21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Yetkili isim önemli detayı paylaştı

Yetkili isim önemli detayı paylaştı

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye'nin kuyumculuk alanında dünyanın en büyük beş pazarından biri olduğunu söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yetkili isim önemli detayı paylaştı

20 milyar dolarlık bir ekonomik değer oluşturan kuyumculuk sektörü, alın teriyle altın ve mücevher işleyip satan 1.5 milyon vatandaşın geçimini sağlıyor. Kuyumculuk sektörünün 20 milyar dolarlık bir ekonomiye denk geldiğini belirten İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, “Ülkemiz, kuyumculukta dünyanın en büyük 5 pazarından biri. Türkiye, aynı zamanda İtalya ve Çin ile birlikte dünyanın en önemli üç üreticisi arasında. En büyük ihracatçılardan ikisi İtalya ve Türkiye. Sektör mensuplarımız 2023 hedefi olan, yıllık 12.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmanın, ekonomiye değer katmanın çabası içinde” dedi. 

Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan kuyumculuk, Anadolu topraklarında 6 bin yıllık bir tarihe sahip. Atölyecisinden toptancısına, mıhlayıcısından sadekârına, perakendecisinden ihracatçısına, tek göz küçük atölyecisinden büyük kuyumcu fabrikalarına kadar Türkiye'de 40 bine yakın kuyumcu bulunuyor. Rafineriler, kutu, taşıma, güvenlik vb. yan hizmetler de eklendiğinde sektörden en az 1.5 milyon kişi ekmek yiyor.

20 milyar dolar...
Posta'nın haberine göre, kuyumculuk sektörünün 20 milyar dolarlık bir ekonomiye denk geldiğini belirten İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, "Ülkemiz, kuyumculukta dünyanın en büyük 5 pazarından biri. Türkiye, aynı zamanda İtalya ve Çin ile birlikte dünyanın en önemli üç üreticisi arasında. En büyük ihracatçılardan ikisi İtalya ve Türkiye. Sektör mensuplarımız 2023 hedefi olan, yıllık 12.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmanın, ekonomiye değer katmanın çabası içinde" dedi.

Haksız fiyat rekabeti
Sektörde zaman zaman kayıtdışılık olduğunu söyleyen Atayık, özellikle yurtdışından gelerek sektöre katılan atölye ve kuyumcularda kayıtdışı çalışmaya rastlandığını belirterek, "Merdivenaltı da denilen bu ticaret, işini hakkı ile yapan firmalarımıza büyük zararlar veriyor. Sigortasız işçi çalıştıran, vergi dairesine kaydı olmayan merdivenaltı üreticiler haksız fiyat rekabetine sebep oluyor" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otomobil fiyatlarını takip edenler dikkat

Otomobil fiyatlarını takip edenler dikkat