20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Yaşam Zemheri soğukları ne zaman başlar? Zemheri ne demek?

Zemheri soğukları ne zaman başlar? Zemheri ne demek?

Hava sıcaklıklarının ciddi bir düşüşe geçmesi ve yurdun çeşitli bölgelerinde başlayan kar yağışları gözlerin zemheri soğuklarına çevrilmesine neden oldu. Peki, pek çok türküde kendine yer bulan zemheri soğukları ne zaman başlar ve zemheri ne demektir? Ayrıntılar turkgun.com’da…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Zemheri soğukları ne zaman başlar? Zemheri ne demek?

Zemheri soğukları ne zaman başlar sorusu, soğuk havalardan etkilenen pek çok kişi tarafından soruluyor. Kış mevsiminin etkilerini en fazla hissettiğimiz ve yaklaşık 40 gün süren zemheri, kelime anlamıyla da zaten üşüyeceğimizin haberini veriyor. Peki, zemheri ne demek? Ayrıntılar haberimizde…

ZEMHERİ SOĞUKLARI BAŞLADI MI?

Eski dönemlerde yaşayan ve genellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlar, hava olaylarına göre bir takvim hazırlamışlar ve üretim faaliyetlerini bu takvime göre ayarlamışlar. Uzun zaman süren gözlemler sonucunda oluşturulan hava takvimi yüzyıllar boyunca kullanılmaya devam ediyor.

Geleneksel hava takvimine göre, bir yıl “Kasım” ve “Hıdırellez” olarak ikiye ayrılıyor. Kasım; Miladi takvime göre Kasım ayında başlıyor ve Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez’e kadar devam ediyor. Yılın ikinci bölümü ise, Mayıs ayından yine kasım ayına kadar devam ediyor ve yaz ayları olarak kabul ediliyor.

Kasım ve Mayıs ayları arasında olan kış mevsimi ise 3 bölümden oluyor. Her biri 45 gün süren bu üç bölümün adları ise, sırasıyla Kasım, Zemheri ve Hamsin. Kış aylarının en şiddetli olduğu günler de Kasım, Zemheri ve Hamsin dönemlerinde yaşanıyor. Yine halk arasında bu günlere “sayılı” ya da “hesaplı” gün deniliyor.

ZEMHERİ SOĞUKLARI NE ZAMAN BAŞLAR?

Kış aylarının en şiddetli hali hissedeceğimiz Zemheri, bir aydan daha fazla sürecek. Sıcaklık dalgalanmalarının da fazla olduğu bu 40 günlük sürede zemheri soğuklarını belirgin derecede hissedeceğiz. Halk takvimine (yani gün dönemlerinin mevsimlerin başlangıç ve bitiş tarihleri olarak alınması) göre 22 Aralık - 21 Mart tarihleri arası kış mevsimidir ve bu 90 günün 21 aralık - 31 ocak arasındaki 40 güne zemheri, ya da erbain denir. 1 Şubat ile 21 -Mart arasına ise hamsin denir.

ZEMHERİ NE DEMEK?

Zemheri kelimesi, Arapça kış anlamına gelen "zem" ile farsça uğultu anlamındaki "harir" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. “Uğuldayan kış'' yani, kışın dondurucu zamanıdır.

 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
WhatsApp kullananlar dikkat! Bugün itibariyle kaldırıldı

WhatsApp kullananlar dikkat! Bugün itibariyle kaldırıldı