05 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Kravatlı teröristlere CHP koruması

Kravatlı teröristlere CHP koruması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ile Hüda Kaya ve Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu 9 milletvekili hakkında 6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi olmak suçundan hazırladığı fezleke TBMM’ye ulaştı. Hazırlanan dosyalar karma komisyonda görüşülecek. CHP’li komisyon üyelerinin HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin hukuki değil, siyasi olduğu tezi üzerinden algı oluşturarak süreci sabote etmeye çalışacakları belirtiliyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kravatlı teröristlere CHP koruması

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ile Hüda Kaya ve Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu 9 milletvekili hakkında 6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi olmak suçundan hazırladığı fezleke TBMM’ye ulaştı. Yaşanan terör eylemlerinden “azmettirici” sıfatıyla sorumlu tutulan 9 HDP’li milletvekilinin, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” dâhil 28 suçtan dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonda görüşülecek olan fezlekeler daha sonra Genel Kurula gelecek. Burada yapılacak oylama ile fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edilecek.

İP KOPMA NOKTASINDA

CHP’nin, HDP’li milletvekillerine yönelik hazırlanan fezleke hakkında net bir tavır göstermemesi, hayır oyu kullanacakları şeklinde yorumlandı. Hazırlanan fezlekeler ile ilgili soruya CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Önce dosyayı görmemiz lazım. Sonra gerekenler konuşulur” diyerek kaçamak bir cevap verdi. Karma komisyonda görüşülecek dosyalar hakkında CHP’nin üyelerinin süreci sabote edeceği ve 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili soruşturmaların zamanlamasıyla ilgili muhalefet edecekleri belirtiliyor.

CHP’li üyelerin HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin hukuki değil, siyasi olduğu tezi üzerinden algı oluşturarak Genel Kurulda CHP’nin hayır oyu kullanmasına dayanak oluşturacakları ifade ediliyor. Komisyona gelen CHP’li 3 milletvekilinin fezlekeleri üzerinden genel bir hayır propagandası yapılacağı konuşuluyor.

İP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu katıldığı bir televizyon programda partisinin fezlekeler hakkındaki düşüncesini açıkladı. Şimdiye kadar fezlekeler hakkında konuşmadıklarını ifade eden Ağıralioğlu, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için evet oyu kullanacaklarını belirtti. Ağıralioğlu, “Biz HDP’yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz. Dillerini problemli görüyoruz. Dolayısıyla milletin Meclisinde bu siyasi dille, bu üslupla siyaset yapmalarını uygun bulmuyoruz. Dolayısıyla evet diyeceğiz” dedi.

33 FEZLEKEDE NELER VAR?

İP içinde HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunmasından rahatsız olan milletvekillerinin de HDP’li 9 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına hayır oyu verecekleri konuşulmaya başlandı. Parti içinde HDP’ye fırsat verilmesi gerektiği yönünde düşünceye sahip olanların bu süreç içinde bir yol ayrımına gireceği ifade ediliyor.

Genel Başkan Meral Akşener, HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’la kahvaltı planı yaparken, İP’ten de tutukluğa itirazlar yükselmişti. “Dokunulmazlıklarının kaldırılması” istemiyle 25 milletvekili hakkında hazırlanan 33 fezlekenin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Hazırlanan fezlekelerin 28’i HDP’li, 3’ü CHP’li, biri ise DP’li milletvekillerine ait. Fezlekelerde “terör örgütü propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” gibi suçlamalar yer alıyor. HDP’li 9 milletvekili hakkında Kobani soruşturması kapsamında hazırlanan fezleke “devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma”, “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “yağma”, “bayrak yakma”, “terör örgütü propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet” suçlarını kapsıyor.

Dosyaların içeriğine göre karar verilir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin, karma komisyonun dosyanın içeriklerine bakarak karar vereceğini bildirdi. Şentop, Meclis Başkanlığının görevinin fezlekeleri teklif olarak inceledikten sonra karma komisyona göndermek olduğunun altını çizerek, bundan sonraki aşamada yapılacaklara karma komisyonun karar vereceğini bildirdi.

Fezlekelerin tamamının mı ele alınacağına ilişkin soruya Şentop, “Bir şey diyemiyorum. Geçmiş dönemlere baktığımızda her ihtimal var. Bunların dönem sonuna bırakıldığı zamanlar olmuş, 2016’da toptan hepsinin kaldırıldığı bir dönem oldu. Zaman zaman bazı dosyaların kaldırıldığı oldu. Yakın zamanda yine HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması söz konusu olmuştu. Bu konuda İç Tüzük, bu ihtimallerin hepsine imkân veriyor. Bunu dosyaların durumuna göre, içeriklerine göre değerlendirmek lazım. Bu değerlendirmeyi karma komisyon yapacaktır” cevabını verdi. Anayasa Komisyonu Başkanı’nın aynı zamanda karma komisyonun da başkanı olduğuna işaret eden Şentop, Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevine başladığı tarihten itibaren dosyalarla ilgili gerek sayısal gerek içerikleriyle ilgili bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Libya'da hükümet listesi Temsilciler Meclisinde

Libya'da hükümet listesi Temsilciler Meclisinde