07 Ekim 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram

Siyasi tiyatroda figüranlık için değmez

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Siyasi tiyatroda figüranlık için değmez

1 Kasım 2015 seçimleri sonrası MHP üzerinde başlayan operasyonlarda safını belli ederek, Cumhuriyet gibi solcu gazetelere “Süreç böyle gitmez. En başından kurultay yapılmalıydı. MHP diye bir parti kalmadı. Parti çok yıprandı ve yıpranmaya da devam ediyor. O yüzden testi kırıldı, geri dönüş yok.” açıklamaları yapan ve o günden sonra MHP’den uzaklaşan Oktay Vural, yeni partisi İP’in Siyasi İşler Başkanı sıfatıyla Duvar isimli haber sayfasına bir röportaj vermiş…

7 Haziran 2015 seçimleri sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun HD(P)KK destekli CHP-MHP koalisyonunu kurmak için yaptığı teklifleri elinin tersiyle iten MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi suçlayanlar, bugün CHP-HDP-İP ittifakının kurulu düzeninde kendine yer bulmuş ve bir de HDP üzerinden ahkâm kesenler olmuş… Şekil A’da olduğu gibi Oktay Vural!

Oysa MHP Lideri Devlet Bahçeli, o günlerde “CHP’nin Çin malı başbakanlık teklifini kabul etmiş olsaydık, HDP’yi yanımıza yöremize kazara alıp FETÖ’nün tuzağına düşseydik, bilinsin ki, Türkiye iç savaşa sürüklenecek, bekamız hepten, tümden çökecek, çürüyecekti. Düşman evin içine girecek, kaleyi içten yıkacaktı. Bunu yapamazdık, böyle bir vebale ortak olamazdık, nitekim Allah’a çok şükür ki olmadık.” (18 Mart 2018) şeklinde gösterdiği tepkiyle bugün vizyonunu alkışlatan olmuştur.

16 Nisan 2017 referandumunda, 2019 yerel seçimlerinde ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP ile ittifak yapmış olanları aklamaya çalışan Oktay Vural, Duvar isimli haber sayfasındaki röportajda ne diyor:

“Toplumun hassasiyet duyabileceği bazı konular da var. Terörle ilişkinin toplum tarafından algılanması konusu. Meral Hanım'ın itirazları vardı hatırlarsanız; “HDP'yle birlikte olmak istiyorsanız ben çıkayım o gelsin” gibi bir yaklaşımı oldu. Toplumun bu konudaki algısı yönetilemedi.”

***

“HDP'nin, terörle ilişkili bir partinin görünür olması toplum nezdinde bu geçirgenliği azaltan en önemli hususlardan biri oldu. Bu konuda da Meral Hanım’ın “HDP'yi alın, biz çıkalım” ifadesinin arkasında hangi mesajlar olduğunu dikkate almak gerekir.”

***

“İYİ Parti'nin masadaki varlığı zaten HDP'nin devlet yönetiminde etkili olmasına engel olabilecek bir şeydi. HDP siyasi açıdan tutumu Kılıçdaroğlu’nu desteklemek olarak belirlemiş olsa da İYİ Parti'nin orada bulunması, HDP'nin Türkiye'nin geleceğini şekillendirmede bir faktör olmayacağını ortaya koydu. Meral Hanım da bunu ifade etti.”

***

Meral Akşener masadan “HDP'yi alın, biz çıkalım” diyerek kalktıysa, HDP’li masaya niye geri oturdu Oktay Vural?

HDP’yi “Kürt siyasal hareketinin temsilcisi” gören açıklamayı yapan, “HDP meşru ve yasal partidir.” ve “HDP'yi PKK üzerinden şeytanlaştırıyorlar.” diyen Meral Akşener iken, bu HDP içerikli “cambaza bak” yorumlarının bir hükmü kalıyor mu?

Yerel seçimlerde HDP’nin de içinde bulunduğu ittifakla kazanılan CHP’li Belediyelerde ihale, kadro işlerine bakan Meral Akşener’in İP’i, yine HDP’nin içinde bulunduğu ittifakla Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmış olsaydı, o zamanda Meral Akşener’in İP’i bakanlık mı kovalayacaktı? HDP’ye ne verecektiniz peki? %1-2’lik Ümit Özdağ’ın partisine 3 Bakanlık+ MİT Müsteşarlığı veren Kemal Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu beraber çözeceğiz” dediği HDP’ye bu ittifak içinde ne vermiş olabilir Oktay Vural? 

İlkelerinden, ülkülerinden taviz vermeyen MHP için “MHP diye bir parti kalmadı.” de ve çek git. Ne hikmetse, Türkiye Cumhuriyeti’ni bölmek isteyen, “Cumhuriyetle hesaplaşacağız” diyen HDP’nin de içinde bulunduğu partide görev al… Ne güzel bir hayat değil mi Oktay Vural?

Ama bilir misin 14. Yüzyıl’da Anadolu’da yetişmiş en büyük divan şairi kabul edilen Ahmedi, “Kesilen, ateşte yanan yahut asılan baş, düşmana boyun eğen baştan yeğdir” der… Düşmana boyun eğen başın sahibi Oktay Vural, “MHP diye bir parti kalmadı” derken yoksa düşmanın bir unsuru olarak mı konuşmuştun?

Oktay Vural, “Toplumun hassasiyet duyabileceği bazı konulardan” bahsediyorsun ama görev aldığın parti son tüm seçimlerde HD(P)KK ile ittifak yapan, CHP’nin “PKK-Kandil-HDP-Demirtaş-Öcalan-YPG” denkleminde kurduğu siyaset düzenine asla tepki göstermeyen hatta zaman zaman destekleyici açıklamalar yapan bir parti değil mi?

Meral Akşener, bugüne kadar HD(P)KK konusunda hangi hassasiyeti göstermiş, hangi kararlı duruşla HDP’ye karşı mücadele etmiş? Meral Akşener, bugüne kadar siyasi kazanç uğruna CHP-HDP birlikteliğinin yanında durmadı mı?

"İYİ Parti’yi CHP ve HDP ile yan yana getirme çabasını çirkin, saygısız ve çok ayıp buluyorum.” dedikten kısa bir süre sonra CHP ile seçim ittifakı yapan, yerel seçimlerde de CHP-HDP yanında konumlanan Meral Akşener’in, CHP-HDP konusunda aklanacak bir yanı yoktur. 

Oktay Vural, belki de bu aklamayı yaparak İP içinde konumunu güçlendirme çabası veriyor ama sadece siyasi bir tiyatroda figüran olduğunu unutuyor. Biz bugün bunu yine hatırlattık.

Biz hatırlatmış olalım. Bir daha CHP-HDP-İP ittifakı hakkında bu tür cambaza bak oyunlarına girmez belki de?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *