20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Bu besinler beyne zarar veriyor! Aman dikkat sonu kötü olabilir...

Bu besinler beyne zarar veriyor! Aman dikkat sonu kötü olabilir...

Tükettiğimiz besinler sadece kana karışmıyor veya sadece kas olarak geri dönmüyor. Uzmanlara göre günlük olarak aldığımız birçok besin diğer organlarımızı güçlendirdiği gibi beyin nöronlarımızı hem güçlendirebiliyor hem de zayıflatabiliyor. İşte beyni olumsuz yönde etkileyen besinler…
FAZLA KIRMIZI ET TÜKETİMİKırmızı eti fazla tüketmek ve özellikle antrikot etinin aşırı tüketimi, içerisinde bulunan doymuş yağ nedeniyle Alzheimer hastalığının riskini artırabiliyor. 170 gram antrikotta 12 gram doymuş yağ bulunuyor. Doymuş yağların beyne olan olumsuz etkilerinin yanı sıra kalbe de etkisi bulunuyor. Bu nedenle kırmızı et tüketimi günlük alınması gereken miktarı geçmemeli.
İŞLENMİŞ ETLERİşlenmiş yiyeceklerin yapım aşamalarında vücudu etkileyen gıda katkı maddeleri bulunuyor. Özellikle salam, sosis, ısıl işlem görmüş sucuklar ve benzeri yiyecekler, sinir sisteminin yapılandırılmasında olumsuz rol oynarlar. Sinir sistemini tahrip ederek beyin nöronlarına zarar verebilirler.
AŞIRI TUZLU GIDALARAşırı tuz tüketiminin ödem artırdığını ve tansiyonu yükselttiğini birçok insan biliyor. Az bilinen şeylerden birisi ise yoğun sodyum (tuz) tüketimi. Özellikle bazı gıdaların içerisine koruyucu madde olarak eklenen sodyum nitrat ve nitrit gibi gıda katkı maddeleri beyin içerisinde bulunan epifiz bezini olumsuz yönde etkileyebilir. Epifiz bezi seratonin ve melatonin gibi hormonların salgılanmasında önemli rol oynar. Sodyum içeren tuzlu gıdaların zekâ geriliğine yol açtığı da kanıtlanmıştır.
TRANS YAĞLARGıda katkı maddesi olarak kullanılan trans yağlar uzak durulması gereken yiyecekle arasındadır. Beyne oldukça zarar veren trans yağlar, reflekslerin bozulmasına neden olur ve beyin işlevlerini bozabilir. Ayrıca felç riskini de artırır. Alzheimer benzeri hastalıklara uzun vadede yol açabilir.
KIZARMIŞ YİYECEKLERKızarmış yiyecekler hem kan dolaşım yollarını tıkarken hem de beyin sinirlerini zedeler. Bazı kızartma yağları ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Bunlar arasında en tehlikeli olan yağ ise Ayçiçek yağıdır.
FAZLA TAHIL TÜKETİMİTahılların hemen hemen hepsi beyin fonksiyonlarına zarar veriyor. Ancak istisna olarak %100 tam kepekli tahıllar zarar vermiyor. Ayrıca çok fazla tahıl tüketimi hızlı yaşlanmayı hızlandırıyor.
ŞEKERFazla şeker tüketimi nörolojik problemlere neden oluyor. Ayrıca hafızayı zayıflattığına dair çalışmalarda mevcut. Bu nedenle fazla şeker tüketiminden uzak durulması gerekir.
FAST FOODMontreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır. Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.
DONDURMAÖzellikle hazır dondurmalar da şeker miktarı oldukça yüksek. Birçok çalışma, doymuş yağ ve şekerden zengin diyetlerin bilişsel becerileri ve sözel belleği azalttığı gösterilmiştir.
YAPAY TATLANDIRICILARİnsanların büyük bir bölümü şeker tüketiminden uzak durmak için yapay tatlandırıcılar kullanıyor. Yapay tatlandırıcıların daha az kalori içerdikleri doğru olsa da zararları da oldukça fazla. Örnek olarak şekersiz içecekler verilebilir. Uzun süre kullanımında beyin hasarına ve zihin bozukluklarına yol açabiliyor.
ALKOLAlkolün fazla tüketimi sağlıklı düşünmeyi etkiliyor ve hafızayı da tüketiyor. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.
NİKOTİNNikotin vücudunuzun en önemli organı olan beyninize kan gitmesini engeller. Kan gitmezse oksijen de gitmez. Kılcal damarları tıkadığı için nörotransmitterlerin üretilmesine engel olur ve işlevini engeller sinir sistemini tüketir.
KAFEİNKafeinin fazla tüketimi beyin işlevlerini etkiliyor ve nörolojik rahatsızlıkları tetikleyebiliyor. Bu nedenle günlük alınması gereken kafein miktarından fazlasının alınmaması gerekir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kan donduran olay! Flört uygulamasından tanıştığı adamı canlı canlı yedi: Hiç pişman olmadı...

Kan donduran olay! Flört uygulamasından tanıştığı adamı canlı canlı yedi: Hiç pişman olmadı...