19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün 3. Sayfa Ogün Samast'ın yargılandığı örgüt davasında mütalaa açıklandı

Ogün Samast'ın yargılandığı örgüt davasında mütalaa açıklandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin tetikçisi olan ve kapsamlı aylarda tahliye edilen Ogün Samast'ın tutuklandığı örgüt davasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Samast'ın 'Silahlı terör kaynağına üye olmamasıyla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan davanın zamanı aşımın durdurulmasını durdurmayı talep etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ogün Samast'ın yargılandığı örgüt davasında mütalaa açıklandı
KAYNAK: DHA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Ogün Samast hakkında 'Silahlı teröre maruz kaldığına ilişkin üye olmasıyla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 10 yıla kadar hapis talebiyle yeni dava yapıldığı ve Samast 15 Kasım'da tahliye edildiğine ilişkin müdahalede bulunuldu. Samast'ın, birleşen 11 sanıklı örgüt çerçevesinde yargılanmasına devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 'Suça sürüklenen çocuk' sıfatıyla Ogün Samast ve bazı sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) boyunca katıldı.

SAMAST VE 6 SANIĞIN DAVASININ DÜŞMESİ TALEP EDİLDİ

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını dünya Cumhuriyet Savcısı, sanıklar Ogün Samast, Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Ersin, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz'un 'Silahlı teröre devam etmekle birlikte olmak üzere suç işleme' suçundan yargılandıkları davanın zaman aşımına yolcu çalıştırılması taleplerin azaltılması talep etti.

2 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS TALEBİ

Açıklanan mütalaada, sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'in 'Anayasayı ihlali' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması alınırken, sanık Adem Sağlam'ın 'Silahlı teröre maruz kalmaktan üye olmak' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi . Ayrıca Sağlam Sağlam'ın 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'Belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten uzatmaye neden olması' suçlarından delil uzatma olmaması beraatına karar uzatması talep edildi.

FİRARİ SANIKLARIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ

Duruşmada Ogün Samast, "Mütalaaya katılın, savunma için ek süre istemiyorum" dedi. Bazı sanıklar ise mütalaaya karşı savunma yapabilmek için mahkemeden süre boyunca talepte bulundular. Mahkemenin cezasını kesen, suça sürüklenen çocuk Ogün Samast'ın 'yurt dışından çıkış yasağı' şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi. Yine de, sanık ve çoklu rakiplere karşı savunma ve bulunabilmeleri için mütalaaya karşı savunma ve bulunabilmeleri, bu süre boyunca hakime de hükmederek duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tedaviye alındığı sırada kamu görevlilerinin bir kısmı cinayetin işleneceğinden anında haberdar oldukları ve cinayeti önlemek amacıyla yerine getirmeleri gereken davaya götürüldü. Yapılan tazminatların sonucu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir kısmı şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yeni sunulan iddianamede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 12 Nisan 2021'de suç duyurusunda yer aldığı belirtilirken, iddianamede Dink ailesi 'müşteki' sıfatıyla, Ogün Samast ise 'suça sürüklenen çocuk' sıfatıyla yer alıyordu. Hazırlanan iddianamede, suç sürüklenen çocuk sıfatıyla yer alan Ogün Samast'ın 'silahlı terörizme uğramamasıla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 5 harften 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Daha sonra İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanıklı örgüt davasıyla birleştirildi. Öte yandan, Samast'ın devamının birleştirildiği örgüt olaylarına karşı iddianamede ise şüpheliler Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'ın 'anayasayı bozma', 'belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten ölmeye neden olmak' ve 'silahlı terörle devam eden üye olmak' suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6'şar aydan 35'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.

İddianamede şüpheliler Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer'in 'anayasayı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilirken, diğer şüpheliler Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender'in 'terör'ü Parçalı üye sayısıyla birlikte örgüt adına suç işleme' suçundan 5'er harf 10'ar yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adalet Bakanlığı açıkladı: 1 milyon 340 bine yakın çatışma, ara buluculuk ile çözüldü

Adalet Bakanlığı açıkladı: 1 milyon 340 bine yakın çatışma, ara buluculuk ile çözüldü