Bilim insanları tarafından gözlemlere göre, Güneş üzerinde bir leke tespit edildi. Boyutları Mars gezegenine denk olan lekenin Dünya’ya döndüğü de verilen bilgiler arasında. Haberimizde, herkesi meraklandıran Güneş patlaması, etkileri ve güneş lekesi hakkındaki detayları bir araya getirdik…
GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?
Güneş patlamaları, büyük bir patlamaya neden olan güneş lekeleri üzerindeki manyetik alan değişikliklerinin sonucudur. Bu güneş patlamaları genellikle uzaya salınır ve radyasyonu dünyanın radyo iletişimiyle bozulabilir. Güneş patlamasının enerjisi, 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan trilyon "Küçük çocuk" atom bombasına eşdeğer olabilir.
GÜNEŞ LEKESİ NEDİR?
Güneş lekesi, yüzeyde karanlık görünen ve diğer kısımlara göre nispeten daha soğuk görünen güneş üzerinde karanlık bir alandır. Bu güneş lekeleri, güçlü manyetik kuvvetlere sahip alanlar oluşturan elektrik yüklü gazlara sahiptir. Güneşimizdeki gazlar sürekli hareket ediyor ve bu "manyetik alan" da düzensizliklere neden oluyor
ETKİLERİ NELER?
Güneş patlamaları milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler. 6 × 1025 Patlama sonucunda joule'e kadar enerji açığa çıkarabilir. Güneş patlaması nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.
Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler.