19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türkiye'de temmuzda yağışlar geçen yıla oranla arttı

Türkiye'de temmuzda yağışlar geçen yıla oranla arttı

Türkiye'de bu yılın temmuz yağışlarında geçen yıla göre yüzde 77, 'uzun yıllar' ortalamasına göre yüzde 100'den fazla artış görüldü. İllerde en fazla yağış Rize'de, en az yağış Şanlıurfa'da kayıtlara geçti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de temmuzda yağışlar geçen yıla oranla arttı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından derlenen 2024 yılı Temmuz ayı alansal yağış raporuna göre, uzun yılların temmuz yağış ortalaması metrekare başına 15,6 kilogram olarak hesaplandı.

Geçen Yıla Göre Yağış Miktarında Büyük Artış

Geçen yıl Temmuz ayında metrekareye düşen yağış miktarı 18,4 kilogram iken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 32,7 kilograma yükseldi. Yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 100'ün üzerinde, geçen yıl Temmuz ayına göre ise yaklaşık yüzde 77 artış yaşandı.

Bölgesel Yağış Dağılımı

Bu yıl Temmuz ayında, Doğu Anadolu'nun orta ve kuzey kesimleri, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Burdur, Denizli, Aydın, Yozgat, Karaman ve Mersin çevrelerinde yağış miktarı normalin 2 katından fazla oldu. Tunceli çevresinde ise artış oranı 4 katı aştı.

Bölgesel Farklılıklar

Trakya'nın tamamı, Balıkesir, Aydın ve Muğla sahil kesimi, Hatay, Şırnak, Şanlıurfa çevrelerinde yağışlar yüzde 40'ın üzerinde azalırken, Marmara Bölgesi dışındaki tüm bölgeler normalin üzerinde yağış aldı. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yağışlarda yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandı.

Rekor Yağışlar

Kayıtlara göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde son 65 yılın, Akdeniz Bölgesi'nde 29 yılın, Ege Bölgesi'nde 19 yılın, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise son 15 yılın en yüksek yağışı kaydedildi.

En Fazla ve En Az Yağış Alan İller

Temmuz ayında en fazla yağış metrekareye 159,4 kilogram ile Rize'ye yağarken, en az yağış ise metrekareye 1,4 kilogram ile Şanlıurfa'ya düştü. Ağrı, Antalya, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kars ve Muş'ta son 65, Bingöl'de son 61, Sinop'ta son 40, Burdur'da son 33, Denizli, Karaman, Konya ve Mersin'de son 29, Isparta'da son 28, Afyonkarahisar'da son 22 yılın en yüksek Temmuz yağışları yaşandı.

Yağışlı Gün Sayısında Artış

Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 ortalamasında 3,2 gün iken, Temmuz ayında bu rakam 6,7 güne yükseldi. Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey ve doğusu ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yağışlı gün sayısı 15-20 gün aralığında gerçekleşirken, ülkenin batı ve güney kesimleri ile Nevşehir ve Hakkari çevresinde bu sayı 3 günün altına düştü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uzmanından doğal güneş kremi önerisi

Uzmanından doğal güneş kremi önerisi