21 Aralık 2024
weather
4°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi 2022 yılında toplam ihracatın %1,92'si OYAK'tan: Kendi büyüdükçe Türkiye kazandı

2022 yılında toplam ihracatın %1,92'si OYAK'tan: Kendi büyüdükçe Türkiye kazandı

38 bini aşan çalışan sayısı ve 460 binden fazla üyesiyle Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı emeklilik fonu OYAK, kurulduğu 1961'den bu yana Türkiye ekonomisine destek vermeye devam ediyor.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2022 yılında toplam ihracatın %1,92'si OYAK'tan: Kendi büyüdükçe Türkiye kazandı

OYAK, 2022 nema oranını 29 Nisan'da yaptığı 62. Genel Kurulunda açıkladı. Yüzde 90,1 nema oranına ulaşan OYAK, üyelerinin birikimini reel bazda koruyarak yüksek getiri sağlama hedefine başarıyla ulaştı. Son 20 yılın en yüksek nema oranını yakalayan oyak, üyelerine tüm yatırım araçları getirilerinden iki kat fazla kazanç sağladı.

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 2022'de yüzde 40,2 değer kazandı.

2022 yılında TL karşısında ABD Doları yüzde 40,3, Euro da yüzde 32,1 yükseldi. Yine 2022 yılında yatırım fonları ortalama yüzde 46,1 kazandırdı. Devlet katkısı ile güçlenen emeklilik fonlarının türlerine göre değişmekle birlikte ortalamada getirileri ise yüzde

65,8’de kaldı. OYAK’ın yüzde 90,1’lik nema oranına yaklaşan öngörülebilir bir yatırım aracı görülmedi. En yakın emeklilik fonlarının getirisi bile OYAK’ın nema oranının 24 puan gerisinde kaldı.

TARİHE GEÇECEK PROJELER

OYAK, son 7 yılda Genel Müdür Süleyman Savaş Erdem liderliğinde büyük bir değişim yaşadı. Değişen vizyon beraberinde sürdürülebilir büyüme, önemli yatırımlar, satın alma ve birleşmeler getirdi. OYAK Genel Müdürü Erdem, “Sağladığımız sürdürülebilir büyüme ile hem Ülkemiz ve hem de üyelerimiz için fayda üretiyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında da üretmeye devam edecek ve OYAK tarihine geçecek projelere imza atacağız” dedi.


OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem

FİNANSAL BÜYÜKLÜĞÜ

Sirketin 2022 yılı temel finansal büyüklükleri de dikkat çekiyor.

- Hasılat %138 artış ile 331 milyar TL 
- Toplam varlıklar %62 artış ile 480 milyar TL
- Konsolide net varlık %84 artış ile 195 milyar TL
- Tüm Grup Şirketleriyle birlikte yapılan 4.9 milyar dolarlık toplam ihracat ile Türkiye’nin 2022 yılı ihracatının %1,92’sini karşıladı. OYAK, Japonya’dan ABD’ye 24 ülkede, 140’tan fazla şirket, 38 binden fazla çalışan ile Maden Metalürji, Çimento Beton Kağıt, Enerji, Otomotiv, Lojistik, Finans, Gıda Tarım Hayvancılık, Kimya, İnşaat gibi sektörler başta olmak üzere stratejik alanlarda faaliyetlerini sürdürüyor.

OTOMOBİL İHRACATINDA LİDER

Erdemir, İsdemir, OYAK Renault gibi Türkiye'nin en büyük 10 sanayi kuruluşundan üçüne sahip olan OYAK, bünyesindeki şirketlerle de öne çıkıyor. Erdemir ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 4. Büyük entegre çelik üreticisi. OYAK Çimento ve Cimpor'da Türkiye ve Portekiz çimento pazarı lideri konumunda.İSKEN ile Türkiye elektrik üretiminin yaklaşık %2.5’unu üretiliyor. OYAK Renault ile 2022 yılında 247,100 otomobil üretimi gerçekleştirdi, 176,844 otomobil ihracatı ile otomobil ihracatında lider pozisyonda. Akdeniz Chemson Kimya, Almatis, Hektaş, Sagra, Tamek öne çıkan diğer şirketlerden. Güzel Enerji ile akaryakıt dağıtım sektöründe 5.sirada bulunan OYAK, Milangaz ile de LPG sektöründe 3 büyük oyuncudan biri.

REEL GETİRİDE DE İLK SIRADA

Yıllardır aralıksız ve istikrarlı bir şekilde üye varlıklarına enflasyonun üzerinde katkı sunan OYAK, 2022 yılında da üyelerine enflasyonun üzerinde bir nema verdi. OYAK’ın 2022 nema oranı, Türkiye’nin aynı yıl yüzde 64,27 olan yıllık enflasyonunun(TÜFE) 25,73 puan üzerinde gerçekleşerek tüm öngörülebilir yatırım araçlarından daha fazla reel getiri sağladı.

2022 yılında doların getirisi enflasyonun 22,5 puan, altının getirisi de 24,05 puan altında kaldı. Emeklilik fonlarının getirisi ise enflasyonun sadece 1,5 puan üzerinde gerçekleşti.

2012-2022 döneminde bir OYAK üyesinin 10 bin TL’lik varlığı, OYAK’ın her yıl sağladığı yüksek nema sayesinde son 10 yılda 20 kattan fazla artarak 204.056 TL’ye yükseldi.

OYAK, üyelerine verdiği yüksek nemayı, güçlü büyümesi sayesinde sağlıyor. Bunu da yönetimsel başarı ile yakalıyor.

24 SAAT KESİNTİSİZ ÜRETİM

OYAK, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde, dünya genelinde altı farklı kıtada, 24 ayrıülkede Japonya’dan ABD’ye, tüm zaman dilimlerinde, farklı sektörlerde 24 saat kesintisiz üretim yapıyor. Son 7 yıldır yaşanan dönüşüm ve yeniden yapılanma sürdürülebilir bir büyüme getirdi. Bu süreçte organizasyonel dönüşüm, yeniden yapılanma ve sürdürülebilir büyümeye odaklanıldı. Bununla birlikte yatırımlar ve operasyonel verimlilik hedefleri de başarıyla gerçekleştirilerek, portföydeki şirketlerin değeri katbekat artırıldı.

Dünyada değişen paradigmalar üzerine yapılan çalışmalar ışığında özellikle teknoloji, enerji, tarım, gıda ve hayvancılık gibi döngüsel olmayan sektörler radara alındı.

Belirlenen stratejiler kapsamında coğrafi dağılım artırıldı, faaliyet gösterilen iş kollarında geriye entegrasyon yatırımları gündeme taşındı. Sürdürülebilir büyüme için portföyde çeşitliliği, sektörel dağılım dikkate alınarak dengelendi.

EN UYGUN SATIN ALMA

Kurumun verilerine göre son 20 yılda pek çok satın alma gerçekleşti. 2017’de Petrol Ofisi, 2020’de Total, şimdi de Aytemiz satıldı. Satış rakamlarına bakıldığında eleştirilerin de yersiz olduğu ortaya çıkıyor. Aytemiz’in yüzde 50 hissesi Ruslara 160 milyon dolara satıldı. Yani Aytemiz için biçilen toplam değer 320 milyon dolar. Yüzde 1’lik pazar payı için ödenen para ise 87 milyon dolar civarında. Total OYAK tarafından 2020’de satın aldığında ise konuşulan rakamlar üzerinden yüzde 1’lik pazar payı için yaklaşık 68 milyon dolar ödenmişti. Pazar payı ve istasyon sayılarına bakıldığında Total, son 20 yıldaki en uygun satın alma oldu.

TARIMDA SÖZ SAHİBİ

Tarım, Hayvancılık, Gıda grubu sadece Hektaş’tan oluşuyorken, şimdi portföyde Tamek, Sagra gibi tüketici gıda ürünleri, tohumculuktan hayvan sağlığına, organomineral gübreden izlenebilir gıda güvenliğine kadar farklı stratejik alanlarda şirketlerin yatırımları bulunuyor. Bu alanda dünyadaki son trendler takip edilerek, inovatif çalışmalara imza atılıyor.

2016 yılında Hektaş’ın piyasa değeri 93 milyon dolar iken, 2023 yılında 4.5 milyar dolar değere kadar ulaştı. 2016 yılında 177 milyon TL olan hasılatı 2022 yılında 5.2 milyar TL’ye net karı ise aynı dönemde 29 milyon TL’den 825 milyon TL’yi gördü. 2016 - 2022 yılları arasında bitki koruma iş kolundaki Pazar payı %10’dan %20’ye çıkartılarak pazar lideri oldu. 2016 yılında Bitki koruma alanında faaliyet gösteren şirket, bitki besleme, organomineral gübre, hayvan sağlığı, tohum ıslahı gibi tarımın değer yaratan bütün alanlarında yeni yatırımları ile faaliyet göstermeye başladı.

EN KAPSAMLI AR-GE TESİSİ

Bursa Orhangazi’de kurulan HEKTAŞ Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi Türkiye’nin ilk dünyanın ise sayılı Ar-Ge Merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’deki ve yurt dışındaki seçkin üniversitelerin akademisyenlerinden de destek alınarak hayata geçirilen HEKTAŞ Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi 607 dekarlık alana inşa edilen, tamamen dijitalleşmiş süreçlerle tarımsal verimliliği arttırmaya odaklanan tarım alanındaki en kapsamlı Ar-Ge tesisi. Çimento Beton Kağıt sektöründe OYAK şirketleri son 7 yılda büyük atılımlar gerçekleştirdi. 2016 yılında Türkiye’de kurulu fabrikaları ile faaliyet gösteren bir şirketken, 2018 yılında Tayvan merkezli çimento devi TCC ile kurulan ortaklık, Portekiz’in çimento devi Cimpor’un Portekiz ve Yeşil Burun Adalarındaki operasyonlarının satın alımı ve Sahra Altı Afrika’da yapılan yeni fabrika yatırımları ile birlikte Çimento sektöründe global bir oyuncu olmayı başardı. Maden Metalurji sektöründe ise Kümaş satın alma hamlesiyle demir, çelik ve çimento sektörlerindeki faaliyetlerinde dikey entegrasyonu sağlayarak, maliyet kontrolü ve verimlilik elde edildi. OYAK Yatırım halka açılacak duruma getirilerek son 2 senede net karlılıkta 8 kat büyüdü. OYAK, denizcilikte bir dünya devi olan NYK ile Türkiye’nin otomotiv üretim üssünün merkezinde yıllık 780 bin araç elleçleme kapasitesine sahip ortak liman yatırımı gerçekleştirildi.

Yavuz MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Yumaklı'dan çiftçilere ilk mesaj

Bakan Yumaklı'dan çiftçilere ilk mesaj