Uyuşturucu laneti

Sayısal veriler, Türkiye’de uyuşturucu, alkol, sigara ve nargile gibi “madde” kullanımında artış olduğunu göstermektedir. Özellikle son yıllarda önemli bir küresel sorun haline gelen “madde bağımlılığı” insanlarımızı ve toplumumuzu psikolojik, sosyal, sağlık ve ekonomik olarak onarılmaz tahribata sürüklemektedir.
Bu maddelerin bazılarının alımı satımı ve kullanımı “serbest”, bazılarının ise “yasak”tır.
Alkol, tütün ve tütün ürünleri “serbest” maddeler arasında olup, ulaşılabilir olmasının kolay olması kullanımını da kolaylaştırmaktadır. İstatistiki verilere bakıldığında, alınan önlemlerin işe yaradığı görülse de son zamanlarda mücadelede sanki bir boş vermişlik hali var. Bağımlılıkla mücadele eden kurum ve birimlerin başındaki sorumlu ya da temsil durumunda olanların sigara ya da alkol kullanıyor olması, ayrıca ailelerin duyarsızlığı mücadelenin inandırıcılığını ortadan kaldırabiliyor.
“Burada sigara içilmez” tabelası asan kişinin bu işi yaparken ağzında sigara görebildiğimiz gibi “bağımlılıklarla mücadele” toplantılarına resmi kurum ve kuruluşları temsilen katılanların arada nasıl sigara içmeye koştuklarını görebiliyoruz. Ne yazık ki bu bizde mücadelenin “mış gibi” yapıldığı izlenimini veriyor.
İnsanlığın en büyük düşmanı uyuşturucu “yasak” madde olup, Türkiye’de alımı, satımı ve bulundurulması yasaktır. Buna rağmen uyuşturucu kullanımı oranı her geçen gün artmaktadır. Bu duruma son zamanlarda dünyada ve ülkemizde tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar çok ve çeşitli uyuşturucu türünün olması da önemli bir etken olabilmektedir.
Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle uyuşturucu kaçakçılığı rotasında yer almaktadır. Bu rotada uyuşturucunun bir kısmı da iç piyasaya sürülebilmektedir. Bu nedenle, günümüzde uyuşturucuyla mücadele sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası iş birliği ve koordinasyon gerektiren bir alan haline gelmiştir.
Son zamanlarda uyuşturucu ile mücadelede ulusal ve uluslararası boyutta büyük operasyonların yapıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin koordinasyonunda Hollanda, Almanya, İspanya ve Belçika’nın polis teşkilatlarıyla eş zamanlı; Fransa, İngiltere, Avustralya, ABD, Yunanistan, Sırbistan, Azerbaycan, Kosova, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Brezilya ve İran polis teşkilatlarıyla bilgi ve belge paylaşımlarıyla büyük bir operasyon yapıldı. Uyuşturucu madde ticareti yapan ve bu suçtan elde ettikleri gelirleri aklamaya çalışan organize suç örgütleri çökertildi.
Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından ulusal düzeyde uyuşturucu ile mücadele kapsamında “suç örgütleri” ile internet tabanlı haberleşme platformları üzerinden, mahalle ve sokak aralarında uyuşturucu madde satışı yapan “torbacı’’ diye adlandırılan sokak satıcılarına sürekli operasyonlar gerçekleştirilmektedir.
Devlet geleneğimizin esasını oluşturan “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturundan hareketle neslimizi korumak, ülkemizi sonsuza dek yaşatmak, sorumluluğu olan her kurum ve kuruluşumuzun önemli gayelerinin başında gelmekte ve zararlı alışkanlıklarla mücadeleyi ulvi bir görev olarak görmektedir.
Bu bağlamda, Türk milleti olarak İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın liderliğinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği ve eşgüdümü ile yapılan mücadeleyi canı gönülden destekliyoruz. Emniyet güçlerimizin gençlerimizin hayatını çalmaya cüret eden zehir tacirlerinin, “girdikleri sokağın çıkmaz sokak, varacağı yerin de zindan olduğunu göstermeleri” nedeniyle kutluyoruz.
“Uyuşturucu” başta olmak üzere her türlü “madde kullanımı” sonuçları itibariyle hem toplumun sağlığını ve geleceğini olumsuz etkilemekte hem de önemli bir güvenlik sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, uyuşturucunun “arz ve talep” sorunu tüm boyutlarıyla ele alınmalı ve mücadele edilmelidir. Emniyet tedbirlerinin yanı sıra koruyucu ve önleyici eğitimlerin, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum gibi çalışmaların yürütülmesi çok önemlidir. Ayrıca her zaman evlatlarının yanında olan ailelere büyük görevler düşmektedir.
Bağımlıklarla mücadele konusunda Türkiye’de önemli bir sivil toplum teşkilatı olan “Bağımlılıklarla Mücadele Platformu” koordinatörü İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amiri Dr. Ayhan Özkan’ın ifade ettikleri gibi “Hayat hakkımız, mücadele gücümüz kadardır”.
Netice itibariyle, “Vatan toprağını korumak ne kadar beka meselesi ise vatan evladını korumak da o kadar beka meselesidir.” Kim uyuşturucu lanetinin temini ve satışı ile geleceğimizi zehirliyorsa, zehir tacirlerine göz yumuyorsa, hukuk önünde aklamaya çalışıyorsa, koruyup kollamaya çalışıyorsa, selam alıp veriyorsa Türk milleti adına Allah’ın laneti üzerine olsun!