07 Ekim 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram

İşi yokuşa sürme Beşar Esad!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
İşi yokuşa sürme Beşar Esad!

Reuters'ta yer alan habere göre, Sky News Arabia'da yayımlanacak röportaj metninde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, "Görüşme, Erdoğan'ın şartları altında gerçekleşemez" dediği haberleştirildi.

Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz ay "Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz söz konusu değil, kapı açık. Biz Esed’le görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşım tarzı. Suriye’de Esed maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz." demişti. Sanırım Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın cevap verdiği konu bu.

Beşar Esad’ın, “Erdoğan'ın şartları” dediği konular nelerdir? Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde yer alan terör örgütü PKK’nın kolu YPG ile mücadele ve iş birliği ayrıca sığınmacılar konusunda iki devlet arasında çözüme dayalı mutabakat istiyor.

Beşar Esad, hangi şartları benimsemiyor, kabul etmiyorsa bunu dünya kamuoyuna duyurmalıdır. Hem Türkiye hem de diğer dünya devletleri bu şartları bilerek ona göre strateji geliştirmelidir.

Beşar Esad, Türkiye’deki kendi vatandaşı olan sığınmacıları Suriye’ye tekrar kabul edecek midir? Suriye’nin birçok şehrini elinde bulunduran ABD beslemeli terör örgütlerine bakış açısı nedir?

Beşar Esad’ın, sığınmacılar konusunda net bir çözüm önerisine dâhil olduğu veya yanaştığı görülmemiştir. Terör örgütleriyle mücadele konusunda ise bir adım attığına henüz şahit olamadık.

ABD, Suriye’yi bölmek için terör örgütü YPG’ye tonlarca silah yardımı yapıyor, Beşar Esad bundan rahatsız değil ama Türkiye’nin şartlarından rahatsızlık duyuyormuş…

PKK elebaşı olan Murat Karayılan’ın, geçmişte söylediğiYPG Suriye rejimine karşı savaşsaydı yıkılırdı” sözü de aralarında bir çatışma olmadığının ispatı olmuştu.

Beşar Esad, Türk Ordusu’nun terör örgütlerine yönelik operasyonlarına karşı “Türkiye askerî harekât düzenlerse karşılık vereceğiz” diyor. Ama ABD beslemeli terör örgütleri karşısında sesi çıkmıyor. YPG terör örgütü, Suriye coğrafyasında resmen devletleşiyor ama Beşar Esad hâlâ Türkiye’nin şartlarını beğenmediğini söylüyor.

Dediğim gibi Beşar Esad, tüm dünyanın duyacağı şekilde sığınmacıların vatanlarına dönmeleri konusuna ve Suriye’de ABD adına devlet kurmaya çalışan terör örgütlerine nasıl baktığını açıklamalıdır.

“Erdoğan'ın şartları” diyerek anladığı yahut anlamadığı hangi konulardır?

Türkiye’deki sığınmacı yükü ve sınırlarımızdaki terör örgütü varlığı, Türkiye’nin şartlar ne olursa olsun çözülmesi ve mücadele edilmesi gereken öncelikleridir.

Beşar Esad’ın, “Erdoğan'ın şartlarını” nasıl anladığını bilmiyoruz ama davranışları, söylemleri çözüm adına bir adım atmadığını gösteriyor. Beşar Esad, Türkiye’nin bu önceliklerine nasıl bakarsa baksın, Türkiye bu öncelikli iki konu hakkında asla taviz vermemelidir.

Terör örgütü yok edilecek, sığınmacılar vatanına gönderilecektir.

Terör örgütüyle mücadele aralıksız sürüyor. Sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma adına briket evlerin yapımı hızla devam etmektedir. İlişkilerde normalleşme gerçekleşirse Beşar Esad’tan beklenen de bu konularda Türkiye’ye yardımcı olmasıdır. Türkiye’ye bu konuda yapılacak yardım aynı zamanda Suriye’nin de ABD emperyalizminden kurtulmasını ve terör örgütlerinden temizlenmesini sağlayacaktır.

Hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin menfaatleri ortak paydada buluşacaktır.

"Görüşme, Erdoğan'ın şartları altında gerçekleşemez” diyerek işi yokuşa süren Beşar Esad, bu tavrından vazgeçerek makul adımlar atmalı, geçmişte yapılan yanlışlar üzerinden politika sürdürmeyi artık bırakmalıdır.

Türkiye şimdi daha sağlam ve ayağı yere basan adımlar atmaktadır. Bu fırsatı Suriye kaçırmamalı ve düşmanlığı körükleyecek eylem ve söylemlerden uzak durmalıdır. Türkiye ve Suriye arasında yapılacak iş birliği birçok emperyalizm oyununu bozacak ve her iki ülke rahatlayacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *