07 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı? Araç muayene istasyonları yasakta çalışıyor mu?

Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı? Araç muayene istasyonları yasakta çalışıyor mu?

Tüm Türkiye'de 17 gün sürecek tam kapanma kararı alındı araç muayenesi olanların aklında soru işareti oluştu. Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı tutulacak. Muayene istasyonları çalışan personeli tam kapanmada sokağa çıkma yasağından muaf olan kişiler.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı? Araç muayene istasyonları yasakta çalışıyor mu?

29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında tüm Türkiye'de sokağa çıkma yasağı ve tam kapanma uygulanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı ardından yeni yasakları açıkladı. Yasak günlerinde araç muayenesi olanları merak sardı. İçişleri Bakanlığı genelgesinde Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı? cevabı belli oldu.

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI AÇIK MI, MUAYENESİ OLANLAR MUAF MI?

26 Nisan 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerçekleşen kabine toplantısının ardından 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında 18 günü kapsayacak olan bir tam kapanma kararı alındı.

Araç muayenesi olanlar yasaktan muaf mı

Alınan tam kapanma kararının ardından İçişleri Bakanlığı, tam kapanmanın detaylarının paylaşıldığı bir genelge yayımladı. Yayımlanan genelgeye göre;

• Akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar,

• Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri,

Tam kapanmada sokağa çıkma yasağından muaf olan kişiler ve meslekler olarak açıklandı.

ULAŞTIRMA BAKANI'NDAN ARAÇ MUAYENE GENELGESİ

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu; Adalet, Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile araç muayene istasyonlarını işleten Tüvturk’e dağıtımı yapılan bir genelge yayımladı. Ulaştırma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü başlıklı genelgede, yurttaşlardan gelen talepler, sahadan edinilen deneyim, gelişen koşullar ve karşılaşılan sorunlar çerçevesinde bir süre önce araç muayene istasyonlarına ilişkin yönetmeliğin revize edildiği anımsatıldı.

Genelgeye göre araç muayene hizmetlerinin mevzuatta uygun yerine getirilmesi için şu esas ve usuller belirlendi:

- Randevu ile çalışan muayene istasyonlarında muayene tekrarları randevu ile yapılır. Muayene tekrarlarının randevuları öncelikli olarak verilir. Araç sahibinin talep etmesi halinde aynı gün için muayene tekrarı randevusu verilir.
-Muayene tekrarlarına ilişkin randevular toplam muayene oranının yüzde 35'ini, periyodik muayenelere ilişkin randevular yüzde 65'ini geçemez.

-Muayene tekrarı randevuları için talebin yüzde 35'ten az olması durumunda kalan miktar için periyodik muayenelere randevu verilebilir. Aynı şekilde, periyodik muayene randevuları için talebin yüzde 65'ten az olması durumunda kalan miktar için muayene tekrarlarına randevu verilebilir.

-Sadece randevuyla çalışan istasyonlarda, üzerinde değişiklik yapılan, muayene süresi geçirilen, özel muayene yaptırılması zorunlu olduğu halde yaptırılmaması nedeniyle idari ve cezai müeyyide uygulananlar ile engelli vatandaşlara ait araçların muayenesi için verilen randevu süresi 7 günü geçemez.

-Yetkili trafik zabıtasınca muayeneye gönderilenler hariç araç muayene istasyonlarında tespit muayeneleri de randevu ile yapılır.

-Ambulans, itfaiye araçları, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, engelli vatandaşlara ait araçlar ve muayene tekrarına gelen araçların muayeneleri öncelikli olarak yapılır.

-Ambulansların muayene işlemlerinde; sedyenin bir koltuk olarak değerlendirilmesi, ilkyardım çantası istenilmemesi ve hasta mahremiyeti amacıyla takılan buzlu camların herhangi bir kusur olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.

-Büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) veya diğer yerlerde ilgili trafik komisyonları kararları gereğince uygulanan ve aracın rengini değiştirecek nitelikte olmayan renkli kuşaklara sahip ticari araçların muayenelerinde, bu kuşakların araç tescil belgelerine işlenmesi koşulu aranmaz.

-Araç muayenesine başlanılabilmesi için trafik tescil belgesinin aslının bulundurulması zorunlu. Muayene öncesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı sistem sorgulamasında aracın vergi borcunun bulunmadığı tespit edilecek. Geçerli karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi (bu poliçe, istasyonda yapılan elektronik sistem sorgulamasında aracın geçerli bir poliçesinin bulunduğu görüldüğünde aranmaz),tadilat muayenelerinde yetkili mühendisçe çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplamalarının ibraz edilmesi gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kayseri'nin orman alanı 166.864 hektardır

Kayseri'nin orman alanı 166.864 hektardır