19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık 3. doz hatırlatma aşısı kimlere yapılacak? Hatırlatma dozu nedir, kaç ay sonra kimlere yapılıyor?

3. doz hatırlatma aşısı kimlere yapılacak? Hatırlatma dozu nedir, kaç ay sonra kimlere yapılıyor?

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından 3. doz hatırlatma aşısı kimlere yapılacak? 3. doz hatırlatma aşısı Türkiye'de uygulanacak mı? sorularına cevap verildi. mRNA ve inaktif aşı olanların 3. doz yani hatırlatma dozunu uygulamalarının virüse yakalanma oranını ve mutasyon olasılığını düşürdüğü belirtilmişti. Peki Hatırlatma dozu nedir? Hatırlatma dozu kaç ay sonra kimlere yapılıyor? merak ediliyor. Dünkü açıklamanın ardından mRNA aşısı olan risk gruplarına 3. doz aşı başladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
3. doz hatırlatma aşısı kimlere yapılacak? Hatırlatma dozu nedir, kaç ay sonra kimlere yapılıyor?

3. hatırlatma dozu sisteme tanımlanan vatandaşlar hatırlatma dozu aşısını vurdurmaya bugün başladı. Vatandaşlar 3. doz hatırlatma aşısı kimlere yapılacak? 3.doz BioNtech aşısı başladı mı? 3. doz ne zaman vurulacak? sorularına cevap aranıyor. Dünkü Bilim Kurulu'nda 3. doz hatırlatma aşısına yönelik yeni kararlar çıkmış oldu. Bugün birçok ilde 3. doz hatırlatma aşıları uygulanmaya başlandı. 

3. DOZ AŞI KİMLERE YAPILACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hatırlatma dozu hakkında “inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı %2'den daha azdır. 2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakan Koca, 60 yaş üzerindekiler ile gebelerin tam asılı olmalarının son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulayarak, ileri yaştakiler ve anne adaylarının aşılarını mutlaka yaptırması gerektiğini söyledi.

3 doz aşı hatırlatma

HATIRLATMA DOZU UYGULANMAYA BAŞLANDI

Herkesi aşı olmaya davet eden Uzun, "Hatırlatma dozu sayesinde kendimi daha güvende hissediyorum. Aşı olmayanlar da mutlaka aşılarını olsunlar. Kendi sağlıkları için, etrafındaki insanlar için aşılarını olsunlar. Ben şimdi etrafıma, torunlarıma ve çocuklarıma karşı kendimi daha güvende hissediyorum." dedi. Fatma Uzun (68) da hatırlatma dozundan sonra kendini daha güvende hissettiğini dile getirerek, "İnşallah bu aşılar bizi daha iyi koruyacak. Allah herkese iyilik, sağlık versin. Herkes aşısını yaptırsın." diye konuştu.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN, KAÇ AY SONRA YAPILIR? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamaya dair elde edilen son verileri paylaştı. Buna göre hatırlatma dozunun önemine değindi. Bakan Koca, ''Hastanelerimizdeki aktif vakaların %90’a yakın bir bölümü aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler %10 dolaylarındadır.

“Aşısı tamamlanmış” ne anlama geliyor? Aşısı tamamlanmış kişi, 2 doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay sonra hatırlatma dozunu da yaptıran veya son 6 ay içinde iki doz mRNA aşısı olan kişidir.

Bilgilerimiz, inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı %2’den daha azdır. 2 doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızın da ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç duyacakları öngörülmektedir.'' açıklamasında bulundu.

BİLİM KURULU 3. DOZ BİONTECH AŞI KARARLARI

Bilim Kurulu Toplantımızda ise yine bazı önemli kararlar aldık. Bu kararları sıralamak gerekirse:

1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;

a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar
b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar
c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.

2. 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile gebelerin tam aşılı olmalarının son derece önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. İleri yaştaki vatandaşlarımız ve anne adaylarımızın aşıları eksik kalmamalı.

3. Okullarda salgına yönelik rastgele taramaların durumu değerlendirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde taramaların devam ettirilmesi salgının seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülmüştür.

4. Mevcut aşılama durumu da değerlendirilmiştir. 1 doz aşılı olanların tüm nüfusa oranı %67, 2 doz aşılı olanların oranı ise %59’dur. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için bu oranın %70’in üzerine çıkarılması gerekmektedir.

5. Salgın sona ermeden ve toplumsal bağışıklık elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Destan ezberleri bozmaya geliyor!

Destan ezberleri bozmaya geliyor!