20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın ne kadar dolandırdı? Tosuncuk ne kadar vurgun yaptı yakalandı mı?

Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın ne kadar dolandırdı? Tosuncuk ne kadar vurgun yaptı yakalandı mı?

Thodex isimli kuruluş ile binlerce kişiyi dolandıran Faruk Fatih Özer yurt dışına kaçtı ve Türkiye'nin en çok konuştuğu isim oldu. Dolandırma mevzubahis olunca akla gelen ilk isimlerden Tosuncuk Mehmet Aydın ne kadar dolandırdı? gündeme tekrar geldi. Hala firari olan Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın ne kadar vurgun yaptı? merak ediliyor. İşte tosuncuk hakkında detaylar...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın ne kadar dolandırdı? Tosuncuk ne kadar vurgun yaptı yakalandı mı?

Saadet zinciri prensibiyle binlerce kişiyi dolandıran Mehmet Aydın tekrardan gündeme geldi. Dün yaşanan Thodex skandalı ardından Tosuncuk ne kadar dolandırdı? gündemdeki soru oldu. Dolandırılma konusu açılınca akla gelen isim Mehmet Aydın ne kadar vurgun yaptı şimdi nerede? akıllarda soru işareti oluşturdu. Çiftlik Bank'ta da sisteme ilk girenlere yüzde 100’e yakın kar dağıtıldı. Ardından Mehmet Aydın 2018 yılında sırra kadem bastı ve hala aranıyor.

TOSUNCUK MEHMET AYDIN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Aslen Espiyeli olan Mehmet Aydın, 31 Mayıs 1991'de Bursa'nın Nilüfer ilçesinde doğdu.Fatih adında bir ağabeyi vardır. İlköğrenimini Bursa'da tamamladı.Bir dönem Egoman takma adıyla rap müzik yaptı. Ağustos 2016'da merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Çiftlik Bank adlı şirketi kurdu.2017'de evlendiği eşi Sıla Soysal'dan Ocak 2018'de boşandı. Mart 2018'de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin 130 bin üyesinden topladığı 511 milyon lira ile Uruguay'a kaçtığı öne sürülen ve "nitelikli dolandırıcılık" ile suçlanan Aydın'ın Türkiye'ye iadesi için kırmızı bülten çıkarıldı Aydın, Ocak 2019'da Interpol'ün en çok arananlar listesine eklendi.

ÇİFTLİKBANK NE KADAR DOLANDIRDI?

Çiftlik Bank sistemi üzerinden 132 bin kişiden topladığı 1 milyar liranın 500 milyon lirası ile ortan kaybolan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'a 4-5 farklı hesap üzerinden düzenli olarak aylık 150 bin doların üzerinde (yaklaşık 1 milyon TL) para geldiği tespit edildi.

2016 yılında 10 bin lira sermaye ile kurduğu Çiftlik Bank sistemiyle yaklaşık 500 milyon liralık vurgun yapan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, operasyonun başladığı 16 Mart 2018'den bu yana firarda.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianameye göre, sisteme yatırım yapan 132 bin kişiden 1 milyar 140 milyon lira para toplanırken bu rakamın 688 milyon lirası ise katılımcılara geri ödendi. O yüzden yaklaşık 500 milyon TL'lik vurgun yaptığı belirtilen Aydın'ın parayı kripto paralar üzerinden yurt dışına çıkardığı biliniyordu.

ÇİFTLİKBANK SAHİBİ MEHMET AYDIN'A NE OLDU?

Tosuncuk Mehmet Aydın ne kadar vurgun yaptı

4-5 farklı kripto para hesabından Aydın'ın hesabına her ay düzenli olarak 150 bin doların üzerinde bir para girişi olduğu da tespit edildi.

Para transferlerinin kimler tarafından yapıldığına dair ise henüz bir bilgi bulunmuyor.

Öte yandan, Çiftlik Bank mağdurlarının avukatlarından geçtiğimiz aylarda sürpriz bir hamle geldi.

Özel bir dedektiflik bürosu ile yapılan anlaşma sonrası Interpol ve güvenlik birimlerinin yanı sıra dışarıdan da özel bir ekip Aydın'ı bulmak için çalışmalara başladı.

Dedektiflerin yaptığı ilk çalışma sonucunda Ukrayna'da intihar ettiği iddia edilen Aydın'ın, Brezilya, Paraguay, Uruguay üçgeninde hareket ettiği tespit edildi.

ÇİFTLİKBANK NEDİR KAÇ KİŞİ YATIRIM YAPTI?

Sosyal medya oyunu FarmVille’den esinlenen Çiftlik Bank’ta, oyuncular dijital ödeme sistemlerini kullanıp farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alıyordu. Yatırımcılar, yem ve depo masrafı da yapıyordu. Oyunda satın alınan hayvanların ve yapılan üretimin ise Türkiye’nin farklı yerlerinde açılan çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesislerde hayata geçirileceği vaat ediliyordu. Sisteme ilk girenlere yüzde 100’e yakın kar dağıtıldı. Bunu gören çok sayıda yatırımcı da akın etti. Ancak bir süre sonra Mehmet Aydın ve ortakları, dolandırdıkları paralarla sırra kadem bastı. Dava dosyasına göre sisteme 132 bin 222 kişi katılarak ‘yatırım’ yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2021 AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? AÖF sonuçları için nefesler tutuldu

2021 AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? AÖF sonuçları için nefesler tutuldu