20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya 1,5 milyar insan tehlikede!

1,5 milyar insan tehlikede!

İspanyol Bilim insanları yaptıkları bir araştırma sonucunda 2040 yılına kadar dünya nüfusunun beşte birinin yaşadığı toprakların çökebileceği ve bu insanlarının hayatının tehlikede olduğunu açıkladı.    

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
1,5 milyar insan tehlikede!

İspanya’da yapılan yeni bir araştırmada yeryüzü çökmesi nedeniyle dünya nüfusunun neredeyse beşte birinin tehlikede olduğu belirtildi.

İspanya Jeoloji ve Madencilik Enstitüsü'nden Gerardo Herrera-García ve meslektaşları tarafından yapılan çalışmada, yeraltı suyunun 34 ülke 200 farklı yerde arazi çökmesine yol açabilecek şekilde tükenebileceği hesaplandı.

Bilim insanları, dünya genelinde çökme riskini tahmin etmek için bölgesel jeoloji, iklim, sel ve kuraklık gibi faktörler ile yeraltı suyunun tükenmesine neden olan insan faaliyetleri gibi faktörleri içeren bir model geliştirdi.

Sonuçlarda, çoğu Asya’da bulunan 635 milyon kişinin önümüzdeki 20 yıl içinde yeryüzü çökmesine bağlı sel, toprak kayması, deprem vb. afetler nedeniyle tehdit altında olduğu görüldü. Çalışmanın tüm bulguları Science dergisinde yayınlandı.

Artan kuraklıklar ve nüfus artışı en büyük etkenlerden
Diğer taraftan, bilim insanları çökmenin genellikle yerel yeraltı sularının bitmesi nedeniyle meydana geldiğini ve insan faaliyetleri tarafından tetiklendiğini açıkladı. Gelecekte artan kuraklıklar ve nüfus artışı nedeniyle çökmenin daha yaygın olacağı konusunda uyaran uzmanlar, bulgularının çökme tehdidini en aza indirecek politikaların geliştirilmesine yardımcı olabileceğini umduklarını ifade etti.

Science dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, “Çökme riskinin ölçülmesi dünya için büyük önem taşıyor. Bu senaryoların herhangi birinde, etkili bir arazi çökme politikası, maruz kalan alanların sistematik olarak izlenmesini, potansiyel hasarların değerlendirilmesini ve yeterli adaptasyon önlemlerinin uygulanmasını içeren politikaların uygulanmasını sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TFF resmen açıkladı! Ocak ayındaki harcama limitleri belli oldu

TFF resmen açıkladı! Ocak ayındaki harcama limitleri belli oldu