22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya ABD 'belgelere ulaştık' diyerek duyurdu

ABD 'belgelere ulaştık' diyerek duyurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı 28. gününe girdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya denizden ve karadan füze saldırıları yapıldığını açıkladı. Açıklamada, Ukrayna'nın askeri altyapısının yüksek hassasiyetli ‘Kalibr' füzeler ile gemiden vurulduğu belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da 'savaş suçları' işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

8 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD 'belgelere ulaştık' diyerek duyurdu

Ukrayna'da Rus güçlerinin saldırıları 28. günde de devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşırken bombardımanın şiddeti de her geçen gün artıyor. Başkent Kiev ve ülkenin birçok bölgesinde patlama sesleri duyuluyor.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

03:23 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini hiçbir zaman tehdit etmediğini belirterek, dünya kamuoyuna savaşı durdurmaları çağrısında bulundu. Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın 30. gününde sosyal medya hesaplarından yayınladığı görüntülü mesajda ulusa seslenen Zelenskiy, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya acımasızca açtığı savaşta bir ayı geride bıraktıklarını belirtti.

02:00 Rusya, BM'deki Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık olarak ABD'ye nota vererek "İstenmeyen kişi" listesini sundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada çağırılan ABD'li diplomata nota verildiği belirtilerek, "23 Mart'ta ABD'nin Moskova'daki diplomatik misyonunun Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan üst düzey diplomatına, Washington tarafından Rusya'nın New York'taki Daimi Temsilciliği'nde görevli diplomatların sınırdışı edilmesine karşılık olarak 'istenmeyen kişi' ilan edilen ve sınır dışı edilecek olan Amerikan diplomatik çalışanlarının listesini içeren nota sunuldu" denildi.

01:50 Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili yanlış bilgiler yaydığı gerekçesiyle Google'ın haber toplama servisini erişime kapattı.

00:24 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 554 Mariupol ve Gülaypole sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

00:23 Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.

23:22 İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın G7 ve NATO toplantılarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçladığı bildirildi.


22:33 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yarın yapılacak NATO Liderler Zirvesi için yaptığı yolculuk sırasında, ABD Başkanı Joe Biden'ın yarın Rus siyasilere ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar paketini açıklayacağını ifade etti.


21:34 Rusya, Ukrayna'da gün içinde 86 askeri altyapı tesisini imha ettiğini duyurdu

21:01 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

20:45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde yarın yapılacak olan NATO Liderler Zirvesi öncesi Ukrayna'ya destek için güvence aldığını açıkladı.

20:41 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesinde, yarınki G7 ve NATO toplantılarını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırmak için kullanma niyetini ortaya koydu.

20:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Rusya-Ukrayna savaşı sadece sivilleri değil bölgedeki kültür hazinelerini de katleden çok yönlü bir insani trajedidir." dedi.

20:12 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Ukrayna'daki duruma ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

19:22 Ukrayna'nın Herson kentinde halk, Rusya tarafından dağıtılan insani yardımları sokak ortasında yakarak imha etti.

19:03 Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş ile uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğini ve bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek savaşın derhal durdurulması çağrısında bulundu.


18:34 Avrupa Birliği (AB), Ukraynalı sığınmacıları kabul eden Polonya, Macaristan, Romanya ve Slovakya gibi sınır ülkelerine 3,4 milyar avroluk ek mali destek sağlayacak.

18:13 Rusya'nın Cakarta Büyükelçisi Lyudmila Vorobieva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu yıl Endonezya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek G20 zirvesine katılmayı planladığını belirtti.

18:01 Hırvatistan hükûmeti, Ukrayna'daki savaştan kaçıp Hırvatistan'a sığınanların barınmasına yardımcı olacaklara kira desteğinde bulunulacağını açıkladı.

17:09 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Anatoliy Çubays'ın görevinden istifa ettiği belirtildi.

17:07 BM: Ukrayna'da en az 977 sivil öldü, 3 milyon 626 bin 546 mülteci komşu ülkelere geçti

16:42 Western Union ödeme sisteminden yarından itibaren Rusya'ya ve Belarus'a para transfer işlemleri yapılamayacak.

16:38 Belarus hükümeti ülkedeki Ukraynalı diplomat sayısını azaltma kararı aldı.

16:40 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanma olasılığının "gerçek bir tehdit" olduğunu söyledi.

16:07 Ukraynalı bazı diplomatların ülkeyi terk etmesini isteyen Belarus, Brest kentindeki Polonya konsolosluğunu kapatma kararı aldı.

16:02 Uluslararası Çalışma Örgütü, Rusya ile işbirliğini askıya aldı

15:32 İsviçre hükümeti, Rusya'nın saldırıları nedeniyle ülkesini terk ederek ülkeye sığınan Ukraynalılara özel statü verileceğini duyurdu.

15:30 Rusya Devlet Başkanı Putin: Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.

15:00 Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat'tan bu yana kapalı olan Moskova Borsası'nın yarın sınırlı sayıda hisseler için işlemlere açılacağını duyurdu.

14:50 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya denizden ve karadan füze saldırıları yapıldığını açıkladı. Denizden seyir füzeleri fırlatan Rusya, füzeler ile Ukrayna'daki askeri tesislerin vurulduğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın askeri altyapısının yüksek hassasiyetli 'Kalibr' füzeler ile gemiden vurulduğu belirtildi.

KALİBR YÜKSEK HASSASİYETLİ SEYİR FÜZELERİ

Rusya'nın kullandığı Kalibr yüksek hassasiyetli seyir füzelerinin 2 bin 500 kilometre menzili bulunuyor. Savaş gemileri ve denizaltılardan kara hedeflerine atılan füzeler yerden 50 kilometre yükseklikte seyrederek hedefe ulaşıyor. Rusya, Kalibr füzelerini ilk kez 2015 yılında Suriye'de kullanmıştı.

14:07 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestovych, savaşın aktif çatışma aşamasının Nisan sonundan önce sona ereceğini öngördüğünü söyledi.

13:43 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Rusya ve Ukrayna arasında 2 esir değişimi gerçekleştirildiğini açıkladı

13:10 Kremlin Sözcüsü Peskov: (Ukrayna'da NATO barış gücü konumlandırılması ihtimali) Bu son derece pervasız ve tehlikeli bir karar olacaktır. Ordumuz ile NATO ordusu arasındaki olası herhangi bir temas, zor ve onarılamaz sonuçlara yol açabilir. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna'da NATO barış gücünün Rus askeriyle çatışmaya sebep olacağını belirtti.

12:45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve ülkesinin güvenliğinin garanti edildiği takdirde, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu bildirdi.

12:41 Polonya'nın özel istihbarat teşkilatının sözcüsü Stanislaw Zaryn, Rusya'nın elçilik ekibinde yer alan ve aralarında istihbarat faaliyetleri yürütenlerin olduğu iddia edilen 45 Rus diplomatın Polonya'dan sınır dışı edilmesi için dışişleri bakanlığına çağrı yaptı.

12:36 ABD Savunma Bakanlığı, isim vermediği bir üst düzey bakanlık çalışanının Ukrayna'da devam eden savaşla ilgili durum değerlendirmesi açıklamalarını yayınladı. Açıklamaya göre Mariupol kenti Rusya için stratejik bir öneme sahip ve dün itibariyle Azak Denizi'nden Rus savaş gemileri kenti bombalamaya başladı.

12:32 Estonya, Doğu Avrupa'da olası bir Rus saldırısını önlemek için kalıcı NATO birliklerine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

11:44 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna'ya Barış Gücü göndermek Rusya ve NATO arasında direkt çatışmaya yol açabilir. Ukrayna ile müzakereler zor. Kiev sürekli pozisyonunu değiştiriyor.

11:15 Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü Yuriy Ignat, 22 Mart'ta Rus güçlerine ağır kayıplar verdirdiklerini, şu ana kadar düşürdükleri uçak sayısının 100'e ulaştığını ileri sürdü.

11:12 Ukrayna'nın Belarus sınırı yakınında bulunan Çernihiv kentinde Rus ordusu bir köprüyü havaya uçurdu.

11:00 Rusya'nın Jakarta Büyükelçisi Lyudmila Vorobyova, Putin'in G20 Zirvesi'ne katılmayı düşündüğünü açıkladı.

10:29 NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere yarın bir araya gelecek.

10:27 Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de Rus saldırılarına karşı şehrin savunmasının arttırılması kapsamında mevcut kontrol noktaları güçlendirilirken, sayıları arttırıldı. Demir bariyerin bulunduğu noktalara ise siper kazılarak kum torbaları koyuldu.

10:26 Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 121 çocuğun hayatını kaybettiği, 167 çocuğun yaralandığı bildirildi.

09:42 Ukrayna Devlet Tahliye Bölgesi Yönetimi Ajansı, Rus birliklerinin önemli miktarda radyoaktif atık işleyen Merkezi Analitik Laboratuvarları'nı "yağmaladığını ve yok ettiğini" açıkladı.

08:45 Rus Albay Alexei Sharov, Ukrayna'nın Mariupol kentinde öldürüldü.

05:20 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rus ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

04:46 Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın ülkesine yönelik başlattığı savaşın durdurulmasında Çin'in "belirgin" rol oynaması gerektiğini bildirdi.

04:16 Rusya ordusu tarafından, Ukrayna'nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev'e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi.

03:49 Ukrayna'nın Sumi kentinin Valisi Dmitry Zhivitsky, Sumi'de Rusya'nın saldırıları sırasında büyük çaplı bir yangın çıktığı ve yangının çatışmalar ve Rus bombardımanı nedeniyle halen söndürülemediğini duyurdu.

03:43 Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Rusya'nın Arhangelsk Bölgesi'ndeki Plesetsk Uzay Üssü'nden Rus ordusu için üzerinde Rusya'nın Ukrayna operasyonlarında kullandığı Z harfi yazılı Soyuz 2.1a roketini uzaya gönderdi.

03:26 Ukrayna polisi, Rusya tarafından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gönderilen sabotaj ekibini kontrol noktasından geçmeye çalıştıkları sırada kıskıvrak yakaladı.

03:16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini bildirdi.

02:18 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'da belirlediği stratejik hedeflerin neredeyse hiçbirini elde edemediğini belirterek, Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi.

01:57 Rusya Savunma Bakanlığı, bugünkü Rus operasyonlarında Ukrayna'ya ait 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

01:50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, bu hafta gerçekleşecek olan G7, NATO ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması için çalışacaklarını duyurdu.

01:50 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

01:11 Rusya ordusu, Ukrayna'nın Lugansk bölgesinde yer alan bir petrol işleme tesisini hedef aldı. Bombardıman sonrası tesiste yangın çıktı.

00:59 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna meselesine ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Fransa tarafı, Ukrayna'da ateşkesten başka çözümün olmadığını ifade etti.

00:25 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu görüştü.

00:05 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı ile ilgili soruya Rusya'nın varlığına bir tehdit oluşması durumunda başvurabileceklerini söyledi.

23:53 Rusya Donanması'na ait savaş gemileri Sivastopal açıklarından Ukrayna'ya füze fırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Çavuşoğlu: Rusya-Ukrayna savaşı diplomasi masasında bitecek

Bakan Çavuşoğlu: Rusya-Ukrayna savaşı diplomasi masasında bitecek