05 Kasım 2024
weather
9°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili açıklama

Körfez ziyaret sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, akaryakıt zamları ve ÖTV artışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gabar'daki petrolün vatandaşın cebine henüz yansımadığını belirten Erdoğan "Şu anda çıkarma safhasındayız." dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve BAE ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN'DAN AKARYAKIT ZAMMI VE ÖTV ARTIŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan akaryakıt zamlarıyla ilgili soruya "Gabar’daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı. Şu anda çıkarma safhasındayız. Ve inşallah bunu çıkarıp da devletin, hazinenin kasasına, kesesine girmeye başladığı andan itibaren Gabar petrolü de süratle inşallah vatandaşımıza yansıyacak. İnşallah en uygunu, ideali neyse biz onu vatandaşımıza yansıtırız. Karadeniz’deki gaz rezervi Ağustos 2020’de keşfedildi. Nisan 2023 itibariyle Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyu devreye alındı. Böylelikle de Karadeniz gazı sisteme dâhil oldu, evlerimizde kullanmaya başlandı. Nisan ayında konutlarda doğalgazı 1 ay bedava, 1 yıl boyunca da 25 metreküpe denk doğalgazı ücretsiz yaptıysak Gabar petrolü de sistemimize entegre edildiğinde vatandaşımıza bir yansıması mutlaka olacaktır. Keşfi yapılan petrolün sisteme girmesi, yakıt olarak kullanılması biraz zaman alacak. Öte taraftan Aile ve Gençlik Bankasının kaynağı bu Gabar petrolü ve Karadeniz doğalgazı olacak. Bu konuda Norveç modelini önemsiyorum. Aile ve Gençlik Bankasını bunun için kuruyoruz. Orada belli bir rezervi tutacağız. Bu rezervden aileler, gençler istifade edecekler. Bu da vatandaşlarımıza başka bir yansıması olacaktır." yanıtını verdi.

GABAR PETROLÜ NE ZAMAN KULLANILACAK?

Erdoğan bu soruyu "Gabar petrolünün ekonomiye olumlu yansıması 2024’te başlar. Şu anda günde 12-13 bin varil üretiyoruz. İnşallah 100 bin varile çıkacak ve dolayısıyla Türkiye üretimini ikiye katlamış olacak, 2024’ün sonuna kadar. Esas itibariyle devreye girme tarihi 2024 sonu diyebiliriz. Yaklaşık 100 kuyu açacağız. Şu anda Türkiye ve civar ülkelerdeki bütün sondaj makinalarını oraya yönlendiriyoruz. Dağlarda kilometrelerce yol yapılıyor. Çok hummalı bir çalışma var." sözleriyle yanıtladı.

ÖTV ARTIŞI TARTIŞMALARI

Akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili tartışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: 

Akaryakıtta Hazine ve Maliye Bakanlığımız vergi ile alakalı bir düzenleme yaptı. Özellikle ÖTV’nin maktu olmasından dolayı çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Bu nedenle ÖTV’de böyle bir artışa gidildi.

Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Tüm bunlara rağmen akaryakıt fiyatlarında Türkiye, Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri. Akaryakıtta zaten bir otomatik fiyatlandırma mekanizması var. Dünyadaki fiyatlar çerçevesinde belirleniyor. ÖTV artışıyla yapılan da depremin etkileri, depremle mücadele ile alakalı Türkiye’nin ihtiyaçları kapsamında yapılmış bir vergi düzenlemesidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kosova'ya satılan Bayraktar TB2 SİHA'lar, Sırbistan'ı rahatsız etti

Kosova'ya satılan Bayraktar TB2 SİHA'lar, Sırbistan'ı rahatsız etti