22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Dünya Yunanistan'da holiganizmle mücadele için hükümet harekete geçti

Yunanistan'da holiganizmle mücadele için hükümet harekete geçti

Taraftar olayları nedeniyle son iki yılda iki gencin hayatını kaybettiği Yunanistan'da, hükümet holiganizmle mücadeleyi öncelikleri arasına alırken, muhalefet ise hükümeti bu konuda yetersiz kalmakla eleştirdi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yunanistan'da holiganizmle mücadele için hükümet harekete geçti
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Selanik'te 19 yaşındaki Alkis Kambanu'nun 1 Şubat 2022 gecesi rakip takımın taraftarlarınca öldürülmesinin kamuoyundaki tepkileri dinmeden, Yunanistan'ın AEK takımı ile Hırvatistan'ın Dinamo Zagreb taraftarları arasında 7 Ağustos'ta Atina'nın Nea Filadelfia bölgesinde çıkan kavgada 29 yaşındaki AEK taraftarı Mihalis Kaçuris'in bıçaklanarak öldürülmesi sporda şiddet konusunu tekrar hükümetin gündemine taşıdı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'da UEFA Başkanı Aleksander Ceferin'i ağırlarken, Yunanistan'ın 4 büyük futbol kulübü AEK, Panathinaikos, Olympiakos ve PAOK'un başkanlarıyla holiganizmle mücadele adına uygulanabilecek tedbirleri ele aldı.

Temasların ardından, Yunan hükümeti, Ceferin'in "futbolun kanseri" olarak tanımladığı holiganizmle mücadele için atılması planlanan adımları sıraladı.

Yeni kararlar çerçevesinde, her bir takım için en fazla bir taraftar grubuna izin verileceği, izinsiz taraftar gruplarının kapatılacağı, giriş yaptıkları stadyum kapılarının numaralarıyla özdeşleşen ve sorun yaratan taraftar gruplarının girişlerinde polis denetimi ve kimlik tespiti yapılacağı, sporda şiddetle mücadelede diğer Avrupa ülkeleriyle iş birliğine gidileceği duyuruldu.

Gerekli görüldüğünde, sorun yaratan taraftar gruplarının kullandığı ve özdeşleştikleri stadyum kapılarının kapatılabileceği ve sorun yaratan takımların Avrupa'daki müsabakalara katılmasına izin verilmemesi gibi başka önlemlerin de alınabileceği vurgulandı.

POLİS TEŞKİLATI SORUMLULARI ARIYOR

Miçotakis, Ceferin ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Nea Filadelfia'daki şiddet eyleminde polisin yetersiz kaldığını kabul ederek, hükümetin eksikliklerin farkında olduğunu kaydetti.

Polis teşkilatı içerisinde sorumluların tespit edilmesi için çalışma başlatılırken, 7 kişi görevden uzaklaştırıldı.

Vatandaşı Koruma Bakanı Yannis İkonomu, çalışmaların devam ettiğini ve polis teşkilatı içerisinde sorumluluğu tespit edilecek başka kişilerin de görevden uzaklaştırılabileceğini kaydetti.

Öte yandan polis, Kaçuris'in katilinin kimliğini henüz tespit edemedi. Kaçuris'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya ilişkin soruşturmada 102'si Hırvat, 3'ü Yunan vatandaşı 105 taraftarın tutuklu yargılanmasına karar verildi.

NEA FİLADELFİA'DAKİ OLAYIN PERDE ARKASI

Yunan Polis Teşkilatı, Nea Filadelfia'daki olayın bir gün sonrasında yaptığı resmi açıklamada, söz konusu kavgada bir kişinin hayatını kaybettiğini 8 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Açıklamada, olaya ilişkin verilen detaylarda 100-120 Dinamo Zagreb taraftarının bazı Yunan futbol taraftarlarıyla iş birliği içinde AEK taraftarları ile taş ve sopalarla kavga ettiği aktarıldı.

Dinamo Zagreb'in AEK ile Atina'da karşılaşacağı müsabakaya, Dinamo Zagreb seyircisinin alınmayacağı bilinmesine rağmen, Hırvat takımının taraftarlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grubun özel otomobilleriyle Yunanistan sınırından geçmesine izin verilmesi ve müsabakanın yapılacağı bölgeye girişlerinin engellenmemesi Yunan basınında bir güvenlik açığı olarak yorumlandı.

ANT1 TV kanalına konuşan polis analisti Stavros Balaskas ise Dinamo Zagreb holiganlarının Atina'ya ulaşmadan önce Panathinaikoslu holigan taraftarlarla iletişim içinde olduğunu ifade etti.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Muhalefet, hükümeti Nea Filadelfia'daki olay başta olmak üzere sporda şiddeti engelleyememekle suçlarken, İkonomu'yu da olay sonrası istifa etmediği için eleştirdi.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yaptığı açıklamada, Kaçuris'in ölümüyle sonuçlanan şiddet eyleminin engellenememesini fiyasko olarak yorumlanarak Miçotakis için "Hırvatistan'dan 200 neonazi holiganın Atina'ya kadar ülkenin yarısını engellenmeden geçmesine ve genç bir insanın trajik şekilde öldürülmesine gereken önemi vermedi." ifadeleri yer aldı.

Panhellenik Sosyalist Hareket (PASOK), hükümete yönelttiği eleştiride holiganizmle mücadelede yasaların uygulanmadığını ve yeni açıklanan tedbirlerin de ne oranda uygulanabileceğinin belli olmadığını savundu. Söz konusu tedbirlerin Kambanu'nun ölümünden sonra da gündeme geldiğine dikkat çeken PASOK, sporda şiddet içeren eylemlere karışanların ömür boyu spor müsabakalarından uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), yaptığı açıklamada, holiganizmle mücadeleye yönelik tedbirlerin daha önceki hükümetlerce de yasallaştırıldığını ancak meselenin köküne inilmemesi nedeniyle bu tedbirlerin hiçbir sonuç vermediğini belirtti.

Faşist grupların faaliyetlerinde spor camiası içerisinde yer alan anonim grupların sorumluluk payı olduğunu ileri süren KKE, bu grupların taraftar maskesi altında suç faaliyetlerini gizlediklerini savundu.

Yunan kamuoyunda farklı holigan taraftar gruplarının arasında ideolojik görüş farklılığı nedeniyle de karşıtlık olduğu yorumu yapıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'da sahte ilaç operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul'da sahte ilaç operasyonu: 2 gözaltı