19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e NATO restinin ardından tavrını belli etti

ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e NATO restinin ardından tavrını belli etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur'an-ı Kerim yakılmasının ardından İsveç'e rest çekerek NATO kapılarını kapatmasının ardından ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki görüşmelere müdahil olmadıklarını, anlaşmazlıkların bu üç ülke arasında çözülmesi gerektiğini söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'e NATO restinin ardından tavrını belli etti

NATO'ya girmek için Türkiye'nin onayına ihtiyacı olan İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci son haftalarda yaşanan provokatif olaylarla zora girdi. Aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de Türk Büyükelçiliğinin önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Türkiye'nin skandal eyleme tepkisi çok sert oldu.

"BİZDEN DESTEK GÖREMEYECEKSİNİZ"
Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, provokasyona izin veren İsveç'e NATO üyeliği konusunda kapıları kapatarak, "Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO'ya başvuru konusunda artık bizde herhangi bir hayırhahlık beklemeyeceği açıktır. Terör örgütlerinde caddelerinizde, sokaklarınızda cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO'ya girmesi için destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey. Madem bu kadar seviyorsunuz, koruyorsunuz, öyleyse ülkelerinin savunmalarını emanet etmeleri tavsiyesinde bulunuyorum. Biz bir şeyi söyleyince dürüst söyleriz, birileri bize namussuzluk yaptığında haddine bildiririz. İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz. Bu saygıyı göstermiyorsanız kusura bakmayın bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

ÜÇLÜ TOPLANTI İPTAL EDİLDİ
Ankara'nın talebi üzerine İsveç ve Finlandiya ile şubat ayında yapılması planlanan üçlü mekanizma toplantısı iptal edildi. Ayrıca skandal eylemlerine son vermeyen Rasmus Paludan, Danimarka'da da cuma namazı sonrası bir caminin karşısında Kur'an-ı Kerim yaktı. Paludan, İsveç NATO'ya girene kadar Kur'an yakma eylemine devam edeceğini söyleyerek Türkiye'yi tehdit etmeye kalktı.

"ANLAŞMAZLIKLAR ÜÇ ÜLKE ARASINDA ÇÖZÜLMELİ"
Yaşananlar karşısında İsveç Türkiye'ye diyalog çağrısı yaparken, ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerini güçlü bir biçimde desteklediklerini ancak diğer taraftan Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıkların bu üç ülke arasında halledilmesi gerektiğini savundu. Kirby, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri konusundaki endişelerinin farkında olduklarını belirterek, bu husustaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kudüs'te sinagoga silahlı saldırı: 8 ölü, 10 yaralı

Kudüs'te sinagoga silahlı saldırı: 8 ölü, 10 yaralı