22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Yaşam Eylül ayında palamut balığı tercih ediliyor

Eylül ayında palamut balığı tercih ediliyor

Balık avı sezonunun açılmasıyla tezgahlar dolmaya başlarken, uzmanlar sağlık açısından hem çok faydalı hem de ucuz olan balığın sofralardan eksik edilmemesini öneriyor. Peki, Eylül ayında hangi balık yenir? Eylül ayında lezzetli olan balık hangisi? İşte, sizler için hazırladığımız balık mevsimi dosyası…

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Eylül ayında palamut balığı tercih ediliyor

Sezonun açılmasını dört gözle bekleyen balıkseverler, sonunda özlediklerine kavuştular. Ancak her balığın lezzetli olduğu ay farklı ve hem balıkçılar hem de uzmanlar farklı aylarda farklı balıkların tüketilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Peki, Eylül ayında hangi balık yenir? Eylül ayında lezzetli olan balık hangisi? Sofralarınızda balığı lezzetli bir şekilde yemek istiyorsanız bu haberi mutlaka okumalısınız…

EYLÜL AYINDA HANGİ BALIK YENİR? EYLÜL AYINDA LEZZETLİ OLAN BALIK HANGİSİ?

Bilindiği üzere balık sezonu eylül ayının gelmesiyle açılır ve tezgahlar uzun aranın ardından yeniden balıklarla dolar. Sezonun ilk avlarından olan palamut yağmur suyunu almış olur ve hem bollaşırken hem de irileşir. Bununla birlikte, istavrit, sardalya, izmarit ve kılıç blığı da oldukça lezzetlidir. Eylül ayında lüfer azdır ancak, kırlangıç bu ay içinde bolca görülür. Yine, kolyoz, barbunya, çinekop, çipura gibi balıklar eylül ayında bolca bulunur.

FIRINDA PALAMUT TARİFİ

MALZEMELER:

2 adet palamut
1 adet soğan
3-4 adet yeşil biber
3-4 adet domates
5-6 dal maydanoz sapı
Tuz
İstenilen baharatlar
1 tatlı kaşığı tereyağ

Balığı Soslamak İçin;

Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kekik
2 tatlı kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağ

YAPILIŞI

Balıkçıların temizleyip doğradığı palamutu  güzelce yıkayın.

Öncelikle yıkayıp suyunu sürdürdüğümüz balığı bir kasenin içerisine alarak üzerine tuz, karabiber, pul biber, kekik, limon suyu ve zeytin yağını ekleyerek ezilmeyecek şekilde karıştırın ve diğer malzemeleri hazırlayana kadar bir kenarda bekletin.

Bu arada soğan ve domatesleri halka halka doğrayarak fırın tepsisinin tabanına dizin, biraz tuz ve istediğiniz baharatları da ekerek üzerine balıkları dizin aralara yeşil biberleri, 5-6 dal maydanoz sapını ve tereyağını aralara yerleştirerek üzerine küçük bir çay bardağı kadar su ekleyerek üzerini yağlı kağıt yada alüminyum folyoyla kapatarak 200 derecede ısıttığınız fırına koyun.
15 dakika kadar piştikten sonra üzerini açarak 15-20 dakika kadar daha pişirerek üzeri kızarınca fırından alın ve servis edin.

HANGİ AYDA HANGİ BALIKLAR TÜKETİLMELİ?

OCAK: Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Kefal ve hamsi olması gerektiği gibi tam yağlı duruma gelirler. Çinekop, tekir, kırlangıç ve kofana ocak ayında en bol dönemini yaşar ve en çok avlanan balıklardır. Midyenin başlangıç mevsimi Ocak ayıdır.

ŞUBAT: Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bu süre mayıs sonuna kadar devam eder. Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı, levrek şubat ayında lezzetlidir. Tekir çok boldur. Şubat ayında Uskumru, lüfer, palamut artık yağını kaybetmeye başlar fakat gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini korumaya devam eder.

MART: Mart ayında gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları lezzetli ve bol bulunan balıklardır. Özellikle kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta uskumru çiroz olmaya başlamıştır.

NİSAN: Nisan ayında gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Nisan ayındaki en lezzetli balık yine kalkandır bol zamanı nisan ayıdır.

MAYIS: Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren en bereketli aylardan birisidir. Mayıs ayında izmarit, kalkan ve mezgit çok lezzetlidir. Tekir, iskorpit ve minakop da tüketilebilir. Bu ayda ayrıca kalkan balığının yavrusu ile gelincik denizlerde kendini göstermeye başlar.

HAZİRAN: Haziran ayında tüketilebilen balıklar; mercan, akya, kaya balığı, mersin, sarıağız, orkinos, orfoz ve sardalyadır. Bu ay balık açısından en verimsiz aydır denebilir. Haziran ayında balıklar geçici olarak Karadeniz’e ulaşırlar. Yaklaşan av yasağı ile birlikte de tezgahlar balıktan zayıflamaya başlar.

TEMMUZ: Temmuz ayının balıkları; çinekop, sarıkanat, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança ve sinarittir. İstavrit çok lezzetlidir. Temmuz ayı sardalya balığının mevsimidir. Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.

AĞUSTOS: Ağustos ayında çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Bu ayda çingene palamudu mevsimi başlar.

EYLÜL: Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açılır. Yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır, izmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı yerindedir. Bolca görülen kırlangıcın yanında lüfer azdır ama sezonu gelmiştir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

EKİM: Karadeniz’de beslenip yağlanan balıkların Marmara Denizi’ne geldiği dönem ekim ayına denk gelir. Bu nedenle ekimde lüfer lezzetlenir; palamut, barbunya, tekir ve istavrit yağlıdır. Ekim balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Pisi balığı özellikle bu ay en güzel zamanındadır. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun da en lezzetli zamanıdır.

KASIM: Kasım ayında uskumru, lüfer, hamsi ve barbun çok lezzetlidir. Mercan ve levrek de tüketilebilir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.

ARALIK: Aralık ayında balıkların tam olarak yağlanıp lezzetlenir. Lüfer, torik, palamut ve uskumru bu mevsimde oldukça yağlı ve besleyicidir. Hamsi, tekir, barbunya gibi balıklar da bolca bulunup farklı çeşitlerde pişirilmeye müsaittir. İzmarit ve mezgitten uzak durulmalıdır. Çinakop, üremesi için yenmemelidir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TÜBİTAK 35 personel alacak

TÜBİTAK 35 personel alacak