Türkçenin resmi dil ilan edilmesinin 742’nci yılı bundan dolayı, OMÜ Türkçe Öğretimi ve Uygulama Araştırma Merkezi (OMÜ Türkçe) tarafından yapılan uygulamaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, OMÜ Türkçe Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Üstlenecekleri rolün önemini çok iyi biliyoruz”
Bu programda ilk olarak Samsun tanıtım filmi sunumu yapıldı. Kürsüye gelerek söz alan OMÜ Türkçe Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç, “Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz OMÜ (Ondokuz Mayıs Üniversitesi) Türkçe Şölenimizi bugün Milli Mücadelemizin 100. yılı münasebetiyle kutlamak ayrı bir mutluluk ve gurur nedenidir. Üniversite mensupları olarak uluslararası öğrenci dinamikliğinin artırılması, dilimizin ve kültürümüzün dünyanın bütün coğrafyalarına ulaştırılması konusu ile ilgili aktif rol almamız gerektiğinin bilincindeyiz. Öğrencilerimize yalnızca dil eğitimi vermiyoruz.
Türk kültürünü ve Türk tarihini, dostluk ve kardeşliği, barışı, birbirini anlamayı, farklılıkların zenginliğini, yaratılanı yaratandan dolayı güzel görmeyi, Mevlana’nın hoşgörüsünü, Yunus’un sevgisini de öğretiyoruz. Burada Türkçe öğrenen her bir misafir öğrencinin, ülkelerine döndükten sonra Türkçeden ve Türkiye'den kopmadıklarını biliyoruz.
Öğrencilerimizin birer kültür ve barış elçisi olarak üstlendikleri ve üstlenecekleri rolün de önemini çok iyi bilmekteyiz. Biz de öğrencilerimizle ve öğretim görevlilerimizle beraber bu bilincin farkında olarak faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.
“Dil, kalkınmanın itici güçlerinden biri”
Daha sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, “Bir ulusun kalkınabilmesi için belli kaynaklara sahipliği gerekir. Bilinen çoğu üniversitenin araştırmaları, kalkınmanın en önemli aktörünün insan olduğunu göstermektedir. Bunun yanısıra nüfus artışı, yakın zamana kadar kalkınmanın önündeki en büyük engel olarak görülüyordu.
Ta ki Dünya Bankası’nın bundan 15 yıl önce yaptığı bir araştırmaya kadar. O araştırmalar, Asya’daki bazı ülkelerin kalkınmalarının altında yatan gerekçenin iyi yetişmiş insan kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Buradaki farklılıklarımız, ortak bir dil olarak Türkçede birleşmiştir. Bu beraberlik çok kıymetli. Kalkınmanın itici güçlerinden birinin dil olduğuna olan inancımı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Şölende OMÜ-Türkçe öğrencilerinin düzenledikleri gösteriler büyük ilgi gördü. Öğrenciler, Türkçe şarkı, türkü ve şiirler seslendirirken, halk oyunları gösterisi ve OMÜ Türkçe Uluslararası Mehter Takımının gösterisi ile Türk kültürünün önemli bir parçası olan tekerleme gösterisi, izleyicilere eğlenceli anlar yaşattı.