19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Oruç tutmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Oruç tutmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ramazan ayına sayılı günler kala pek çok vatandaş koronavirüs salgını nedeniyle endişeye kapılırken, Din İşleri Yüksek Kurulu açıklama yaptı. Peki, Koronavirüste oruç tutulacak mı? Koronavirüs olan kişi oruç tutabilir mi? Ayrıntılar haberimizde turkgun.com’da…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Oruç tutmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ramazan ayında, korona virüs salgını nedeniyle kimlerin oruç tutup kimlerin tutamayacağına dair Din İşleri Yüksek Kurulu açıklama yaptı. Peki, Koronavirüste oruç tutulacak mı? Koronavirüs olan kişi oruç tutabilir mi? Kimler oruç tutabilir, kimler oruç tutamaz? Konuya dair detayları haberimizde bir araya getirdik…

“Rahmet ayı Ramazan-ı Şerif’in yaklaştığı şu günlerde içinde bulunduğumuz korona virüs  salgını sebebiyle Müslümanlar tarafından oruç ve Ramazan’la ilgili pek çok soru sorması üzerine aşağıdaki konuların vatandaşlarımızla paylaşılması uygun olarak görülmüştür.” denildi

KORONAVİRÜSTE ORUÇ TUTULACAK MI?

İslam Âleminin ilkelerine göre her ibadetin ifa edileceği şartlar, zaman ve mekân vahiyle belirlendiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu,  Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teâla’nın emriyle (el-Bakara, 2/183-185) farz kılındığını ve bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün olmadığını vurguladı.

KORONAVİRÜSTE OLAN KİŞİ ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulunca, alanında uzman kişilerden alınan bilgilere göre, sağlıklı vatandaşların oruç tutmalarının, hastalığın yayılması konusunda özel bir risk teşkil etmediği bildirildi.

Öte yandan oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dair delile dayalı tıbbi bir tespit edilmemiş ve tam tersine oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine ilişkin bilimsel yayınlar mevcut olduğunun altı çizildi.

​ORUÇ NE ZAMAN KAZAYA BIRAKILABİLİR?

“İslam âleminin, emir ve yasakların ifasında kişileri güçleri nispetinde sorumlu tuttuğunu, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler var olduğunu hatırlatan Din İşleri Yüksek Kurulu, Bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucunu, belli şartlara bağlı olarak kazaya bırakma konusunda bazı kolaylıklar tanındığını ifade etti.

Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kazaya bırakılmasına izin verildiğini söyleyen Kurul üyeleri,c(el-Bakara 2/185). İslam dini, oruç tutulması halinde hasta olmasıyla beraber hastalığın uzaması veya artması ihtimalini göz önünde bulundurarak değerlendirmişlerdir yorumunu yaptı.

KİMLER ORUCU KAZAYA BIRAKABİLİR?

 -Korona virüs teşhisi konulmuş hastaların doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülmüş olanlar

-Oruç tuttuğu günlerde hastalığı daha ağır geçireceğinden emin olan kişiler

​-Oruç tutamayacak kadar elden ayaktan düşen yaşlılar

​-Oruç tutmaya engel kronik hastalıkları olanlar

-Oruç tutmaları hâlinde hem sağlıklarının ve sağlık hizmetlerinde aksamasından bozulmasından endişe eden sağlık çalışanları

-Hamile veya emziren anneler

​-Ağır ve meşakkatli işlerde çalışanlar (Mazeretleri devam ettiği sürece kazası tutulmalı)

Sağlık durumundan dolayı oruçlarını tutmayacaklar ne yapmalı?

Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya olanakları olmayanların tutamadıkları her bir gün için ihtiyacı kişilere fitre vermeleri gerekmektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İlaç açıklaması: Acilen klinik testlere alınmalı

İlaç açıklaması: Acilen klinik testlere alınmalı