18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram

Arnavutluk’ta düşen Bektaş-i maskesi

YAYINLAMA:
Arnavutluk’ta düşen Bektaş-i maskesi

Arnavutluk’taki Bektaşiler, geçtiğimiz aylarda Vatikan benzeri mikro bir Bektaşi devlet kurmak için hazırlıklara başlamasıyla gündem olmuştu.

Bunu da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında duyurmuştu. Planlanan “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” için Vatikan Şehri’nin yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde bir alan tahsis edildiğini ve Bektaşi devletinin kendi yönetiminin, sınırlarının ve pasaportunun olacağını ifade etmişti. Bu durumu Türkiye’deki Halifebaba Hacı Dursun Gümüşoğlu gibi Bektaşi temsilcileri kabul etmemiş ve altında yatanın Bektaşiliği özünden koparma girişimi olarak “Aleviliğin İslam inancı dışında olduğu iddialarına cevap ikinci konu ise özellikle Avrupa merkezli olarak oluşan Aleviliği ve dolayısıyla Bektaşiliği, İslam dışında gösterme çabalarıdır.  Bunun kabulü kesinlikle mümkün değildir. Bu girişim Türkiye’nin gelecekte yeni sorunlara muhatap olmasını beraberinde getirecektir. Çünkü Ali’siz Alevilik olarak adlandırılan bu proje, emperyal devletlerin Alevilik inancı üzerinden menfaat temin edebilmesi için açtıkları bir tuzaktan ibarettir.” şeklinde değerlendirmişti. 3 hafta önce “Arnavutluk Bektaşilerle ilgili hangi projenin figüranı?” başlıklı bir yazı kaleme alarak ben de bu yorumları desteklemiştim.

Arnavutluk devletinin “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” kurarak başına getirmeyi düşündüğü Tiran’daki Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) geçmişte FETÖ’nün Türkiye’de hizmet ettiği “Dinlerarası Diyalog” gibi İslam’ı diğer bozulmuş dinler içinde eritme, özünden uzaklaştırma misyonuna destek veren biri olduğunu ve Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco ile görüşen biri olduğunu ifade ederek bu “Bektaşi Devleti” girişimlerine şüpheyle bakmamız gerektiğini ifade etmiştim.

Biz bu şüpheyi dillendirirken, geçtiğimiz günlerde de Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) isimli kişinin İsrail güzellemeleri medyaya yansıdı. İsrail basınından The Jerusalem Post gazetesine röportaj vererek “İsrail’i biliyorum ve kendimi İsrail halkının kardeşi olarak görüyorum" açıklamasında bulunmuş…

 

Mesela İsrail halkını kardeş gördüğünü vurguladıktan sonra İsrail’i yöneten sapkınları, katilleri, teröristleri de Gazze ve Lübnan’daki Müslümanlara uyguladığı vahşetlerden dolayı kınamış olsaydı tavrı tabi ki bir mesele olmazdı. İsrail bünyesinde İsrail’in vahşetlerine karşı çıkan bir halk kesimi olduğunu da unutmamak gerekir.

Terör devleti İsrail’in en azgın zamanında vahşetlerine zerre kınama getirmeden “İsrail’in dostuyum” diyorsa burada Batı güçlerine şirin görünme çabası vardır.

Bektaşiliğin temel öğretisi ve felsefesi insan, doğa, hayvan sevgisidir. 

 “Öldürmek için bebek arıyoruz” diyen, zevk için Gazze sokaklarındaki kedi, köpek, at, eşek, koyun gibi hayvanları kurşuna dizen, Filistinlilerin zeytin ağaçlarını yakan, kökünden söken İsrail’in sapık askerlerine Bektaş-i felsefesiyle cevap vermek yerine neden sadece “İsrail’in dostuyum” demekle yetinmiştir?

Masum insanlar, dilsiz hayvanlar, ağaçlar üzerinde aralıksız vahşet uygulayan İsrail’e, “Gel ha gel, insan ol da öyle gel” diyen Hacı Bektaş-ı Veli misali seslenmek zor muydu?

Oysa Bektaşiliğin temelinde sevgi ve saygıyla ölçü alınan Hz. Ali "Bir zulmü engelleyemiyorsanız, en azından onu herkese duyurun..." der… Baba Mondi (Edmond Brahimaj) zulmü duyurmak yerine Bektaşi sıfatı taşıyarak İsrail güzellemelerini niçin yapıyor? Bu durum başlı başına Bektaşilik felsefesine ihanettir.

Baba Mondi (Edmond Brahimaj) isimli şahıs ne Hz. Ali’nin ne de Hacı Bektaş-i Veli’nin yolundan gitmektedir.

Dünya tarihinin güncellenmiş sicilinde en vahşi terör devleti statüsünü hak eden İsrail’e tepki gösteremeyen bir Bektaş-i, sözde Bektaşi’dir. Bu Arnavutluk’taki sözde Bektaş-i yapılanmasının küresel bir proje olarak kullanıldığını zaten herkes kabul etmektedir.

Zulme tepki göstermeyen birisi ne yaparsa yapsın Bektaş-i olamaz. Hele hele İsrail’in vahşeti dünyanın ana gündemiyken Bektaşilik adına devlet kurmaya kalkan Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) “İsrail’in dostuyum” demesi, Hz. Ali ve Hacı Bektaş-i Veli’nin öğretilerine ve kutsal yoluna ihanetin tescillenmesidir.

Baba Mondi (Edmond Brahimaj) İsrail basınından The Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajında Türkiye'yi de hedef alarak Bektaşilerin Türkiye'de uzun yıllar boyunca zulüm gördüğünü iddia etmiş… Röportajında Sultan II. Mahmud'u ve Atatürk'ü hedef alan ifadeler kullanmış ve Türkiye’de Bektaşilerin gördüğü son zulüm diyerek, "Tüm tekkelerimizi ve kurumlarımızı kapatan Kemal Atatürk'tü" saçmalıklarında bulunmuş.

Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) maskesi düşmüştür. Maskesi düşen bu adamla Bektaş-i sıfatını yan yana anmamak en doğrusu olacaktır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *