HAZIRLAYAN: BAHADIR ÇOBAN
1992 yılında Ankara Çevre Yolu inşası için işletilen taşocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen Tulumtaş Mağarası, MHP’li Gölbaşı Belediyesi’nin titiz çalışmaları sonucunda turizme açılmaya hazırlanıyor.
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “1992 yılında gün yüzüne çıkan Tulumtaş Mağaramızı turizme kazandırmak için tüm gücümüzle çalıştık. Oluşumu 1 milyon yıl öncesine dayanan böylesine önemli bir mağaranın Gölbaşı’nda bulunuyor olması bizim için çok kıymetli” dedi.
Ankara’nın turizmine önemli bir katkı yapıldığının altını çizen Başkan Şimşek, “Her gün bir kanal buraya geliyor, röportaj yapıyoruz, daha açılmadı ama haberlerden görüp Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar geliyor. Mağaramızın ziyaretçilere açılması ve hak ettiği değeri görmesi bizim için en büyük mutluluk“ ifadelerini kullandı.
GEZİLEBİLİR UZUNLUĞU 265 METRE
Yatay bir mağara olan Tulumtaş Mağarasının kollarıyla beraber toplam gezilebilir uzunluğu yaklaşık 265 metre.
OKYANUS KALINTILARI İÇERİYOR
Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkmış.
HAVASI ASTIM HASTALARINA ŞİFA
Kendi kendini sürekli yenileyen özelliğiyle Tulumtaş Mağarası oluşumunu tamamlamamış, yaşayan bir mağara. İçinde bulunan sarkıtlar ve dikitlerle doğal bir mağara olan Tulumtaş Mağarası, havası ile astım hastalarına da şifa kaynağı.
TULUMTAŞ MAĞARASI ZİYARETÇİ MERKEZİ
Mağarayla entegre bir yapı oluşturan Tulumtaş Mağarası Ziyaretçi Merkezi, toplam 467 metrekare yapı alanında kafe, hediyelik eşya, sinevizyon, bilet gişesi, mescit ve tuvalet olanaklarıyla hizmet verecek. 45 kişilik kapasitesi bulunan sinevizyon odasında ise mağarayı gezmeden önce ziyaretçilerin bilgilendirilmesi sağlanacak.