Çavuşoğlu ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Çavuşoğlu, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisince yayınlanan yönetmelikle Suriye'nin kuzeydoğusu ve batısında rejim kontrolünde olmayan bazı bölgelerdeki ekonomik faaliyetlerin ABD'nin Sezar Yasası yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin, "Bu seçici, ayrımcı bir yaklaşım ve belli bölgeler için bu Sezar Yaptırımı konusunda bir esneklik getirmişler." dedi.
Objektif bir kriter olmadığı için "seçici" dediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Rejimin kontrol ettiği bölgelere bunu esnetmek istemiyorlar ama rejimin kontrol etmediği, şu andaki bölgeler konusunda ayrımcılık yapıyorlar. Özellikle PKK/YPG'nin ağırlıklı olduğu yerlerde bunu esnetiyorlar. Örneğin terörden arındırdığımız, DEAŞ'tan arındırdığımız bölgeyi kapsıyor ama PKK'dan arındırdığımız Afrin gibi bölgeyi kapsamıyor." diye konuştu
Çavuşoğlu, Sezar Yasası'nın ya da yaptırımların esnetilmesi, uluslararası toplumun en çok destek vermesi gereken yerin İdlib olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Neden? Milyonlarca yerinden edilmiş insan var. Biz oradaki Suriyeliler için briket evler yapıyoruz. Birçoğu evlerine taşındı. Devam ediyor, 100 bin briket ev yapılacak. Uluslararası toplumun buna destek vermesi gerekiyor. Bu bölgeye destek vermenin önünü açacak, bu Sezar Kanunu'nda esnekliği, bu bölgede gösteriyorlar mı? Hayır. Gerekçe ne, sebep ne? Niye burası dışarıda tutuluyor?"
İnsanların Afrin bölgesine de döndüğünü, Türkiye'nin terörden arındırdığı bölgelere Türkiye'den 500 bin civarında Suriyelinin gittiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Oysa bu tür destekler olsa daha fazla dönecek. Burada PKK'yı, YPG'yi meşrulaştırma çabası görüyoruz. Kimseyle istişare etmeden ve belli saiklerle alınmış bir karardır. " ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, özellikle sınır ötesi insani yardımların BM ile beraber Türkiye üzerinden ulaştığını, büyük bölümünün İdlib bölgesine ve oradan da Suriye'nin diğer bölgelerine gittiğini belirterek, "Hal böyleyken bu bölgenin hariç tutulması anlamlıdır, sebebi de bellidir." dedi.
Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğuna saldırı
Fransa'da PKK sempatizanlarının Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğuna yönelik saldırısına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Son zamanlarda bir taraftan İslam karşıtlığı içeren saldırılar özellikle ramazan ayında Avrupa'da, Batı'da arttı. Diğer taraftan PKK destekçilerinin de değişik Avrupa ülkelerinde saldırılarının arttığını görüyoruz." yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, İsviçre'nin Basel kentinde, terör örgütü PKK yandaşlarının "23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali"ni hedef alan saldırısını hatırlatarak şöyle devam etti:
"Önceki gece Paris Başkonsolosluğumuza 4 kişilik bir grubun patlayıcı maddelerle saldırısı oldu. Konsolosluk binamızın camında çatlak, duvarında da hasar var. Misyonların korunmasının sorumluluğu Viyana Sözleşmesi'ne göre ev sahibi ülkededir. Dolayısıyla Fransa'nın öncelikle bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce tutuklanması, ele geçirilmesi ve yargı önünde hesap vermesi için gerekeni yapması gerekiyor. Bu anlamda (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron'un danışmanı da Büyükelçimizi aradı. Paris Belediye Başkanı, bir dayanışma mesajı yayımladı."
Bunları önemsediklerini ancak somut adımları da görmek istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Özellikle bu tür saldırıların tekrarlanmaması için geçmişte olduğu gibi PKK iltisaklı kişiler hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor. Mal varlıklarının dondurulması ve PKK'ya açıkça destek verenlerle ilgili yasal işlemlerin yapılması gerekiyor. Bu anlamda geçmişte Fransa'nın bazı adımları oldu ama yetersiz olduğunu da görüyoruz." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Fransa ile gerekli temaslarda bulunduklarını da aktararak "Fransa'nın Ankara Maslahatgüzarını, Büyükelçi şu anda Ankara'da olmadığı için, arkadaşlarımız Bakanlığımıza davet ettiler ve kendilerinden beklentilerimizi açıkça söylediler. Böyle bir saldırının tekrar etmemesi için gerekli önlemleri almaları gerektiğini de hatırlattık." ifadesini kullandı.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile ilişkiler
Apala'nın ziyaretinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Türkiye Maarif Vakfı (TMV) arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması'nın imzalandığını belirten Çavuşoğlu, bu anlaşmayla TMV'nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde hukuki bir statüye kavuşacağını, iki ülke arasında eğitim alanında iş birliği anlaşmasının da imzalanacağını dile getirdi.
Çavuşoğlu, ilişkilerin artarak devam ettiğinin altını çizerek "Sayın Cumhurbaşkanımızın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni ziyaretiyle ilişkilerimize yeni ivme kazandırdık ve ilişkilerimizi stratejik seviyeye yükseltme kararı aldık. Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Mekanizması'nın kurulması için taslağı hazırlayıp kendilerine ilettik." dedi.
Mevkidaşıyla ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve daha önceki temaslarda ele alınan konularda mesafe katedildiğini gördüklerini aktaran Çavuşoğlu, "Sonuç odaklı çalışmaya devam edeceğiz. İlişkilerimizi her alanda ilerletmek istiyoruz. Kararlılığımız var. Buna ekonomi, ticaret, yatırımların artırılması, savunma ve güvenlik, eğitim, kültür, gençlik ve spor hatta sağlık gibi konular da dahil." diye konuştu.
Çavuşoğlu, terörle mücadelenin her iki ülke için de önemli olduğunu söyleyerek "İlişkilerimizin hukuki altyapısını güçlendirirken özellikle terörle mücadele gibi konularda hem tecrübe paylaşımı hem de eğitim desteği dahil her türlü desteği vermek istiyoruz." ifadesini kullandı.
İki ülkenin büyük bir ekonomik potansiyel taşıdığını belirten Çavuşoğlu, potansiyelin gerisindeki ekonomik ilişkilerin artırılması gerektiğine işaret etti.
Çavuşoğlu, Türk iş insanlarının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne ilgisinin arttığını, iki ülke arasında karma ekonomik toplantının ikincisinin de düzenleneceğini belirtti.
Mevkidaşıyla bölgesel konuları da ele aldıklarına değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'nın istikrarına ve güvenliğine çok önem verdiğinin altını çizdi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Afrika'daki misyon sayısını artırdığını belirterek "Gine Bissau'da büyükelçilik açarak (Afrika'da) 44 büyükelçiliğe, temsilciliğe ulaşmış olacağız." dedi.
Türkiye'nin TİKA, TMV, AFAD, THY ve diğer kurumlarıyla Afrika'ya desteğini sürdüreceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu vesileyle FETÖ ile mücadelede verdikleri destek için de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne çok teşekkür ediyorum. Bugün yapılan ziyaret, ilişkilerimize katkı sağlayacaktır buna inanıyorum. Bugün aldığımız kararları birlikte takip etmeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden bir heyeti Türkiye'de ağırlamak istediklerini belirten Çavuşoğlu, "Ayrıca Milli Savunma Bakanımız, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Savunma Bakanı'nı davet etti, haziran ortası için bazı tarih önerilerinde bulunduk. Bu ziyareti bekliyoruz." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti İç İşleri Bakanı'nı ve Bakanlıktan bir ekibi de Türkiye'ye beklediklerini aktararak "Terörle mücadele için havadan takip ve mücadele için İHA, SİHA dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılama konusunda da gereken desteği vereceğimizi söyledik." ifadesini kullandı.