24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Bayraktar dünyaya yayılmaya devam ediyor!

Bayraktar dünyaya yayılmaya devam ediyor!

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, dünyanın en meşhur SİHA’ları olan TB2’lerin 16 ülkede faaliyette olduğunu açıkladı. Bayraktar, Türkiye’nin SİHA konusunda dünyadaki ilk üç ülke arasında olduğunu, Avrupa’nın ise Türkiye ile kıyaslanabilir bir platforma sahip olmadığını söyledi.  

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bayraktar dünyaya yayılmaya devam ediyor!

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Katar merkezli El Cezire’ye, yerli teknolojiyi, Türkiye’nin İHA’ları geliştirme öyküsünü ve yeni nesil İHA’lardaki rolünü anlattı. Öncelikle otomatik şekilde uçabilen uçak üretmek için küçük bir projeyle ilk adımı attıklarını aktaran Bayraktar, İHA’ların yapımına küçük bir atölyede başladıklarını söyledi.

Operasyonlarda kullanılıyor
İlk üretimlerinin küçük uçaklardan oluştuğunu, havada 1 saat kalabilen ve 15 kilometre gibi kısa mesafe uçabildiğini hatırlatan Bayraktar, TB2 SİHA projesine ise 2010 yılında başladıklarını söyledi. 2014’te Savunma Sanayi Müsteşarlığı çalışmaları sonucu TB2 SİHA’ların TSK envanterine katıldığını belirten Bayraktar, “TB2’ler terörle mücadelede ve Türkiye dışındaki operasyonlarda gerçekten başarılıydı” dedi. TB2’lerin dünyada en meşhur SİHA’lar olduğunu ve 16 ülkede çalıştığını dile getiren Bayraktar, “TB2’ler havada 27 saat kalarak yüzlerce kilometre menzile sahip, 130 kilogram ağırlık taşıyabiliyor, oldukça hassas akıllı askeri teçhizatla donanmış durumda” dedi.

Büyük başarılar elde etti
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) 2016 yılında başladıklarını belirten Bayraktar, “Akıncılar büyük uçaklar, içinde 100 adet bilgisayar taşıyor. TB2’ler ise 40 bilgisayar” ifadelerini kullandı. Bayraktar, Akıncı TİHA’ların, stratejik görevleri yerine getirebilen, cruise (seyir) füzesi taşıyabilen, hava çatışmalarına girebilen ve uydular üzerinden yönetme imkanı veren, oldukça yüksek güce sahip olduklarının altını çizdi. Türk İHA’larının başka özelliklerine de değinen Bayraktar, radarlar tarafından tespitinin zor olduğunu, tanklara ve savunma sistemlerine karşı büyük başarılar elde ettiğini belirterek Suriye’nin İdlib kenti ve Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki başarılarını örnek gösterdi.

Artık kendimize güveniyoruz
Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki geçen 20 yıl içindeki dönüşümün sırrını “Çalışmaya kendini adama ve dışa bağımlılıktan kurtulma” olarak özetledi. Ülkesinin savunma sanayii alanında geçmişte yüzde 85 dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin artık kendine güvenir hale geldiğini ifade etti. Tüm iş tasarımlarının ve ana bileşenlerin ülkede geliştirildiğini aktaran Bayraktar, savunma sanayii alanında malzeme veya ana bileşenlerin güvence altına alınması konusunda Türkiye’nin artık dışa bağımlılığının kalmadığını vurgulayarak “İnsansız hava araçları dünyanın en iyisi. Tüm bilgisayarlar ve elektronik yazılımlar yeri üretimdir” şeklinde konuştu.

Dünyada ilk üçteyiz
Bayraktar, insansız hava araçları sanayii alanının ABD, Çin ve İsrail tarafından işgal edildiğini ancak Türkiye’nin dünyada ilk üçte olduğuna dikkati çekti. Türk SİHA’larının hassaslık konusunda daha iyi olduğunu belirten Bayraktar, hali hazırda üzerinde insansız savaş uçakları üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Bayraktar, “Avrupa, Türkiye ile kıyaslanabilir platformlara sahip değil, şu anda Türk SİHA’ları Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor” dedi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elektrikli otomobil yarışı FIA-ETCR, Türkiye'ye geliyor

Elektrikli otomobil yarışı FIA-ETCR, Türkiye'ye geliyor