24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Yaşam Yerde buldu! 2 milyon TL istiyor

Yerde buldu! 2 milyon TL istiyor

Batman ile Siirt sınırında bulunan Gözpınar köyünde ikamet eden Hamit Köstek isimli vatandaş, tarlasında bulduğu ve göktaşı olduğunu iddia ettiği taşlar için 2 milyon lira istiyor. Köstek, bulduğunu taşları yetkililerinin araştırmasını istedi. Göktaşı nedir, göktaşının özellikleri nedir, nasıl anlaşılır?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yerde buldu! 2 milyon TL istiyor

Gözpınar köyünde ikamet eden Köstek, sabah saatlerinde tarlasını sürmek için alana gitti. Tarlaya gittiğinde farklı taşlar gören Köstek, bunları toplayıp evine götürdü.

Toplam 7 kilogram ağırlığındaki taşları büyük bir dikkatle toplayıp evine götüren Köstek, göktaşı olduğunu iddia ettiği taşlar için 2 milyon lira istiyor.

 

'YETKİLİLER ARAŞTIRSIN! 2 MİLYONA SATIYORUM'

Konu ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Köstek, sabah saatlerinde sürmek için tarlaya gittiğini söyledi. Köstek, “Tarlama çift sürmeye gittiğimde yağmur yağmıştı, yağmur yağdığı zaman arazimde parlayan bir şey gördüm. Gidip baktığımda taş gördüm aldım eve getirdim. İnternetten araştırma yaptım, bazı testler yaptım mıknatıs ile taşı tutuyor, kolonya testi yaptım ve sonradan tekrar arazime gidip taşları toplayıp eve geldim. Yetkililerin araştırma yapmasını istiyorum. Arazimin 250 metre kare alan içerisinde mıknatıs ile kontrol etikten sonra topladım. İnternetten araştırma yaptım bu taşlar için 2 milyon dolar istiyorlar ama benim dolarla işim yok, benim Türk lirası ile işim var. Topladığım meteorit taşları yaklaşık 7 kilo vardır. Meteorit taşlarını 2 milyondan satışa sunuyorum” dedi.

 

GÖKTAŞI NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Uzaydan, dünya atmosferine giren maddelere gök taşı denir. Dünya atmosferine bir senede binlerce (Yaklaşık 3-4 bin.) göktaşı girer. Ama gök taşları atmosfere girdiklerinde saniyede 10 – 70 kilometre arasında bir hıza sahiptirler. Bu hız ile atmosfere giren göktaşları sürtünmeden dolayı erimeye ve parçalanmaya başlar. Yere düşene kadar çoğu toz hâline gelir. Binlerce göktaşından sadece 500 kadar yere düşer ve gerçek boyutundan oldukça küçük bir hâlde olur. 

NASIL ANLAŞILIR?

Göktaşları çok çeşitli olduğundan dolayı genel bir kalıbı koyarak anlatmak zordur. Fakat genel itibariyle en belirgin özelliği atmosfere girerken aşındığı için yüzeyinin yanmış olmasıdır. Dolayısıyla çevresi ince bir siyah veya kahverengi füzyon tabakasıyla kaplanabilir fakat  uzun bir süre önce düşmüşse üzerindeki füzyon kaplaması paslanabilir ve  yüzeyinde kızılımsı-kahverengi bir renk oluşabilir. Diğer en önemli özelliği göktaşının içerisinde bulunun demir nikel gibi ağır metallerden dolayı büyüklüğüne oranla sıradan taşlardan daha ağır olmasıdır tümü olmasa bile bir bölümü parlayabilir.

Bulduğunuz taşın göktaşı olup olmadığını anlamak için mıknatıs kullanmak bir seçenektir fakat çok yanıltıcı olabilir, bazı sıradan taşlar mıknatısa tepki verebiliyorken bazı taş meteorlar mıknatısa tepki vermez.

Göktaşının belli bir şekli yoktur, yuvarlak değildir ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Meteorlar atmosfere girerken aşındığı için keskin köşeleri olmaz ve törpülenmiş gibi görünür.

Elinizde bir meteor taşı var veya şüpheleniyorsanız okuduğunuz özelliklerin yanı sıra bu işin ehli olan güvenilir insanlarla konuşabilir incelemeleri için numune gönderebilirsiniz. Diğer bir yol da internette satılan meteor solüsyonlarından alarak test etmenizdir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yayıncı kuruluştan VAR açıklaması

Yayıncı kuruluştan VAR açıklaması