19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Başyazı Sığınmacı yüküne çözüm arayışı

Sığınmacı yüküne çözüm arayışı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sığınmacı yüküne çözüm arayışı

YILDIRAY ÇİÇEK / TÜRKGÜN

“Sığınmacılar, ırkçılık, provokasyon, provokatörlük, demografik yapı...”

Son yıllarda ve aylarda Türkiye’de en çok duyduğumuz, en çok tartıştığımız bu konular olmaktadır. Hep birbirini besleyen, birbiri içinden üreyen, istismar edilen, dikkat edilmesi gereken konular… Sığınmacı yükünün fazlalığı elbette hepsini tetiklemektedir. Sosyolojik olarak zaten bu hareketlilik içinde tüm bunların harekete geçmesi de doğaldır. Sığınmacı yükünden ve demografik yapının korunmasından bahseden herkes elbette ırkçı, provokatör, provokasyon hazırlayıcısı olmadığı gibi, hastalıklı zihniyetlerin bu meseleyi ırkçılığa, provokatörlüğe çevireceği de provokasyon için fırsat göreceği de bir gerçektir. Her ikisinin dengesini iyi analiz etmek lazımdır. Samimi kaygıları ve uyarısı olanlarla, bu meseleyi kaosa, çatışmaya çevirmeye çalışanları bir tutarsak, asıl güç kazanan bu konu üzerinden ülkede kaos/çatışma yaratma peşinde olanlar olur.

Ben, bugün yazdıklarımı Suriye’de iç çatışma çıktığı ve Suriye’den sığınmacıların gelmeye ilk başladığı günlerde yazmaya başlamıştım. Bugün olanlar konusunda, 12 yıl öncesinden uyarılarda bulunmuştum. O günden bugüne hiçbir ifademizi de ırkçılık kalıbına da sokmadık. Zaten ırkçılık Türk milletinin inanç iklimine ve mensubu olduğumuz davaya en aykırı bir düşüncedir. “Yaratılanı severim, Yaradan'dan ötürü “düşüncesiyle her daim mazlumun yanında, zalimin karşısında olan bir milletin evlatlarının ırkçı olması zaten mümkün değildir.

Türkiye, dünyada başka bir örneği olmayacak şekilde sığınmacı meselesiyle yıllardır büyük bir sınavdadır. Sayıları milyonlara varan sığınmacıların yükünü taşıyan ve yaşayan Türkiye’den başka bir ülke yoktur. Türkiye’yi yöneten hükümette sığınmacı yükünün farkında olduğu için son yıllarda ayakları yere sağlam basan çözüm yolları aramaktadır. Suriye ile ilişkileri normalleştirme, terör örgütlerini işgal ettiği yerlerden temizleyerek güvenli bölgeler oluşturma ve oluşturulan güvenli bölgelere briket evler yaparak sığınmacıları o evlere yerleştirme çabaları, sistemli bir diyalog ve mücadeleyle başarıya ulaşırsa bu meseleden ancak böyle kurtuluruz. Hükümetin bu adımlarında başarı sağlaması için desteklenmeli dediğimizde kaos ve çatışma peşinde koşanlar adeta kuduruyor. Beşar Esad’la görüşmesini ve diyalog içinde çözüm bulmasına yönelik her adımı engellemeye çalış, terör örgütü YPG ile mücadele ederek güvenli bölme oluşturma çabalarına karşı çık, ondan sonra çık “Suriyeliler niçin gönderilmiyor?” diye herkesi tahrik et… Burada niyet üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. Türkiye’de sığınmacı konusunu en çok istismar ve tahrik edenlerin, HD(P)KK destekli Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemesi de aşırı bir garabet halidir. Suriye’nin kuzeyine sözde Kürdistan kurmaya çalışan terör örgütü YPG’nin safında olanı destekle ama Türkiye’de de “Suriye’den gelen sığınmacı Arapları, Türkmenleri, Kürtleri istemiyoruz” diye yaygara yap. Bu zaten ırkçılık değil, hainliği ırkçılık maskesiyle örtmeye çalışmaktır. Türkçülük maskesiyle sığınmacılar konusunu kaosa dönüştürmeye çalışanların seçimlerde YPG terör örgütü değil, vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşum” diyerek kimden yana olduğu çok belli olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi zaten niçin çok dikkatli olmamızın delili değil midir?

Türkiye’nin sığınmacı yükünden kurtulması için sığınmacılar konusunu tahrik edenlere karşı dikkatli olmamız şarttır. Elmalarla- armutları birbirine karıştırmadan sığınmacı yükünün çözümü Türk milletinin beklentisidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Icardi tek attı, Galatasaray 3 aldı

Icardi tek attı, Galatasaray 3 aldı