23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Menopoz belirtileri

Menopoz belirtileri

Menopoz, kadınların doğurganlık veya adet olmaktan çıktığı süreçtir. Yaşamın normal bir parçasıdır ve bir hastalık ya da durum olarak kabul edilmez. Belirtiler bir kadının son döneminden yıllar önce ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar daha sonra aylar veya yıllar boyunca semptomlar yaşayabilir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Menopoz belirtileri

Menopoz, kadınların doğurganlık veya adet olmaktan çıktığı süreçtir. Yaşamın normal bir parçasıdır ve bir hastalık ya da durum olarak kabul edilmez. Belirtiler bir kadının son döneminden yıllar önce ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar daha sonra aylar veya yıllar boyunca semptomlar yaşayabilir.

Herhangi bir kadının vücudunda doğal bir süreç olmasına rağmen, menopoz ciddi semptomları tetikleyen önemli değişikliklere neden olabilir.

Belirti ve bulgular

Menopoz vücutta doğal bir değişimdir. Sıcak basmalar gibi semptomlara neden olur. Menopoz bir hastalık veya bozukluk olmasa da, bir kadının vücudundaki bazı köklü değişiklikleri tetikler.

Menopoz teşhisi, bir kadın bir yıl boyunca adet dönemine sahip olmadığında doğrulanır. Aynı zamanda, menopoz belirtileri çoğunlukla bir yıllık bir süre dolmadan önce ortaya çıkar.

Düzensiz dönemler

Adet düzenindeki değişiklikler, menopozun ilk göze çarpan belirtileridir. Bazı kadınlar her 2 ila 3 haftada bir süre yaşayabilir. Diğerleri aylarca adet göremezler.

Düşük doğurganlık

Perimenopozal dönemde, kadınların östrojen seviyeleri önemli ölçüde azalacaktır. Bu hamile kalma şansını azaltır.

Vajinal kuruluk

Vajinada görülen kuruma, kaşınma ve rahatsızlık perimenopozda ortaya çıkma eğilimindedir. Bunun bir sonucu olarak, bazı kadınlar ilişki sırasında disareji veya acı hissedebilir. Kadınlar bu ağrıyı östrojen seviyelerinin düşmesi nedeniyle yaşarlar. Bu düşük seviyeler vajinal atrofiye neden olur.

Vajinal atrofi, dokuların incelmesi ve büzülmesinin yanı sıra yağlamanın azalmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan vajinanın iltihabıdır.

Sıcak basması

Sıcak basması, üst gövdede ani bir ısı hissidir. Yüz, boyun veya göğüsten başlayıp yukarı veya aşağı doğru ilerleyebilir.

Ciltte kızarma ve lekeler görülebilir ve bir kadın tipik olarak terlemeye başlar. Kalp atış hızı aniden artabilir, güçlenebilir veya düzensiz olabilir. Sıcak basmalar genellikle bir kadının son adetinden sonraki ilk yıl içinde meydana gelir.

Gece terlemeleri

Uyku döngüsü sırasında meydana gelen sıcak basmalarına gece terlemeleri denir. Kadınların çoğu ateşli flaşlarının birkaç dakikadan fazla sürmediğini söylüyor.

Bununla birlikte, çalışmalar orta ila şiddetli gece terlemeleri ve sıcak basma olaylarının yaklaşık 10.2 yıl boyunca bir sorun teşkil edebileceğini doğrulamıştır.

Rahatsız uyku

Menopozda ilerleyen kadınların uykuya dalması ve uykuda kalması zor olabilir.

Kimi zaman da gece terlemeleri, gece boyunca rahatsızlığa ve uyuma zorluğuna neden olabilir. Uyku bozukluğuna, uykusuzluk veya endişe neden olabilir.

İdrar sorunları

Menopoz bir kadının idrar döngüsünü bozabilir. Kadınlar, menopoz sırasında sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) daha yatkın olma eğilimindedir. Ayrıca tuvaleti daha sık ziyaret etmeleri gerektiğini de hissedebilirler.

Duygusal değişiklikler

Hormonal değişiklikler sık ​​sık depresyon duyguları ve ruh hali değişimlerini tetikleyebilir. Birçok durumda, bu duygusal semptomlar aynı zamanda uyku bozukluğu ile el ele gider. Bu duygusal değişikliklerin bir sonucu olarak düşük libido veya cinsel dürtü kadınlarda görülen duygusal değişiklikler arasına girer.

Odaklanma ve öğrenme problemleri

Menopoz, konsantrasyon gibi bilişsel işlevleri etkileyebilir. Bazı kadınlar kısa süreli hafıza sorunları yaşayabilir ve uzun süre odaklanmakta zorluk çekebilirler.

Diğer etkiler

Menopozun diğer semptomları şunları içerir:

  • Karında yağ birikmesi, bazen aşırı kilo ve şişmanlığa neden olur

  • Saç dökülmesi ve incelmesi

  • Göğüs büzülmesi

Tedavi olmadan, semptomlar genellikle 2 ila 5 yıl boyunca azalır. Ancak, belirtiler daha uzun süre devam edebilir. Bazı durumlarda vajinal kuruluk, kaşıntı ve rahatsızlık kronikleşebilir ve sonunda tedavi olmadan daha da kötüleşebilir.

Komplikasyonlar

Menopoz aşağıdakiler dahil komplikasyonların gelişmesine neden olabilir:

Kardiyovasküler hastalık: Östrojen seviyelerindeki bir düşüş, kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Osteoporoz: Bir kadın menopozdan sonraki ilk birkaç yıl içinde hızlı bir şekilde kemik yoğunluğunu kaybedebilir. Düşük kemik yoğunluğu, osteoporoz gelişme riskini arttırır.

Üriner inkontinans: Menopozda vajina ve üretranın dokuları esnekliğini kaybeder. Bu sık sık, ani ve ezici dürtülerek idrar yapmalarına neden olabilir. Bu dürtüler istemsiz idrar kaybı ile takip edilebilir. Kadınlar menopoz sırasında öksürük, hapşırma, gülme veya kaldırma işleminden sonra istemeden idrar yapabilirler.

Meme kanseri: Menopozdan sonra kadınlar meme kanseri riski daha yüksektir. Düzenli egzersiz riski önemli derecede azaltabilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Avrupa'da kriz! Tam o anda arkaya döndüler

Avrupa'da kriz! Tam o anda arkaya döndüler