21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya ‘Ekonomiyi daha fazla yavaşlatacak’

‘Ekonomiyi daha fazla yavaşlatacak’

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) endişeye neden olan Omicron varyantının Alman ekonomisini bankanın daha önce beklediğinden daha fazla yavaşlatabileceğini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
‘Ekonomiyi daha fazla yavaşlatacak’

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank)'ın ekonomiye yönelik aralık ayı raporu yayımlandı.

Raporda, Omicron varyantı veya diğer Kovid-19 varyantlarının ekonomik faaliyetlerde daha fazla kısıtlamaya yol açması halinde, bu durumun özel tüketimi yavaşlatabileceği belirtildi.

Salgınla ilgili risk değerlendirmelerinin de yer aldığı raporda, daha zayıf bir küresel ekonominin Almanya'nın ihracatını ve yatırımlarını baskılayacağına vurgu yapılarak, küresel değer ve lojistik zincirlerinde Kovid-19 ile ilgili ilave aksaklıkların tedarik sorunlarını daha da kötüleştirebileceğine işaret edildi.

Raporda, "Genel olarak, ekonomi böyle bir olumsuz senaryoda büyük bir gerileme yaşayabilir." ifadesine yer verildi.

Bundesbank’ın raporunda, Alman ekonomisinin üretim için ara mal ve çalışan eksikliği ile Kovid-19 salgınında yeni kısıtlamalar nedeniyle bu yılın son çeyreğinde küçülebileceği belirtildi.


Almanya’da enflasyon görünümü “belirsiz” olarak nitelendirilen raporda, ülkede AB uyumlu enflasyonun bu yıl için yüzde 3,2, gelecek yıl için de yüzde 3,6 olmasının beklendiği aktarıldı.

Bundesbank, 17 Aralık’ta ekonomiye yönelik tahmin raporunda, tedarik darboğazları ve Kovid-19 salgınında 4. dalga ve ekonomide yeni kısıtlamalar nedeniyle gelecek yılın başında Alman ekonomisinin büyümesini durduracağını ve toparlanmasını geciktireceğini bildirmişti.

Bundesbank, gelecek yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 5,2’den 4,2’ye indirmişti.

Almanya’da özel tüketimin gelecek bahardan itibaren önemli ölçüde artacağı vurgulanan raporda, tedarik darboğazlarının da 2022'nin sonuna kadar gevşeyeceği öngörülmüştü.

Öte yandan, Almanya'da ekim ayında yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle kasımda yüzde 5,2'ye yükselerek, yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Almanya'da tüketici için alışılmadık derecede yüksek enflasyon iyice hissedilirken, fiyat artışlarının Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve ekonomistlerin çoğunun savunduğu gibi "geçici" olacağı görüşüne dair şüpheler de her geçen gün artıyor.

Buna karşın, Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), ortalama enflasyonun bu yıl için yüzde 3,1, gelecek yılda yüzde 2,6’ya düşmesini bekliyor.

Alman ekonomisi, özel tüketimin artırması nedeniyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8'lik büyüme kaydetmişti.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aşı merkezlerinde hatırlatma dozu yoğunluğu

Aşı merkezlerinde hatırlatma dozu yoğunluğu