21 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Kurum'dan 'kentsel dönüşümde yeni yönetmelik' açıklaması

Kurum'dan 'kentsel dönüşümde yeni yönetmelik' açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmelik yayımlandığını söyleyerek, "Bu yönetmelikle kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli firmalar iş yapabilecek." dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kurum'dan 'kentsel dönüşümde yeni yönetmelik' açıklaması

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm konusunda bugünkü Resmi Gazete'de yeni yönetmelik yayımlandığını ifade ederek, "Bu yönetmelikle kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapacak. Kentsel dönüşüm firmaları, yapı maliyetinin yüzde 10'u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları şartıyla bu işlere girebilecek. Hedefimiz, hem yüklenicilerin hem vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçmek ve önemli olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün tamamlanmasını sağlamak." dedi.

Araklı'daki felaket, Kartal ve Kağıthane'deki bina çökmelerinin kentsel dönüşüm gerçeğini tekrar gösterdiğini söyleyen Kurum, Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla kentsel dönüşüm kapsamındaki illere, "acil öncelikli" riskli alanların tespiti ve bildirilmesi istemiyle genelge gönderdiklerini vurguladı.

"5 yıllık kentsel dönüşüme ilişkin eylem planını açıklayacağız"

Bakan, 19 Mayıs'ta süresi dolan genelge çerçevesinde toplanan verilerin Bakanlığa ulaştığını söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Çok yakın zamanda Bakanlık olarak ülkemiz için 5 yıllık kentsel dönüşüme ilişkin eylem planı açıklayacağız. İl il, ilçe ilçe hangi noktalarda hızlı şekilde dönüşüm yapmamız gerektiğine dair ve aynı anda 50 bin konutla bu kentsel dönüşüm seferberliğini başlatacağız. Kentsel dönüşümde üç temel kriterimiz var. İlki yerinde dönüşüm. İkinci olarak gönüllü dönüşüm. Üç de hızlı dönüşüm. Bu temel 3 kriter çerçevesinde de yatay mimari esaslı, sosyal altyapısı tamamlanmış, sosyal donatıları proje içinde barındırılan, içinde millet bahçeleriyle bir bütün halinde projemizi hayata geçirmek istiyoruz.₺

Bakan Kurum, İstanbul'da 39 ilçede acil öncelikli alanlarda kentsel dönüşüm projelerini belediye başkanları ve vatandaşlarla beraber gönül birliği içerisinde yapmak istediklerini ifade etti.

"Gaziosmanpaşa'da 4 bin 400 konutluk ilk etabının temelini atıyoruz"

Bu bağlamda Gaziosmanpaşa'da başlatacakları yeni projelerin olduğunu kaydeden Bakan Kurum, şunları aktardı:

"Gaziosmanpaşa'da bugün 4 bin 400 konutun ilk etabının temelini atıyoruz. Ardından da yıl sonuna kadar 4 bin 400 konutun daha temelini atarak, en geç 400 gün içerisinde hak sahibi vatandaşlarımıza bu konutların teslimini gerçekleştireceğiz. Tüm vatandaşlarımıza yeni, sağlam ve güvenli konutları hayırlı uğurlu olsun. Bu süreçte vatandaşımızı mağdur etmemeye çalıştık. Buna dair her türlü tedbiri göreve geldiğimiz günden beri almaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kira ve taşınma gibi birçok yardım yapıyoruz. Yine yayınladığımız yönetmelikler ve kanun düzenlemeler çerçevesinde hem vatandaşımızın hem de yüklenicilerimizin mağduriyetlerini engelleyecek birçok düzenlemeyi de yapmaya gayret gösteriyoruz."

"İmar barışı için 10 milyon 350 bin vatandaşımız başvurdu"

İmar başvurusuyla ilgili sürecin 15 Haziran'da tamamlandığını vurgulayan Kurum, şunları söyledi:

"İmar barışı için yaklaşık 10 milyon 350 bin vatandaşımız başvurdu. Vatandaşlarımızın yapı kayıt belgelerini alıp, imar barışından faydalanmaları için ödeme süreci 30 Haziran'da tamamlanıyor. Bu çok önemli bir düzenleme. Vatandaşımızın elektrik, su, doğalgaz alamadığı, belediye hizmetlerinden yararlanamadığı alanlarda bu hizmetleri almaları, yine mallarının mülkiyete konu edilmesiyle birlikte ipotek edebilmelerine ve teminat gösterebilmelerine olanak sağlayacak bu önemli düzenlemeyi yaptık. Bu süreçte vatandaşlarımızın tüm mağduriyetlerini engelleyecek her türlü düzenlemeyle birlikte de bu imar barışı sürecimizi tamamlayacağız."

Bakan Kurum, konuşmasının ardından kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Soylu'dan '3600 ek gösterge' açıklaması

Bakan Soylu'dan '3600 ek gösterge' açıklaması