BAHADIR ÇOBAN / TÜRKGÜN
Çocukları birer Türk bayrağı olarak gördüklerini söyleyen Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Sinan Ateş, ''Dün olduğu gibi bugün de çocuklarımıza daha güzel, daha yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmak; onları millî değerlerimizle bezenmiş bir şekilde geleceğe hazırlamak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz.'' dedi.
GÖREVE geldiği andan itibaren sosyal sorumluluk projelerini ve gençlere yönelik projeleri ön plana çıkaran ve vakıf yayınlarını revize ederek daha fazla kişiye ulaşması yönünde çalışmalarda bulunan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Sinan Ateş, gençlerin milli kültürle yetişmesine hizmet etmek maksadıyla yürüttükleri yazınsal faaliyetleri, çevreyi ve canlıları korumaya yönelik sosyal sorumluluk projelerini ve Türk gençliğini spora teşvik eden çalışmalarını Türkgün’e verdiği söyleşide anlattı.
Gazetemize verdiğiniz son röportajda “düşünen, okuyan ve sorgulayan bir gençlik idealinden” bahsetmiştiniz. Bugün Ülkü Ocakları her yaştan insana hitap eden düzeyde kitap ve dergi faaliyetleriyle ön plana çıkıyor. Çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı olarak kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini aziz Türk milletinin idealleri yolunda bir araç telakki ettiğimizin altını her fırsatta çiziyor ve zamanının sınırlarını aşarak geleceğe yön verecek güce sahip olduğunu yayımladığımız dergi, kitap ve kitapçıklarla kanıtladığımızı düşünüyoruz. Türk-İslam kültürü açısından önem arz eden birçok konunun akademik düzeyde ele alındığı “Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür” dergimiz çok uzun bir süredir kesintisiz çıkıyor. Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’den aldığımız ilhamla ismini “Bilge Türk” koyduğumuz aylık fikir, kültür ve sanat dergimizle gençlerimizin zihninde geçmişle gelecek arasında uzanan bir köprü inşa etmeyi amaçlıyor; üç ayda bir yayımladığımız “Dönence Kültür, Sanat ve Edebiyat” dergisi ile ise Türk edebiyatına yeni bir ses ve soluk getirme gayesi güdüyoruz.
ZİYA GÖKALP KİTABI DA RAFLARDA YERİNİ ALDI
Ziya Gökalp’in Türk Devleti’nin Tekâmülü kitabı raflarındaki yerini aldı. Bu kitaba ayrı bir parantez açmamın bir sebebi var. Çünkü ilk olarak 1976 yılında Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Ziya Gökalp’in Küçük Mecmua’da yer alan yazıları derlenmek suretiyle yayımlanmış bir eser olma özelliği taşıyor. Biz kitabı bir kez daha gözden geçirip yeni dipnotlar ekledik ve yazım dilini günümüz Türkçesine yakın bir hâle getirdik. Liderimizin bu eserimizin sunuş yazısını kaleme alarak bizleri onurlandırdığını da ayrıca ifade etmek isterim. Tüm bu yayımlarımıza ilaveten, 23 Şubat 2019 tarihinde, Kars’da tertip ettiğimiz panelde okunan bildirileri derlediğimiz Hocalı’da Türk Soykırımı Paneli ve Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin vakfımızın yeni Genel Merkez hizmet binasının açılışında yaptığı tarihî konuşmanın yer aldığı Yarım Asrın Müşahidi: Ülkü Ocakları kitapçıklarımız da yayımlarımız arasındadır ve teşkilatlarımıza ulaşan her vatandaşımız tarafından ücretsiz olarak temin edilebilirler. Yeri gelmişken hazırlıkları devam eden diğer çalışmalarımıza da değinmek istiyorum: İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un millî-manevi önemi haiz şiirlerini ve yorumlarını ihtiva eden Gençler İçin Mehmet Akif Ersoy, Türk dünyasından birçok türküyü hikâyeleriyle birlikte derlediğimiz Türk’ü Çığırır Türküler, yine Ömer Seyfettin’in yeni baskısı olmayan kitabı Türklük Ülküsü eserleri de en yakında zamanda milletimizin istifadesine sunulacak.
BİNLERCE NUTUK, KISA SÜRE İÇERİSİNDE TÜKENDİ
1923 adet Nutuk’u ücretsiz olarak dağıtmıştınız. 1923 adet olmasının anlamı neydi ve Atatürk’ün genç nesillere aktarılmasında nasıl bir sorumluluk hissediyorsunuz?
Nutuk’u ülkemizin kurtuluşu için verilen büyük mücadeleyi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihe not düştüğü ve bu anlamıyla üzerinde yaşadığımız bu aziz vatanın hangi çetin şartların nihayetinde kurtuluşa erdiğini göstermesi bakımından her Türk gencinin mutlak suretle okuması gereken kıymetli bir eser addediyoruz. Türk milletinin bağımsızlık ateşinin sönmez niteliğini bir mücevher gibi bağrında taşıyan önemli bir hazine olarak görüyoruz. Çünkü muhteviyatında, kendisinin de ifade ettiği gibi, Türk milleti için dikkat ve teyakkuzu davet edebilecek noktalar bulunuyor. Türk çocuğunun, bu kıymetli eseri okuyarak bağlı bulunduğu milletin en çaresiz sanılan zamanda küllerinden nasıl doğduğunu göreceğine, her şey bitti denildiği anlarda Türk’ün iman ve ferasetiyle esarete hiçbir vakit göz yummadığını anlayacağına, bünyesinde ne büyük cevherler ve kahramanlar bulundurduğuna tanıklık edeceğine inanıyoruz. Daha önceki süreçte Çocuklar İçin Nutuk’u cumhuriyetimizin kuruluşuna ithafen 1923 adet basmıştık. O dönemde yoğun taleple karşılaşmış ve beş bin adet daha basmıştık. Kısa süre içerisinde hepsi tükendi. Şu anda içeriğini yeniden ele aldık ve Pontus sorunu gibi, Türk milleti için tehlike arz etmeye hâlâ devam eden konuları kapsayacak şekilde düzenleyerek on bin adet bastırıp neşrettik. Biz Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı olarak Türk gençliğine hiçbir siyasi menfaat peşinde koşmadanhem vefa hem de şükran borçlu olduğumuz Atatürk’ü en doğru şekilde anlatma yolunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Onun fikirlerinin bütün Türk coğrafyasında bir bayrak gibi dalgalandırılarak ilelebet yaşatılması gerekliliğini daima vurgulayacağız. Tavizden, teslimiyetten, karamsarlıktan uzak; karanlığı reddeden, esareti tersleyen, bağımsızlığa ve milletine sevdalı; azimli, kararlı mücadeleci şahsiyetiyle Türk gençliğinin kutup yıldızlarından biri olduğunu her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.
ÇOCUKLARIMIZA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Çocuklar üzerinde bu kadar durmanızın özel bir anlamı var mı? Bu alanda yeni çalışmalarınız olacak mı?
Biz, çocuklarımızı birer Türk bayrağı olarak görüyoruz: Daima temiz, yüksekte, heybetli, gururlu, asil ve her şeyin en iyisine layık. Bu minvalde temel amaçlarımızdan biri de araştıran, sorgulayan, kendisine güvenen, yeniliklere açık bireyler yetiştirmek. Ülkü Ocakları olarak dün olduğu gibi bugün de çocuklarımıza daha güzel, daha yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmak; onları millî değerlerimizle bezenmiş bir şekilde geleceğe hazırlamak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisindeyiz. Liderimiz Devlet Bahçeli’nin işaret ettiği gibi, bu amaca erişmek için bizlere düşen görevler çocuklarımızı ülkesini, milletini seven; onlar için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek, dünya yüzünde saygın ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin onurlu, başı dik vatandaşları kılmaktır.
30 BİN ADET BOYAMA KİTABI DAĞITILDI
Kısa süre önce, Türk mitolojisinde yer alan motiflerden esinlenerek boyama kitabı hazırlayıp ilk baskısını 30.000 adet yayımladığımızı da söylemeliyim. Bütün çizimleri Ocağımızın gençleri tarafından yapılan bu çalışmamız daha satışa sunulmadan büyük bir teveccüh gördü ve gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından önemli miktarda sipariş aldık. Şu anda ikinci baskısı için başvurumuzu da yapmış bulunmaktayız. İlerleyen günlerde de Divanü Lügat’it-Türk, Atabet’ül-Hakayık, Memlûkler, Kür Şad İhtilali, Sultan Baybars, Satuk Buğra Han, Orhun Kitabeleri, Divan-ı Hikmet, Türk Mitolojisi, Türk Dünyası’ndan Masallar gibi Türk-İslam kültürü açısından büyük önem ihtiva eden pek çok müstesna eseri çocuklarımız için sadeleştirip yayımlayacağız. Buradan bu çalışmalarımızın arasında yer alan Divanü Lügat’it-Türk‘ün son çizimlerinin yapıldığının ve kısa süre içerisinde baskıya gireceğinin müjdesini de vermek istiyorum.
YARIN: ÇEVRECİLİK VE SPOR FAALİYETLERİ