Bilimsel ve teknolojik alanda yapılan araştırma ve geliştirmeler, toplumların yaşadığı coğrafi şartlar, gelenek görenekler gibi pek çok unsurdan etkilenerek ülkelere özgü ölçüm cihazları ve sistemlerin oluşturulmasına yardımcı olmuştur. Ölüm bilimi olarak bilenen Metroloji 20 Mayıs 1875'te bilim dalı olarak kabuk edildi.
DÜNYA METROLOJİ GÜNÜ NEDİR?
Metroloji (ya da ölçüm bilimi), çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875'te Paris'te Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. (Bu gün "Dünya metroloji günü" olarak kutlanmaktadır".)
Bu tarihten sonra diğer temel birimler de
Bu tarihten sonra diğer temel birimler de;
-Kütle temel birimi : kilogram,
-Zaman temel birimi - saniye,
-Sıcaklık temel birimi - kelvin,
-Elektrik akımı temel birimi - amper,
-Aydınlatma şiddeti temel birimi - candela
-Madde miktarı temel birimi - mol tanımlanarak uluslararası birim sistemi SI oluşturulmuştur.
Diğer ölçüm büyüklüklerinin birimleri ise bu yedi temel birimden türetilmiş olduklarından "türetilmiş ölçüm birimleri" olarak tanımlanırlar (mesela kuvvet büyüklüğü SI ölçüm birimi newton olup {displaystyle N=kg/mcdot s^{2}}{displaystyle N=kg/mcdot s^{2}} şeklinde temel birimler cinsinden ifade edilir).
DÜNYA METROLOJİ GÜNÜ MESAJLARI VE SÖZLERİ
“Metrolojik Devrim”in ışığında 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü kutlu olsun.
Güvenilir ve doğru ölçme faaliyetleri ile toplumsal, bölgesel, ulusal, ailevi ve uluslar arası ilişkileri büyük ölçüde etkileyen ölçüm birimlerinin günü 20 Mayıs Dünya Metroloji Günümüz kutlu olsun.
Sıcaklık, zaman, kütle, elektrik akımı gibi pek çok birimin ölçülmesini sağlayan 20 Mayıs Dünya Metroloji Gününü kutlarım.
20 Mayıs 1875 tarihinde Paris'de Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasının ardından bir bilim dalı olarak kabul gören Dünya Metroloji Gününü kutlarım.
Ölçüm büyüklükleri ve türetilmiş ölçüm birimleri hayatımızı yakından etkilemektedir. Metre, sıcaklık, kütle gibi birimlerin hayatımıza girdiği 20 Mayıs Dünya Metroloji Günü kutlu olsun.