20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya İngiltere sarsıldı! ‘Sahte Rus ajanı’ tuzağı

İngiltere sarsıldı! ‘Sahte Rus ajanı’ tuzağı

İngiltere'den bir profesör ile 'sahte Rus ajanı' arasındaki yazışmalar sızdı. Profesör Paul McKeigue, savaş suçlarını ortaya çıkarmaya çalışırken 'sahte ajan' tuzağına düştü.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İngiltere sarsıldı! ‘Sahte Rus ajanı’ tuzağı

İngiltere'de bir akademisyenin, Rus ajanı olduğunu ima eden bir kişiyle aylarca yazışarak, bilgi paylaştığı ortaya çıktı.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Paul McKeigue, Suriye'de işlenen savaş suçlarını belgeleyen bir grubun yöneticisinin, aslında Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA için çalıştığını kanıtlamaya çalışıyordu.

Bunu yaparken "Ivan" kod isimli ve Rus ajanı olduğunu ima eden kişiden yardım istedi ve onunla aylarca yazıştı.

İşin asıl ilginç yanı ise "Ivan" kod adlı kişinin adını taşıyan elektronik postaları aslında Profesör McKeigue'nin hedefi olan gruptan bazı kişilerin yazıyor olmasıydı.

Kısacası Profesör tuzağa düşmüştü.

Profesör yanlış bir şey yapmadığında ısrarlı. Sadece kiminle yazıştığı konusunda önyargısız davrandığını söylüyor.

Yazışmaların amacı neydi?
Profesör McKeigue, kısa adı CIJA olan ve uluslararası savaş suçları davalarında kullanılmak üzere Suriye'de işlenen savaş suçlarını belgeleyen örgütlenme ile ilgili ayrıntılara ulaşmaya çalışıyordu.

Açık adı Uluslararası Adalet ve Şeffaflık Komisyonu (Commission for International Justice and Accountability) olan bu örgütün topladığı belgeler, şu anda Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde, Suriyeli eski bir askeri istihbarat subayının 4 bin ayrı işkence suçlamasıyla yargılandığı davada kullanılıyor.

Edinburgh Üniversitesi'nde çalışan profesör, konuyu araştırırken kendisiyle temas kuran "Ivan" kod isimli kişiden, CIJA'nın yöneticisinin birlikte olmuş olabileceği bir kadınla ilgili bilgi istiyor ve örgüt yöneticisinin kokain kullanıp kullanmadığını soruyordu.

Profesör aynı kişiden, bunun yanı sıra, bir dizi İngiliz akademisyen ile aralarında BBC muhabirlerinin de bulunduğu gazeteciler hakkında bilgi istedi. Ayrıca "Ivan"a, bir Rus medya kuruluşunda çalışan bir gazeteciyle ilgili olarak "Sizin ofis onun hakkında gözünü açık tutsun" diye yazdı.

Suriye çalışma grubu üyesi
McKeigue, İngiltere hükümetini, Suriye'de rejim değişikliğinin zeminini hazırlamak için Esad yönetimi hakkında bir karşı propaganda kampanyası yürütmekle suçlayan bir grup Britanyalı akademisyenin oluşturduğu, Suriye Çalışma Grubu adlı oluşumun üyesi.

Profesör, Suriye Çalışma Grubu tarafından hazırlanan eleştirel bir raporun taslağını da "Ivan" ile paylaştı.

Rapor kendisiyle birlikte Bristol Üniversitesi'nden Profesör David Miller ve eski Sheffield Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Piers Robinson'ın imzasını taşıyor.

Kuruluş çalışanları neden böyle bir tuzak kurdu?
CIJA adlı kuruluşun yöneticisi Bill Wiley, Profesör McKeigue ile "Ivan" takma adıyla yazışan örgüt çalışanlarının, profesöre doğrudan Rus ajanı olduklarını söylemediklerini ama bu çıkarsamayı yapabileceği imalarda bulunduklarını söylüyor.

Bill Wiley, CIJA çalışanlarının Profesör McKeigue ile bu sahte yazışmayı sürdürmelerinin sebebi sorulduğunda ise, örgütün güvenliği ile ilgili kaygılarını gerekçe gösteriyor.

Wiley'e göre CIJA, Suriye Çalışma Grubu raporunun, Suriye'den toplamış oldukları bir milyonu aşkın belgeyi tuttukları arşivin yerini ya da örgüt çalışanlarının kimliklerini ifşa edebileceğinden kaygılanıyordu. Örgüt bu bilgileri güvenlik endişeleriyle gizli tutuyor.

Profesör ne diyor?
Konuyla ilgili olarak BBC'nin sorularını yanıtlayan Profesör McKeigue ise, her vatandaş gibi kendisinin de bir konuyu araştırırken bu konuda bilgisi olabilecek her türlü insanla, hatta adını saklayan kaynaklarla ilişkiye geçtiğini söyledi.

Bireysel olarak yaptığı yazışmaların tamamıyla yasal olduğunu söyleyen akademisyen, herhangi bir devlet sırrına erişimi olmadığını da ekledi.

Profesör mensubu olduğu Suriye Çalışma Grubu'nun diğer üyelerinin ise bu yazışmalardan haberdar olmadığını söyledi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Liverpool Uğurcan Çakır'ı izleyecek

Liverpool Uğurcan Çakır'ı izleyecek