08 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Videolar Gündem Ortaokul öğrencilerinden büyük başarı! Turptan elektrik ürettiler

Ortaokul öğrencilerinden büyük başarı! Turptan elektrik ürettiler

Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde ortaokul öğrencileri, turptan elektrik üretmeyi başardı. Öğrencilerin projesinin yenilenebilir enerji kaynakları dalında yarışacağı öğrenildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

"Kadirli turpu" olarak marka tescili bulunan turpu ile meşhur ilçede özel bir okulun ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin desteğiyle bu üründen elektrik üretmeyi başardı. Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur ve ortaokul öğrencileri Oğuz Kağan Mortaş, Duru Kesik ve Elif Özil'in bu projesi Tubitak'ın yenilenebilir enerji kaynakları dalında yarışmaya katılacağı belirtildi.

Öğrencilerine projelerinde destek veren Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur "Ülkemizin turp ihtiyacının yüzde 70'i Kadirli'den karşılanıyor. Bu turpların bir kısmı yenmemekte ve boşa gitmektedir. Atılan bu turplar uygun şartlarda fermente edilirse turptaki bakteriler sayesinde metan gazı ve H2s ve az miktar karbon dioksit gazının çıkışı olduğunu görürüz ve bu gaz yakıt olarak ve elektrik üretiminde kullanılabilir" dedi.

Ortaokul öğrencisi Elif Özil ise "Günümüzde güneş rüzgar gibi enerji kaynaklarının kullanımı giderek artmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda biogaz üretiminde kullanılan materyalleri ve kullanım alanlarını araştırdık. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan biogaz, bitki ve hayvansal atıkların çeşitli bakteriler sayesinde havasız bir ortamda çürütülmesiyle ortaya metan ve karbondioksit gazını çıkarır. Bizim projemizde de turp atıklarını çürümeye bıraktık ve metan gazı oluşturduk. Kadirli'de 35 bin dönüm arazide turp ekimi yapılmaktadır. Projemiz ise doğa dostu bir projedir" şeklinde konuştu.

AW863756_01

Proje ortağı öğrencilerden Duru Kesik de, "Şu anda fosil yatıklar çevre zararlı ve ulaşım maliyetli ve tükenme tehlikesi altındadır. Fakat bizim Kadirli'nin geçim kaynağı olan turpu çürümeye bırakıp çürüme işlemi gerçekleşince ortaya çıkan metan ve karbondioksit gazından elde ettiğimiz biogaz çevreye herhangi bir zararı olmayan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır" dedi.

Diğer bir öğrenci Oğuz Kağan Mortaj ise turpları birbirine seri düşünce yöntemi ile birbirine bağladıklarını ve enerji üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti. İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul trafiğinde şaşırtan görüntü! Aracını sağa çekip namaz kıldı

İstanbul trafiğinde şaşırtan görüntü! Aracını sağa çekip namaz kıldı