21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Bayramda baklava ve börek tüketmek zararlı mı? Baklava ve şeker ne kadar tüketilmeli?

Bayramda baklava ve börek tüketmek zararlı mı? Baklava ve şeker ne kadar tüketilmeli?

Ramazan Bayramı bugün ilk günü ile idrak ediliyor. Bayramların vazgeçilmezi olan baklava, börek ve şeker hakkında uzmanlar uyarıyor. Yüksek şeker oranları içeren baklava konusunda doktorlar özellikle uyardı. Bayramda sağlığına da dikkat etmek isteyenler hakkında kritik baklava şeker uyarısı geldi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bayramda baklava ve börek tüketmek zararlı mı? Baklava ve şeker ne kadar tüketilmeli?

Bayramın gelmesiyle ikramlar ve şekerli ürünler hakkında doktorlardan uyarılar geldi. Baklava özellikle bayramların vazgeçilmez ikramı. Sağlığına dikkat etmek isteyenler için doktorlar baklava, şeker ve börek konusunda uyardı. İşte Baklavanın fazla tüketilmesinin zararları...

BAKLAVA, BÖREK VE ŞEKER KONUSUNDA UYARI

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, Ramazan Bayramı'nda değişen yemek düzeninin tekrar eski haline dönmesi, geleneksel beslenme, artan şeker ve besin tüketiminin sindirim sistemi ile ilgili birçok probleme yol açabileceğini söyledi. Ermiş, vatandaşların bayram boyunca baklava ve börek gibi yiyeceklerin aşırı derece tüketilmemesi konusunda vatandaşları uyararak bilgiler aktardı.

Baklava tüketmek zararlı mı

ŞEKERLER, ÇİKOLATALAR KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTİYOR

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, "Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve veya kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar yenilmelidir" dedi.

İKRAMDA BULUNURKEN HAMUR İŞİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR SUNULMALIDIR

Bayram sürecinde ikramda bulunurken hamur işi verine daha hafifi ikramlıkların sunulması gerektiğini belirten Ermiş, "Ramazan ayı boyunca susuzluğa alışan vücuda tekrar su alışkanlığı kazandırılmalı ve yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için en azından saat başı bir bardak su içilmelidir. Günde en az 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ayrıca bayram nedeniyle artan çay, kahve tüketiminin su yerine geçmediğini, vücuttan su attığı unutulmamalı, içilen her çay ve kahve yanında su içme ihmal edilmemelidir. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa, hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran ve benzeri içecekler sunulmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler" diye konuştu.

DENGELİ BESLENMEMİZE DİKKAT ETMELİYİZ

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ermiş, "Tüm bireyler; özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler. Diyabet, hastaları da diyetlerine bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, Ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir. Reflü problemine yol açmamak için yatmadan 2 saat önce bir şey yenmemeli, son bir saat mümkün olduğu kadar su dahi içilmemelidir. Ramazan bayramında verdiğimiz kiloları geri almamak için porsiyonları küçük tutmalı ve fiziksel aktiviteyi arttırmalıyız. Bayramı bayram gibi yaşamak için kurallara uygun ve dengeli beslenmemize dikkat etmeliyiz. Tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı mübarek ve kutlu olsun" şeklinde konuştu.

BESLENME DÜZENİ KALBİNİZİ KORUMAK İÇİN DE ÖNEMLİ

Doç. Dr. Muhammed Keskin "Ramazan ayı boyunca uyguladığımız bir nevi aralıklı oruç diyeti biz kardiyologların da sağlıklı olarak kabul ettiği bir diyet türü. Mümkün olduğunca 16 saat açlık 8 saat tokluk diyetine uyum göstermeye devam edin. Bu diyet insülin direncinizi azaltıp, kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda kolestrol seviyenizi iyileştirir ve kan basıncınızın kontrolü kolaylaşır. Beslenme düzeniniz kalp sağlığınızı korumak için de önemlidir." diyor.

ŞEKER TÜKETİMİ BAYRAMDA YILLIK MİKTARIN 5 KATINA ÇIKIYOR

"Bayramla birlikte sık sık dile getirilen ve benim de vurgulamadan geçemeyeceğim uyarılardan biri şeker tüketimidir." diyen Doç. Dr. Muhammed Keskin, "Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği üzere günlük şeker sınırımız 40 gram ve buna gün içinde tüketeceğimiz tüm rafine şekerler de dahil. Meyvelerden aldığımız doğal şekerler ise bu sınırın dışında tutuluyor. Bayramla beraber şeker, çikolata ve tatlı tüketimimiz ülkemizdeki tüm 1 yılın ortalamasından 5 kat fazla oluyor. Yediğimiz bu ürünler ve içtiğimiz kola, meyve suyu ve soğuk çayların ana tatlandırıcısı şekerdir. Yani şekeri sadece bayram şekerlerinde arıyorsanız yanılıyorsunuz. Yediğimiz - içtiğimiz hazır ürünler ve tatlılardaki şeker miktarını dikkate almalı ve tüketimini kısıtlamalısınız." diye ekliyor.

3 GÜNDEN NE OLACAK DEMEYİN, ŞEKER BAĞIMLILIK YAPIYOR

Doç. Dr. Muhammed Keskin "3 günden ne olacak demeyin. Şekerin tek kötü yanı kalorisi değildir. Bizi korkutan diğer bir yönü fazla tüketiminin beynimizdeki ödül merkezini uyararak bağımlılık yapabilmesidir. Yani bu üç gün yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ederek kendinizi büyük bir riskten koruyabilirsiniz." diyerek de uyarıda bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bayramda seyahat yasağı var mı? Şehirler arası seyahat yasağı ne zaman bitecek?

Bayramda seyahat yasağı var mı? Şehirler arası seyahat yasağı ne zaman bitecek?