20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Bilim Teknoloji Adıyaman'dan 'çırak' sıkıntısını çözecek uygulama!

Adıyaman'dan 'çırak' sıkıntısını çözecek uygulama!

Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan "Çırakbul" adlı web uygulaması, hem öğrencilerin işe girme hem de işletmelerin çırak bulma konusundaki sıkıntısını çözecek.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

"Çırakbul" uygulamasına giren işverenler, işletme bilgilerini sisteme kaydederek kayıt oluyor ve ihtiyaç duyduğu alanlarda çırak öğrenci talebinde bulunabiliyor.

Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulayan okullar da uygulamaya giriş yaparak, "çırak öğrenci talep havuzunda" işletmelerin çırak öğrenci ihtiyaçlarını görerek kendilerine başvuran öğrencileri, yetenek ve isteklerine göre işletmelere yönlendiriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan Aşçı, AA muhabirine, geliştirdikleri yazılımla çırak ile işvereni "Çırakbul" sisteminde bir araya getirdiklerini söyledi.

Aşçı, kentteki bütün çırakları ve işletmeleri sisteme kaydedeceklerini belirterek şöyle dedi:

"İşletmeler bu sisteme girdiklerinde kendi iş yerlerine uygun çırağı bulacak. Çırak bilgileri de sistemde olacak. Oluşturduğumuz çırak havuzu Türkiye'de bir ilk. İşverenler istedikleri çırağı alıp işlerine yerleştirecek. Devletimizin de bu anlamda çok ciddi desteği var. Özellikle 9,10 ve 11'inci sınıflarda okuyan öğrencilere asgari ücretin yüzde 30'unu, 12. sınıflarda ise yüzde 50'sini veriyor ve bu çok ciddi bir teşvik. Amacımız çırak sayımızı yılbaşına kadar yüzde 100 artırma, hedefimiz budur."

Organize Sanayi Bölgesi'nde işletme sahibi olan Mehmet Sait Göksu da çırak bulmakta zorluk çektiklerini, uygulama sayesinde bu sorunun ortadan kalkacağını ifade etti.

Sanayi alanında iş gücüne ihtiyaçları olduğunu dile getiren Göksu, "Nitelikli alanlarda iş gücüne ihtiyacımız var ama bu niteliği tamamlayamadığımız için işsizlikle karşı karşıya kalıyoruz. Bu sistemde işletmemiz için başvuruda bulunduk. Çırak bulmakta sıkıntı yaşıyorduk. Bu sistemle çırak eksikliğimizi çok rahatlıkla tedarik edebileceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.

Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinden Yunus Kaplan da "çırak havuzu"ndan metal alanında iş bulunduğunu, hem okuyup hem de para kazanacağı için mutlu olduğunu söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rıdvan tercihini yaptı!

Rıdvan tercihini yaptı!