte girişim ekosistemi verileri

Türkiye Girişim Ekosistemi 2024 1. Çeyrek Etkinliği tamamlandı. Etkinlik kapsamında girişim ekosistemine dair kapsamlı veriler paylaşıldı. İşte öne çıkan veriler…

2024’ün ilk çeyreğinde tohum, erken ve geç vc aşamalarda 161 yatırım turunda 111 milyon dolar yatırım yapıldı.

Türkiye’deki oyun girişimleri, 2024’ün ilk çeyreğinde 7 yatırım turunda 3,9 milyon dolar topladı.
Biyoteknoloji, yapay zekâ ve sağlık teknolojileri en çok yatırım yapılan sektörler oldu.

Girişim yolculuğu çetin ve zordur inanmışlık gerektirir

Genç girişimciler ve yeni başlayanlar için girişimcilik konusunda tavsiyelerde bulunan Özgür Bayraktar, "Günümüzdeki global gelişmeler gösteriyor ki; Türkiye’nin daha iyi bir dünya için başrol oynaması, bölgesel ve küresel düzeyde sahip çıktığı değerleri daha güçlü savunabilmesi, gerçek anlamda gelişmiş, refah seviyesi yüksek ve tam bağımsız bir toplum olması için yüksek teknoloji barındıran ürün/sistemleri üretmesi ve geliştirmesi gerekmektedir" dedi. Bayraktar, "Bu vizyon doğrultusunda genç girişimcilere ilk önerim hiç beklemeden adım atmaları. En uzun yollara dahi her zaman küçük bir adımla çıkılır. Bu sebeple inandığı bir fikri olan her genç girişimcinin hiç düşünmeden adım atması gerekiyor. Doğru bir ekiple yola çıkmak, girişimcilik yolculuğunda başarının en önemli anahtarlarından bir diğeri. Bizler Turan olarak bir masanın etrafından toplanmış küçük fakat inanmış bir ekibiz. Bu inanç sayesinde gece uyumadan, gündüz oturmadan çalışabiliyoruz. Zira girişimcilik yolculuğu çetindir ve ancak inanmış, azimli ve cesur bir ekiple yürünebilir. Unutulmamalıdır ki; 'yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz' ifadesini kaydetti.

Türkiye'nin teknoloji kası ileri düzeyde

Hem Avrupa’da hem de Amerika’da iş yapan Özgür Bayraktar, Türkiye'nin global ölçekte finansal teknolojiler açısından durumunu şöyle açıkladı: Türkiye’deki fintek sektörü, regülasyonel olgunluk ve fırsatlar açısından oldukça ileri bir seviyede bulunuyor. Avrupa’da ATM’lerin akşam saatlerinden sonra kapalı olması gibi durumlar yaşanırken, Türkiye’de ATM’ler üzerinden neredeyse hisse senedi bile alınacak duruma geldi. Bu durum, Türkiye’deki finansal teknolojilerin ne kadar geliştiğini ve Türk girişimcilerin ne kadar başarılı olduğunun kanıtı. Türkiye’nin bu finansal teknoloji kası, yurt dışındaki birçok ülkede rol model olarak kabul ediliyor ve  yeni fırsatlar sunuyor. Farklı ülkelerdeki regülasyon yapıcılar, Türk şirketlerinin taleplerini önemsiyor ve mevzuatlarını geliştirme süreçlerine bu talepleri de dâhil edebiliyor. 

397424

Doğru strateji, eğitim, finansman ve tecrübe

Bazı teknoloji firmalarının yıllık ciroları neredeyse ülkemizin bütçesi kadar. Bir şeyler üretmek, pazarlamak, ve yurt dışına satmak gerçekten şansa bağlı bir olay mı?
Özgür Bayraktar'a, Türk ekonomisinin bacasız sanayiye yönelmesi için neler yapması gerektiğini sorduk. 
"Türkiye’nin uluslararası alanda öncü iş modelleri, ürünler ve hizmetler geliştirebilmesi, güçlü bir girişimcilik ekosistemine sahip olmasına bağlı" ifadesini kaydeden Bayraktar şunları söyledi:
Girişimciler, fikir aşamasından ölçeklenme ve kurumsallaşma aşamasına kadar çeşitli ihtiyaçlarla karşılaşırlar. Bu süreçte, olgunlaşmakta olan girişimlerin finansman, kurumsallaşma ve yeni pazarlara açılma gereksinimlerini karşılayacak adımlar atılması gerekmekte.

Özellikle küresel iddiaları olan girişimciler için, ilk gelir modelini oluşturduktan sonra işi küresel seviyeye taşıyabilmek için ölçeklenmek kritik bir aşama. Bu süreçte girişimciler, finansmana erişim, yatırım, deneyim paylaşımı, yetkin insan kaynağına ulaşım ve farklı pazarlara uyum sağlama gibi çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Türkiye’nin, girişimcilere bu ölçeklenme aşamasında doğru fırsatları sunması ve doğru strateji kurmaya teşvik etmesi çok önemli. Şans iyi hazırlığın uygun zaman ile karşılaşması sonucu meydana gelen şeydir. Burada odaklanılması gereken, şans faktöründen ziyade, doğru strateji, eğitim, finansman ve tecrübe birikimi. Girişimci dostu politikaların benimsenmesi, regülasyonel çalışmalar ve sürdürülebilir teknolojilere yönelik projelerin desteklenmesi, Türkiye’nin teknoloji alanında rekabet gücünü artıracaktır. 

Oteli olmayan bir girişim, dünya devi olabiliyor

İnternet ve teknolojinin girişimcilik ekosistemi üzerindeki etkilerini de değerlendiren Özgür Bayraktar'ın, gelecekte bu alanda yaşanacak değişimle ilgili değerlendirmeleri şu şekilde oldu:
İnternet ve teknolojinin, girişimcilik ekosistemini kökten değiştirerek yeni bir ekonomi oluşturduğunu düşünüyorum. Bu dönüşüm, küresel pazarlara erişimi kolaylaştırdı ve sınırları ortadan kaldırdı. Bu durum da tabii ki maliyetleri düşürdü. İnternet girişimleri ve buna bağlı gelişen teknolojiler, girişimciliği daha erişilebilir ve daha demokratik hâle getirdi. 
Henüz başlangıç aşamasında sayılabilecek internetin sunduğu fırsatları iyi değerlendiren, doğru iş modelini bulan ve ilk olmanın avantajını kullanan girişimler, köklü kurumsal şirketlerden bile daha yüksek piyasa değerine ulaşabildi. Örneğin, fiziksel olarak bir oteli veya meskeni bulunmayan bir internet girişimi, dünyanın en büyük konaklama rezervasyon sitesi olabiliyor. Başka bir internet girişimi, hiçbir ulaşım aracına sahip olmadan küresel ulaşım sektöründe devrim niteliğinde değişiklikler yaratabiliyor. Ayrıca, yapay zekâ, IoT gibi teknolojiler de verimliliği artırarak girişimcilerin iş süreçlerini optimize etmelerine olanak tanıyor. Blokzincir teknolojisinin, özellikle finans dünyasında yeni iş modellerinin ortaya çıkmasına yol açacağını düşünüyorum. Ayrıca, internet sayesinde girişimcilerin dünyanın her yerinden yeteneklere ve kaynaklara erişmesi mümkün hâle geldi. Bu dinamik ortam, yenilikçi değişimlerin yaşanmasını sağlayarak, girişimcilerin küresel iş birlikleri yapmalarına olanak tanıyacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Yerlikaya duyurdu: Gereği yapıldı

Bakan Yerlikaya duyurdu: Gereği yapıldı