20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Yücel: Bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır

Yücel: Bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır

Alanya’nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından fethinin 800. yıldönümü Alanya Belediyesinin Alanya Kalesi’nde düzenlediği bir dizi etkinlik ile kutlandı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, törende yaptığı konuşmada, "Artık bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır. Bizim için fetih; Keykubat’ın mirasına sahip çıkmak,  onu yaşamak ve yaşatmaktır. Bizim için fetih; geçmişin kazanımlarıyla, geleceği yeniden inşa etmektir." ifadelerini kullandı.

8 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yücel: Bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır

Alanya’nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından fethinin 800. yıldönümü Alanya Belediyesinin Alanya Kalesi’nde düzenlediği bir dizi etkinlik ile kutlandı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, burada konuşmalarını yaptı.

Törende ayrıca; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan da katılımcılara Alanya'nın tarihi hakkında bilgi verdi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, 'Kadim Şehir' diye bahsettiği Alanya'nın fethinin 800.yıl dönümünü kutlarken Sultan Alaaddin Keykubat'tan bu yana Alanya'nın görkemli tarihi ve önemli özelliklerinde bahsetti.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, törende yaptığı konuşmada, "Artık bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır. Bizim için fetih; Keykubat’ın mirasına sahip çıkmak,  onu yaşamak ve yaşatmaktır. Bizim için fetih; geçmişin kazanımlarıyla, geleceği yeniden inşa etmektir." ifadelerini kullanırken şunları kaydetti:

KADİM ŞEHİR ALANYA...

"İki Denizin Sultanı, Ulu Hakan,  Sultan Alaaddin Keykubat’ın başkentine,

800 yıldır güven ve huzurun hüküm sürdüğü, doğa, tarih ve turizm cenneti Alanya’mıza şeref verdiniz.

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Sizleri, asırlardır tüm görkemiyle ayakta duran;

Kadim şehir Alanya’nın güzellikleriyle selamlıyorum.

1221 yılından bugüne Alanya’nın Fethi’nin Sekiz Yüzüncü Yılını kutluyoruz. Fethimiz mübarek olsun.

ŞEHRİ, TÜRKLÜKLE BULUŞTURAN SULTAN ALAADDİN KEYKUBAT'TIR

Bu şehri, Türklükle, Müslümanlıkla, ezanla, iyilik ve güzelliklerle buluşturan karaların ve denizlerin sultanı Alaaddin Keykubattır.

Sultan Alaaddin Keykubat, denge ve savunma siyasetini çok iyi bilen deha bir devlet adamı ve komutandı.

Türkiye ve dünya literatürünün en ünlü Selçuklu Sultanı ünvanına sahip olan 1. Alaaddin Keykubat, rüyalarında kendisine ilham olunan Alanya’yı fethettikten sonra büyük bir yapılaşma ve imar hamlesi başlatmıştır. Sanata, bilime, eğitim ve kültüre çok büyük önem veren, Keykubat, ortaya koyduğu sayısız eserlerle Alanya’yı, Türk- İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri yapmıştır.

Konya Kalesi büyüklüğünde yapılmasını istediği surlar, döneminin ilk ve tek örneği olan Kızıl Kule, deniz ticaretini geliştirmek için inşa ettiği Tersane, Alaaddin Keykubat’ın vizyonunu, ileri görüşlülüğünü, ferasetini ortaya koyan en önemli Selçuklu yapıtlarıdır.

Alanya’yı mamur bir liman kenti haline getiren Keykubat, Selçuklu Devleti’nin Akdeniz’de hakimiyetini sağlayarak, çağının çok ilerisinde iş ve başarılara imza atmıştır.

ALANYA, SELÇUKLU DEVLETİ'NİN KIŞLIK BAŞKENTİ OLMUŞTUR

Ulu Sultan, Alanya’ya çok değer vermiş, burada evlenmiş, elçilerini burada ağırlamış ve ömrünün sonuna kadar Alanya’yı, Selçuklu Devleti’nin kışlık başkenti olarak kullanmaya devam etmiştir.  

Adaleti, hoşgörüsü, çalışkanlığı, vizyonu, ileri görüşlülüğü, cesareti ve tüm ferasetiyle Alaaddin Keykubat, hala bir meşale gibi bizlerin yolunu aydınlatmaktadır.

Türk Milleti olarak şanlı tarihimizde Alanya’nın fethi gibi nice fetihlerle adımızı dünya tarihine yazdırmışızdır.

Bizim yolumuz;

Anadolu’nun kapılarını Malazgirt’te Türkler’e açan Sultan Alparslan’ın yoludur.  

Bizim yolumuz;

Kurduğu küçük bir beylikten, dünyaya hakim olan Büyük Osmanlı İmparatorluğu’nu var eden Ertuğrul Gazi’nin, Osman Gazi’nin yoludur.

Bizim yolumuz;

Peygamberimizin “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.” methine mazhar olmak için 21 yaşında İstanbul’u fetheden, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet’in yoludur.

İşgal altındaki bir ülkeyi, Kuvayi Milliye ruhuyla düşmanlardan arındırıp, Türkiye Cumhuriyetini kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur.

Bizim yolumuz, Yusuf Has Hacip’in, Şeyh Edebali’nin, Hacı Bektaş Veli’nin, Ahmet Yesevi’nin, Hacı Bayram Veli’nin, Yunus Emre’nin, Mevlana’nın yoludur.

ECDADIMIZA HEPİMİZİN VEFA BORCU VAR

Ötüken’den Ortaasya’ya, Ortaasyadan Anadoluya, Anadolu’dan tüm dünyaya yayılan, büyük devletler kuran, Turan ülküsünü ve İslam Medeniyetini kıtalara hakim kılan, bugün yolumuzu aydınlatacak anlayış ve manevi değerleri bizlere miras bırakan, atalarımıza, ecdadımıza hepimizin çok büyük bir vefa borcu var.

Artık bizim için en büyük fetih; Türk-İslam Bayrağını ilelebet dalgalandırmaktır.

Bizim için fetih; Keykubat’ın mirasına sahip çıkmak,  onu yaşamak ve yaşatmaktır.

Bizim için fetih; geçmişin kazanımlarıyla, geleceği yeniden inşa etmektir.

Alanya Kalesi, Surlar, İç Kale Saray Kompleksi, Ehmedek, Arap Evliyası,  Tersane, Kızıl Kule, Süleymaniye Cami, Denizci Mescidi, Tophane, Akşebe Mescidi, Arasta, Bedesten,  hanlar, hamamlar, sarnıçlar, Kızlar Pınarı han ve çeşmesi, Sedre Av Köşkü, Hasbahçe Köşkü, Gülevşen Av Köşkü, Hacı Baba, Alarahan, Sarapsahan,  Alara Kalesi Selçuklu’dan günümüze tüm ihtişamı ile varlığını sürdüren eserlerdir.

ÇALIŞMALARIMIZ HIZLA SÜRÜYOR...

Alanya’nın değerine değer katan bu kültür hazinelerini koruyup gelecek nesillere aktarmak gayesiyle; birçok tarihi yapıyı restore ederek şehrimizin belleğine kazandırdık. Bedesten, Alanya Mutfak Evi, Alanya Kalesi Alan Yönetim Merkezi, Sedre Av Köşkü ve Oba Medresesi’nin onarımını yaptık. İnşallah bugün birçoğunun açılışlarını hep birlikte gerçekleştireceğiz.

Restorasyon çalışmalarımız; geleneksel 2 Alanya evi ile Alanya Kalesi’nde yer alan Arasta ve Akşebe Türbesi çalışmaları ile devam etmektedir.

Selçuklular’ın kentimizdeki en önemli başyapıtı olan Alanya Kalesi’nin Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi için çalışmalarımız sürmektedir.  İnşallah bu senenin sonuna kadar ilgili kurumlarla çalışmalarımızı tamamlayıp, Sayın Dışişleri Bakanımızın öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığına dosyamızın müracaatını yapacağız.

Alanya’nın 37 yıllık hayali olan Teleferiği hayata geçirerek Alanya Kalesi’nde büyük bir dönüşüm başlattık. Kale’mizin ziyaretçi sayısı Teleferiği hayata geçirdikten sonra 5-6 kat artmıştır. İnşallah pandemi sonrası gelecek yıllardaki hedefimiz 2 Milyon ziyaretçidir.

Teleferik ile bağlantılı olarak hayata geçirdiğimiz yürüyüş güzergahları ve yaya yolları projemizle, ziyaretçilerin Kale’nin her noktasını yürüyerek keşfetmeleri sağlanmıştır.

BU KADİM KENTE VE İNSANINA HİZMETTE BULUNMAK BÜYÜK BİR ONURDUR

Önümüzdeki günlerdeki Alanya Kalesi ile ilgili en önemli projemiz Alanya Kalesi’ni yayalaştırmaktır. Bu eşsiz güzellikteki tarihi dokuyu korumak için taşıt trafiğini kısıtlayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi’ni korumuş olacağız, hem de Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girme yolunda önemli bir mesafe kaydedeceğiz.

Keykubat’ın fethine nail olmuş, Selçuklu’ya başkentlik yapmış, bu kadim kentin, güzel insanlarına hizmette bulunmak bizim için kutsal bir vazife, büyük bir onur ve gururdur.

Geleceğin mimarı gençlerimize, ecdadımızı unutturmamak, yüce değerlerimizi, vatan ve millet sevdasını aşılamak, “onları kökleri mazide bir atiye” en iyi şekilde hazırlamak, en büyük hedefimizdir.

Bu gaye ile, Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile iş birliğinde Alanya Kent Arşivi’ni hayata geçirdik. Üniversitemiz tarafından Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivinden Alaiye Sancağı ile ilgili temin edilen 160 bin adet belgeyi Alanyamızın kültür hazinesine kazandırdık. 

ALANYA, İL OLMAYI ÇOKTAN HAK ETTİ

Aynı zamanda Alanya Belediyesi olarak Cumhurbaşkanlığı arşivinden Osmanlı dönemine ait Alanya ile belge, nüfus kayıtları ve temettuat defterlerini alarak, Türkçe çevirilerini yaptık. Konularına göre ayrı kitap halinde ve dijital olarak, Alanya halkımızın ve araştırmacıların bilgi ve ilgisine sunacağız.

Alanya, geçmişteki gibi barışın, huzurun ve güvenin başkenti olmaya devam etmektedir. Farklı din ve dilden, 123’ün üzerinde milletten yaklaşık 38 bin yerleşik yabancıyla hoşgörüyle, birlik ve beraberlik içinde yaşamaktayız. 334 bine yakın nüfusuyla 24 ili geride bırakan Alanya, artık il olmayı çoktan hak etmiştir.

Antik çağlarda korsanlara, Bizans döneminde derebeylerine ev sahipliği yapmış, Selçuklu’nun kışlık kenti, Osmanlı’nın gözde Liman Şehri Alanya’mızın, Cumhuriyetimizin 100. Yılına vilayet olarak gireceğine inancımız tamdır.

EMEK VEREN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER...

Sözlerime bu duygularla son verirken; Alanya’nın Fethi programlarımıza destek ve katkı sunan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk dünyasının hamisi Genel Başkanım Sayın Devlet Bahçeli’ye, Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, Antalya Valimiz Sayın Ersin Yazıcı’ya, Genel Başkan Yardımcılarımıza, programımızı teşrifleri ile onurlandıran Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Sadir Durmaz’a, Antalya Milletvekillerimize, Alanya Kaymakamımız Sayın Fatih Ürkmezer’e, Alaaddin Keykubat Üniversitemizin Rektörü Sayın Ekrem Kalan’a, rektörlerimize, üniversitelerimize, kamu kurum ve kuruluşlarına, siyasi il ve ilçe başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve emek veren herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Büyük Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubatı, ecdadımızı, atalarımızı, şehitlerimizi, rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

Biz, Alanya’yı, Türk- İslam Medeniyeti ile tanıştıran, yoğuran, bizlere bu eşsiz mirası bırakan Alaaddin Keykubat’tan ve o güzel ordudan razıyız. Allah da onlardan razı olsun.

Birliğimizin, beraberliğimizin, dirliğimizin daim olması dileklerimle; Katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür eder; en derin sevgi ve saygılarımı sunarım."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TUSAŞ'tan heyecanlandıran yeni tanıtım filmi

TUSAŞ'tan heyecanlandıran yeni tanıtım filmi