19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Netanyahu'dan Gazze sınırında ''kara harekatı'' tehdidi... İsrail ordusu: Hazırlıklar tamamlanmak üzere

Netanyahu'dan Gazze sınırında ''kara harekatı'' tehdidi... İsrail ordusu: Hazırlıklar tamamlanmak üzere

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

17 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Netanyahu'dan Gazze sınırında ''kara harekatı'' tehdidi... İsrail ordusu: Hazırlıklar tamamlanmak üzere

İsrail'in tahliyeler için verdiği sürenin dün saat 16.00'da dolmasıyla da Gazze'den dumanlar yükselmeye başladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail bombardımanında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yaralıların tahliyesi için geçişlerin derhal açılması talebinde bulunarak, acil ilaç ihtiyaçlarının da karşılanması çağrısında bulundu. Gazze sınırındaki İsrail askerlerini ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik, 'kara harekatı' sinyali vererek, “Bir sonraki aşama geliyor” ifadesini kullandı. İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan 'koordineli' saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 9'uncu gününe girdi.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğu ve batı kesimlerini, savaş gemileri, tank ve topçu atışlarıyla vurdu.

İsrail savaş uçakları da Gazze'nin tüm bölgelerini gece boyu vurmaya devam etti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Lahye ve orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerin bombalanması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.


İSRAİL TANKLARLA CEPHE HATTINI GENİŞLETİYOR

İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonrası İsrail'in Gazze'ye başlatması beklenen kara harekatına yönelik hazırlıkları devam ediyor.
İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonrası Gazze'ye yönelik kara harekatı öncesi yeni bir cephe daha açıldı.
Gazze sınırının kuzey noktasında bulunan İsrail'in Sderot kentinde hareketli saatler yaşanıyor. Sınıra yığınak yapan İsrail, 8. cepheyi de Mavki'im bölgesinde açtı.
İsrail kontrolünde üretilen ve yalnızca İsrail ordusunun envanterinde bulunan çok sayıda Merkava Ana Muharebe Tankı ile zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri personel, sınırın sıfır noktasına konuşlandı.

NETANYAHU'DAN "KARA HAREKATI" SİNYALİ
Netanyahu, Gazze'de etkin Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tuguylarının 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be'eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti.

Gazze yakınlarındaki bu yerleşimlerde incelemelerde bulunan İsrail Başbakanı, buradaki askerleriyle buluşarak sohbet etti.

Netanyahu, ziyaretine ilişkin görüntüleri sosyal medya platformu X'ten yayımlarak, "Gazze Şeridi sınırındaki savaşçılarımızla ön saflardayız. Hepimiz hazırız." notunu paylaştı.

Öte yandan, Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Netanyahu, askerlerle sohbeti sırasında, "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor." ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

01:21 Londra Metropolitan Polisi, kentte dün düzenlenen Filistin'le dayanışma yürüyüşünde gözaltına alınanların sayısını 15 olarak açıkladı.
01:07 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze'deki sivillerin korunması, bölgeye insani ve tıbbi yardım ulaştırılması için "acil insani yardım koridoru kurulmasını" görüştü.
01:04 İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan İsrail güçlerini, Dera ilinde Beşşar Esed yönetiminin saflarında yer alan İran destekli gruplar hedef aldı.
00:55 ABD, İsrail-Filistin çatışmasında 29 vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.
00:45 ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Florida Valisi Ron DeSantis, ABD'nin Gazze'den mülteci kabul edemeyeceğini savundu.
00:33 Suriye'de Şam yönetiminin kontrolündeki Halep Havalimanı'na füze saldırısı düzenlendi.
00:23 Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze'de yoğun nüfuslu sivil bölgelerde kullandığı beyaz fosfora dair kanıtlarını yayımladı.
00:18 Hollanda'da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la yaptığı telefonda görüşmesinde, Filistin'e insani yardımlarına devam edeceklerini bildirdi.
00:15 ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı.
00:12 Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile "Filistin ile İsrail arasındaki çatışmaları" değerlendirdi.
00:02 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile "Filistin ve İsrail arasında artan gerilime" ilişkin gelişmeleri görüştü.
14 EKİM
23:55 İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla İsrail'e mesaj göndererek, "Gazze'ye saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını" bildirdi.
23:44 İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, daha önce "Hamas hareketinin caydırıldığını" söylediğinde hata ettiğini söyledi.
23:18 Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınayarak, bunu hasta ve yaralılar için "ölüm cezası" olarak niteledi.
23:05 İsrail ordusu, Suriye'den işgal altındaki Golan Tepeleri'ne roket atılmasının ardından saldırının düzenlediği noktanın top atışıyla vurulduğunu bildirdi.
23:00 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bölgedeki son gelişmelerin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki insani ve güvenlik durumunun etkilerini değerlendirdi.
22:59 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Charles Michel, Gazze'de kuşatma, temel ihtiyaçların karşılanmaması ve ciddi bombardımanın getirdiği yıkımın "uluslararası toplumda alarm zillerini yükselttiğini" bildirdi.
22:50 Pakistan'da İslam Uleması Cemiyeti Partisi (JUI-F), Hayber Pahtunhva eyaletinin Peşaver kentinde binlerce kişinin katılımıyla Filistin ile dayanışma mitingi düzenledi.
22:49 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri İsrail-Filistin çatışması konusunu ele almak için video konferans yoluyla bir araya gelecek.
22:32 ABD'nin başkenti Washington'da binlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi için toplandı.
22:29 İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Filistin'le dayanışma eyleminde polis geniş güvenlik önlemi alırken, 7 kişi gözaltına alındı.
22:10 Ürdün'ün başkenti Amman'daki ABD büyükelçiliği çevresinde Filistin halkına destek ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto etmek için gösteriler yapıldı.
22:08 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Gazze'deki gelişmeleri ele aldı.
22:04 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı başlatılan "Aksa Tufanı" saldırılarında kullanılan yerli yapım tanksavar füzeleri paylaştı.
22:00 İsviçre'nin Cenevre ve Bern kentlerinde Filistin'e destek gösterileri yapıldı.
21:56 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'de sivillerin zarar görmesini engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.
21:44 İsrail ordusuyla Lübnan'ın güneyinde 8 Ekim'den bu yana çatışan Hizbullah Hareketi bir milisinin öldüğünü duyurdu.
21:23 srail'de eski Maliye Bakanı Avigdor Liberman'ın Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki "acil durum hükümetine" katıldığı bildirildi.
21:17 İsrail ordusu Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana 126 İsrailliyi rehin tuttuğunu iddia etti.
21:04 Avrupa Müslüman Forumu, uluslararası kamuoyuna İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımını mevcut tüm yasal yolları deneyerek önleme çağrısı yaptı.
20:51 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Katar Emiri Şeyh Temin bin Hamed Al Sani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Filistin'deki son durumu ele aldı.
20:41 İşgal altındaki Batı Şeria'da bir İsrail askerinin "dost ateşiyle" öldüğü bildirildi.
20:38 Lübnan Hizbullahı, İsrail işgali altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail'e ait bir gözetleme merkezine saldırı düzenlendiğini duyurdu.
20:36 Yemen, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri göçe zorlamasına karşı olduğunu bildirdi.
20:26 Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla yaptığı kapsamlı saldırıyı televizyondan öğrendiğini belirtti.
20:24 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, deniz ve karadan "koordineli" saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.
20:08 Filistin'in Londra Büyükelçisi Husam Zomlot, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını savaş suçu olarak niteleyerek, "1,1 milyon Filistinli çocuğu enerjisiz, gıdasız, susuz, ilaçsız ve gidecek yersiz bırakmak insanlığa karşı suçtur." dedi.
19:58 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da gerçek mermiyle hedef aldığı Filistinli çocuk hayatını kaybetti.
19:44 Dünyaca ünlü rock grubu Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters, İsrail-Filistin çatışmaları sürerken iki devlet arasında çözüm sağlanması için 4 maddelik önerisini açıkladı.
Taraflar arasındaki çatışmaların bu şekilde devam edemeyeceğini vurgulayan Waters, dört maddelik çözüm planını şu ifadelerle sundu:

"Birincisi, derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı. Kimse kimseyi öldürmemeli. İkincisi, büyük bir masa kurulmalı ve bu kötü karışıklık karşısında tek devletli çözüm için çalışmalara başlanmalı. Tüm vatandaşlarına ırk, din ve bir önceki milliyeti fark etmeksizin eşit hak tanıyan yeni bir devlet. Bu yeni devlette, altını çizerek söylüyorum, mutlak bir demokrasi olmalı. Üçüncüsü, yeni devlet anayasasında, tıpkı Apartheid sonrası Güney Afrika'da olduğu gibi hakikat ve uzlaşmaya ilişkin hükümler bulunmalı. Ve dördüncüsü, Golan Tepeleri bu çözüm planının bir parçası değildir. O tepeler Suriye'ye aittir. Benim hayalim kısaca budur."

19:43 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'den Filistinlilerin topraklarından çıkmayacağını ve Mısır'a göç etmeyeceğini söyledi.
19:38 İtalya ve Malta'da, Filistin'e destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi.
19:14 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmeleri değerlendirerek, "Korkarım en kötüsünü henüz görmedik." ifadesini kullandı.
19:13 İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Şebaa beldesine yönelik düzenlediği saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.
19:07 Almanya'nın Köln kentinde polisin gösteri yasağını kaldırmasıyla Filistinliler ile İsrailliler, Heumarkt Meydanı'nın farklı köşelerinde miting yaptı.
19:05 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde insani krizi derinleştiren İsrail saldırıları devam ederken, Filistinli gruplar tarafından yakınları esir alınan İsrailliler, hükümet aleyhinde gösteri düzenledi.
19:01 İsveç'in başkenti Stockholm'de toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi düzenledi.
18:56 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik, "kara harekatı" sinyali vererek, "Bir sonraki aşama geliyor" ifadesini kullandı.
18:49 Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail arasındaki "Mavi Hat" olarak tanımlanan sınır bölgesinde karşılıklı saldırıların ardından ateşkes çağrısında bulundu.
18:38 ABD Dışişleri Bakanlığının, Filistinli gruplarla yaşanan çatışmalar nedeniyle İsrail'deki ABD Büyükelçiliğinde görevli acil ihtiyaç duyulmayan çalışanlar ve diplomatların ailelerinin ülkeden ayrılmasına izin verdiği bildirildi.
18:25 İsrailli gazeteci Oren Ziv, Hamas üyelerinin "bebeklerin kafasını kestiği" yönündeki yanlış iddiaların, İsrail ordusunun Gazze'de işleyeceği savaş suçlarını "meşrulaştırmak" için kullanılacağını belirtti.
17:53 Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in saldırılarında 28 sağlık çalışanının öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını belirterek, uluslararası topluma sağlık personeli ile hasta ve yaralıların korunması çağrısında bulundu.
16:43 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail bombardımanında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yaralıların tahliyesi için geçişlerin derhal açılması talebinde bulunarak, acil ilaç ihtiyaçlarının da karşılanması çağrısında bulundu.
16:37 Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki tesislerine sığınan tüm sivillerin korunması çağrısı yaptı.
16:29 Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in son 24 saat içerisindeki saldırılarında, tutukları esirlerden 9'unun öldüğünü duyurdu.
16:14 Yabancı pasaport sahibi Gazzeliler, Refah Sınır Kapısı'na gelerek, Mısır tarafına geçiş yapmak için beklemeye başladı.
16:02 Lübnan'ın güneyinden İsrail'in sınırdaki bazı askeri noktalarının hedef alınması üzerine, İsrail topçu atışlarıyla karşılık verdi.
15:50 Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerine karşı benimsediği "toplu cezalandırma" yaklaşımına son verilmesi çağrısında bulundu.
15:41 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan Kudüs Hastanesi'ni boşaltması için Filistin Kızılayına yerel saatle 16.00'ya kadar mühlet verdiği bildirildi.
15:33 İsrail ordusu günlerdir bombardıman altında tuttuğu Gazze ile olan sınırına, askeri yığınak yapmaya devam ediyor.
15:19 BM, İsrailli yetkililere, Gazze Şeridi'ndeki BM tesislerine sığınan tüm sivilleri koruma çağrısında bulundu.
15:18 Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde savaşın durması için azami uluslararası çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
15:13 Katar, İsrail'in saldırısı ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara, evlerini zorla boşatmaları çağrısına tepki gösterdi. Katar Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş Filistin halkının Gazze Şeridi'nden zorla çıkarmaya yönelik girişimleri kesin bir dille reddediyoruz. Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılması ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivillere tam koruma sağlanması çağrısında bulunuyoruz." denildi.
15:01 Gazze Şeridi'ndeki Ürdün sahra hastanesinin, İsrail'in saldırıları ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle hizmet dışı kaldığı belirtildi.
15:00 İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonrası Gazze'ye yönelik kara harekatı öncesi yeni bir cephe daha açıldı. Gazze sınırının kuzey noktasında bulunan İsrail'in Sderot kentinde hareketli saatler yaşanıyor. Sınıra yığınak yapan İsrail, 8. cepheyi de Mavki'im bölgesinde açtı.

14:50 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Gazze'deki durumu ele aldığı belirtildi.
14:49 MHP Genel Başkanı Bahçeli: (İsrail-Filistin çatışmaları) Cumhurbaşkanımızın çok yönlü diplomatik faaliyetlerini her aşamada tartışmasız desteklediğimizi ilan etmek istiyorum. İsrail'in aklını başına alması, Amerikalı dayılarına da güvenmemesi lazım. Türkiye'nin etrafında kenetlenerek bu sıkıntıları aşabilmenin bir yolunu bulması lazım.
14:32 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Orta Doğu politikasını eleştirerek, "Dünyanın geri kalanı ABD'nin pisliğini temizlemek zorunda kalacak" dedi.
14:13 İsrail'in dün Lübnan sınırı üzerinde gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden Reuters haber ajansı kameramanı İssam Abdullah son yolcuğuna uğurlandı.

13:47 Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğunu bildirdi.
13:28 İsrail basını, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının Gazze Şeridi yakınlarında bir İsrail askeri helikopterini roketatarla vurarak imha ettiğini bildirdi.
13:23 İsrail ordusu, 7 Ekim'de abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına düzenlenen saldırıları yönettiğini söylediği Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın üst düzey komutanlarından Ali el-Kadi'nin öldürüldüğünü duyurdu.
13:19 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'e Gazze'de işlediği "savaş suçlarını" geç olmadan durdurma uyarısında bulunarak, İsrail'e karşı yeni cephe açmak için Lübnan Hizbullahı dahil "direniş cephesinin elinin tetikte" olduğunu söyledi.
13:12 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere, 18 Ekim'de olağanüstü toplanacak.
12:50 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in Gazze'deki el-Avde Hastanesi'nin boşaltılması talebine ilişkin, "Uluslararası insani hukuk uyarınca tıbbi tesislere, sağlık personeline, yaralı ve hastalara yönelik saldırılar yasaktır." ifadesini kullandı.
12:49 İsrail güçlerinin dün işgal altındaki Batı Şeria'da gerçek mermiyle hedef alarak yaraladığı 15 yaşındaki Filistinli bir çocuk hayatını kaybetti.
12:35 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bombardımanları sonucu 7 Ekim'den bu yana 724 çocuğun ve 458 kadının öldüğünü duyurdu.
12:24 Barış için Yahudi Fransız Birliği (UJFP), Fransa'nın İsrail'e karşı kayıtsız desteğini kınadı.
12:21 Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkesinin savaşa girmek istemediğini ancak Hizbullah'tan henüz bu yönde güvence alamadıklarını belirtti.
12:20 Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail Filistin arasındaki gerilimine değinerek, "Gazze'de yaşayan toplumun izole edilmesi, en temel haklarından; sudan, gıdadan, elektrikten mahrum bırakılması uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.
12:19 Fransa'nın başkenti Paris'te yarın yapılması planlanan Filistin halkıyla dayanışma gösterisine "kamu düzenini bozma riski" taşıdığı gerekçesiyle izin verilmediği bildirildi.
12:18 İsrail, kara harekatı için Gazze sınırına sevkiyatını arttırdı, yüzlerce tank ve kara birliği sınırda bekliyor.
12:17 Avustralya, Gazze'de çatışmalardan etkilenen sivillere 10 milyon dolarlık insani yardım yapacağını bildirdi.
12:13 İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 315 artarak, 2215 oldu.
11:55 Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nde İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlere ait cansız bedenler, morgda yer kalmadığı için hastane önünde bekletiliyor.
11:39 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için DSÖ'nün tıbbi malzemelerini taşıyan uçağın Mısır'ın Ariş kentine ulaştığını bildirdi.
11:33 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini zorla boşatmaları çağrısını ve devam eden saldırıları şiddetle kınadı.
11:27 İsrail-Filistin çatışması nedeniyle Hindistan'ın 235, Güney Kore'nin 163 vatandaşını İsrail'den tahliye ettiği bildirildi.
10:41 İsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını yineledi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundaki paylaşımında, "Gazze Şeridi sakinlerine önemli bir açıklama: Gazze kent merkezini terk ederek güneye yönelmeniz için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verdi. Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini isteyen ve tahliye için kullanacakları yolu gösteren bir harita paylaşan Adraee, "İsrail ordusunun yerel saatle 10.00-16.00 arasında haritada işaretlenen rotaya dokunmaktan kaçınacağını belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.
10:37 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Filistin'deki durumu görüştü.
10:32 Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi. AA muhabirine konuşan Muhenne, dün İsrail ordusundan hastanenin boşaltılması yönünde bir telefon aldığını ancak bunun mümkün olmadığını vurguladı. Muhenne, "Bazı hastalar tahliye edildi ancak sağlık durumlarının ciddiyeti nedeniyle sevk edilemeyen hastalar da var. 35 doktor ve destek ekibinden oluşan sağlık personeliyle burada kalıp hastalara hizmet vermeye kararlıyız." dedi. Özellikle yoğun bakımdaki 5 hastanın tahliyesinin mümkün olmadığını belirten Muhenne, "Hastanemizin küçüklüğüne ve imkanların kıtlığına rağmen biz burada kalıp hastalara hizmet vermekte ısrar ediyoruz. Tahliyeyi reddediyoruz." ifadelerini kullandı.
09:50 İsrail Yayın Kurumu, ABD'nin İsrail'den kara harekatını ertelemesini istediğini yazdı.
09:48 İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinden gelen Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.
09:38 İşgal altındaki Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinli öldü.
09:16 Reuters haber ajansı, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde görev yapan kameramanı İssam Abdullah'ın İsrail tarafından gelen roket saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı.
09:15 Gazzeli siviller için Türkiye'nin insani yardımlarını taşıyan üçüncü uçak Ankara'dan hareket etti.
08:49 İsrail Ordusu: Hava saldırısında Hamas'ın üst düzey komutanı öldürüldü. Gazzelilere 10-16 arasında güvenli geçiş izni verilecek.
06:56 İsrail savaş uçaklarının, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

05:47 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok noktasına baskın düzenleyerek Filistinlilerle çatıştığı belirtildi.

05:24 İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefin vurulduğunu duyurdu.

03:16 Anadolu Ajansı (AA), İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybetti.

03:04 Kuveyt, İsrail'in tam abluka ve yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin göçe zorlanması çağrılarını kesin bir şekilde reddettiğini belirtti.

02:26 Gazze Şeridi'nde İsrail'in hava saldırılarından kaçan 35 bin Filistinlinin Şifa Hastanesi'ne sığındığı bildirildi.


02:19 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hava saldırılarında hayatını kaybeden gazeteciler için başsağlığı diledi.

01:48 Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşmiş Milletlere (BM) çağrıda bulunarak, Gazze'ye yönelik İsrail bombardımanının durdurulmasını istedi.

01:41 İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçleri tarafından Lübnan'ın güneyinde gazetecileri hedef alan ve bir gazetecinin öldürüldüğü saldırıyı kınadı.

01:38 Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed Al Halife, Gazze'ye, tıbbi ve insani yardım, gıda, ilaç, su, elektrik girişi için acil yardım koridorlarının açılması gerektiğini belirtti.

00:59 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da dün 16 Filistinliyi öldürdü.

00:48 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze Şeridi'ne yollanmak üzere Mısır'ın Ariş Havalimanı'na bir uçakla acil tıbbi yardım malzemesi gönderdi.

00:26 BBC muhabirleri, Tel Aviv'de İsrail polis tarafından durdurulduktan sonra saldırıya uğradı ve silah zoruyla alıkonuldu.


00:23 Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsrail'in Gazze'deki sivilleri koruması gerektiğini söyledi.

00:12 ABD Kongre'sinin Minnesota milletvekili İlhan Omar, Gazze'de bir günde 1 milyondan fazla insanın kitlesel olarak evlerinden çıkarılmasını "etnik temizlik" olarak niteledi.

00:11 Ürdün, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye gıda, ilaç, yakıt ve insani yardımın engellenmesinin Cenevre Sözleşmesi uyarınca "savaş suçu" olduğunu bildirdi.

00:07 İngiliz polisi, başkent Londra'da yarın yapılması öngörülen "Filistin'e destek" gösterisi öncesinde, İsrail'in Londra Büyükelçiliğine çıkan yolları kullananların gözaltına alınabileceği uyarısında bulundu.

00:02 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail güçlerinin Gazze'deki el-Avde Hastanesi'nin boşaltılması talebini ertelediğini bildirdi.

23:55 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesine gelen askeri yardımla abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının devam edeceğini belirterek "bunun sadece başlangıç olduğunu" söyledi.

- İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı da İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1799 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 488 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 45 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'da Filistin'e destek yürüyüşü: Binlerce kişi katıldı

İstanbul'da Filistin'e destek yürüyüşü: Binlerce kişi katıldı