22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Manisa'daki deprem sonrası çarpıcı açıklama: İki fay incelenmeli

Manisa'daki deprem sonrası çarpıcı açıklama: İki fay incelenmeli

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin nedenini inceledi. Yaptığı açıklamada, depremin doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fay hattından kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Bölgede benzer özelliklere sahip iki fay hattı bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, durumu detaylı bir şekilde açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Manisa'daki deprem sonrası çarpıcı açıklama: İki fay incelenmeli
KAYNAK: Demirören Haber Ajansı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, saat 01.36'da merkez üssü Manisa'nın Soma ilçesi olan 4.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 10,24 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Manisa kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra başta İzmir olmak üzere çevre illerden de hissedildi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Depremin Kaynağı İki Potansiyel Fay Olabilir"

İzmir DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 4.8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Depremin odak mekanizma çözümlerine göre, deprem doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış. Bölgede bu özelliklere uyan iki fay bulunuyor. Biri doğu-batı uzanımlı Soma fayı. Diğeri ise Soma ilçesinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı olan, MTA haritasında çizili ama diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir fay. Depremin bu iki faydan hangisinden kaynaklandığını anlayabilmek için artçı depremlerin dağılımı ve sismolojik değerlendirme sonrasında anlaşılabilir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sözbilir: "Soma Bölgesinde Dikkate Değer Bir Tarihî Deprem Yaşanmıştı"

Prof. Dr. Sözbilir, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bölgede 1919 yılında 6.9 büyüklüğünde ve 9 şiddetinde Soma depremi gerçekleşmiş, can ve mal kaybı yaşanmıştı. 1919 depreminin Soma-Kırkağaç fayından kaynaklandığı kabul ediliyor. Bu durumda, Soma ilçesinin 10 kilometre kuzeyindeki fay, bu depremin sismik kaynağı olabilir. Bunun için hem Soma-Kırkağaç fayında ve hem de kuzey-güney uzanımlı fay üzerinde hendek tabanlı paleosismolojik çalışmaların yapılması gerekiyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kaan Ayhan'dan Montella yorumu: Ne bekleyebilirsiniz? Adam İtalyan!

Kaan Ayhan'dan Montella yorumu: Ne bekleyebilirsiniz? Adam İtalyan!