16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Siyaset AK Partili Çelik: Bölgesel savaşın tetiği çekildi

AK Partili Çelik: Bölgesel savaşın tetiği çekildi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Haniye suikastine ilişkin "adı konulmamış savaş hali tedavülde" tespitine katılarak, İsrail'in bölgesel savaşı başlattığını ve uluslararası toplumu somut adımlar atmaya çağırdı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AK Partili Çelik: Bölgesel savaşın tetiği çekildi
KAYNAK: Haber Merkezi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da suikasta uğramasıyla ilgili Bengü Türk’te önemli açıklamalarda bulundu. İsrail'in bölgesel savaşı başlatmak için ilk tetiği çektiğini belirten Çelik, uluslararası toplumu somut eylemlerle barışa destek vermeye çağırdı.

“BUGÜN DÖNÜM NOKTASI, TETİĞİ ÇEKTİLER”

Çelik, "İsrail'in soykırımda yeni bir aşamaya geçtiğini ve bölgesel savaşı başlatmak için ilk tetiğe bastığını" söyledi. Bugünün bir dönüm noktası olduğunu belirten Çelik, "Doğrudan tetiği çektiler" dedi. Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşma sonrası ayakta alkışlandığını hatırlatan Çelik, “Bu suikasta o gün yapılan alkışlar destek verdi” dedi. 

Haniye'nin TBMM'de Konuşma Planı

Çelik, Haniye’nin öldürülmemesi durumunda Ağustos ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşma yapacağını açıkladı. "Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde konuşma yapacağı bilgisi geldiğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Haniye ve Abbas’ı Meclisimizde konuşturmayı planlamıştık" dedi. Ancak, Abbas'ın sağlık sorunları nedeniyle gelmediğini ve bu konuşmanın ileri bir tarihe ertelendiğini belirtti.

“Netanyahu’nun Amerikan Kongresi’nde konuşma yapacağı bilgisi geldiğinde biz Sayın Cumhurbaşkanımızla uçaktaydık ve Ankara’dan İstanbul’a gittik. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ilk talimatı şu oldu: ‘Biz de o zaman Abbas ve Haniye’yi de çağıralım. Meclisimizde aynı saatte konuşturalım. Meclis Başkanımızla bu konuyu görüşelim.’ Biz planlamayı bu şekilde yapmıştık. Daha sonra Sayın Abbas sağlık sorunlarını gerekçe göstererek gelmedi ve bundan sonra başka bir tarihte geleceklerini söylediler. Ve muhtemelen Ağustos ayının ortasında Abbas ile Haniye gelip, yüce Meclis’te konuşacaktı.”

Çelik: "Bahçeli'nin ‘Adı Konulmamış Savaş’ Tespiti Gerçek"

Ömer Çelik, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Haniye suikastına ilişkin açıklamalarını da değerlendirdi. Bahçeli’nin, "Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir" ifadesine katıldığını belirten Çelik, İsrail'in bölge savaşını ilan ettiğini söyledi. Çelik, İslam dünyasının ve uluslararası sistemin somut eylemlilik üzerine mutabakata varması gerektiğini vurguladı.

 “Sayın Bahçeli’nin açıklamasındaki en kritik konu; ‘Adı konulmamış bir savaş halinin tedavülde olduğunu’ ifade etmeleridir. Yani, Sayın Bahçeli’nin ‘Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir’ sözü bir gerçektir ve burada yeni bir faza geçilmiştir dedim konuşmamın başında. Bölge savaşını ilan etmiştir İsrail. ‘Adı konulmamış savaş halinin tedavüle girmesi’ bu şekildedir. Burada hem İslam dünyasının hem uluslararası sistemin somut bir eylemlilik üzerine mutabakata varması lazım. Biz öteden beri ifade ettik: Türkiye olarak, eğer Birleşmiş Milletler veya uluslararası kurumlar barışın korunması için bir inisiyatif alırlarsa buna destek vereceğimizi ifade etti. Meseleyi uzaktan izleyenler, Cumhurbaşkanımız en başından beri ‘bunun sadece Filistin’le sınırlı kalmayacağını’ söylüyor. Bu bölge savaşına dönüşebilir. Şimdi bölge savaşına dönüyor. Sayın Bahçeli’nin ifadesiyle: ‘Adı konulmamış savaş tedavüle girmiştir’. Bu bir dünya savaşı, Akdeniz’e taşınabilecek, Avrupa barışını tehdit edebilecek birtakım sonuçlar doğuracaktır. Dolayısıyla bunun durdurulması için somut bir eylem üretilmesi lazım. Ortadoğu’nun karışması demek dünya barışının tamamen sabote edilmesi demektir. Bu denklem nettir."

Bölge Savaşının Tehlikeleri

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başından beri Filistin meselesinin bölge savaşına dönüşebileceği konusunda uyardığını hatırlattı. "Ortadoğu’nun karışması dünya barışının tamamen sabote edilmesi demektir. Bu 3. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olabilir" dedi. Çelik, İsrail’in tuzağına düşmeden barışın sağlanması ve uluslararası hukukun korunması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Havalimanlarında yük trafiğinde yüzde 14,7 artış

Havalimanlarında yük trafiğinde yüzde 14,7 artış