22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Rusya ile ticarette ruble açıklaması

Rusya ile ticarette ruble açıklaması

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarete ilişkin konuşan DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı İzzet Ekmekçibaşı, önemli açıklamalarda bulundu.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rusya ile ticarette ruble açıklaması

DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı İzzet Ekmekçibaşı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye ile ticarete etkilerini anlattı.

Bloomberg HT’de yayınlanan Finans Merkezi programına konuk olan Ekmekçibaşı, Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolünün ticaret üzerinde olumlu etki yarattığını ve Mart ayında ticarette yüzde 38’lik bir artış yaşandığını söylerken, ruble ve TL ticareti için kur koruma garantisi verilmesi için çalışmaların yapıldığını belirtti.

Ekmekçibaşı’nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"2022’nın ocak ayında 5 milyar dolarlık bir ihracatımız söz konusu iken, savaşın başladığı Şubat ayında 4.4 milyar dolar düştü. Türkiye’nin arabuluculuk rolü ve Rusya’nın Türkiye’ye dost ülkeler sıralamasında birinci sırada olması ile mart ayında yüzde 38’lik bir artış söz konusu oldu. Böylece, Rusya’ya ihracatımız 6 milyar doların üzerine çıktı. Her hafta bir sektörle görüşüp neler yapabileceğimizi konuşacağız. Ticareti artırmak için her sektör üzerine düşeni yapıyor."

Para transferi konusunda sıkıntı yaşanmadığını belirten Ekmekçibaşı, “Birleşmiş Milletler ’den henüz karar çıkmadığı için yaptırım listesinde olmayan bankalar şu anda transfer işlemlerini yapıyorlar. Moskova’da yüzde 100 Türk sermayeli bankalarımız da bunların öncüsü, her türlü Döviz transferlerini yapıyorlar. Ancak Rusya’da döviz bulmakta sıkıntı var. Döviz alım-satım kurları arasındaki makas büyüktü. Yüzde 30’luk farkı maliyetlerine yediremeyeceği için beklemeye başladılar. Düzenleme ile ithalatçılar merkez bankasının döviz alım kuruna maksimum 2 ruble ekleyerek dövizini alıp, ihracatını yapıp, ithalatla ilgili ödemelerini yapabilecek durumda” dedi.

"Kısa sürede çözülecek"
Ekmekçi ayrıca, “Ruble-TL ile ticaret birkaç yıldır var. Ancak iki ülkenin birbirlerine vermiş oldukları garantiler şu anda yüksek olmadığı için, kur koruma garantisi kapsamında bakanlıklar bu konu hakkında sıkı görüşme halindeler. Yani 5 milyar dolarlık karşılıklı garanti verilirse, oradan rubleyi alacaksınız, hazineye götüreceksiniz. Rus, Rus rublesi ile ticaret yapmış olacak ya da Türk vatandaşı TL ile ticaret yapmış olacak. Kısa bir sürede bu çözülecek diye düşünüyorum” diye ekledi. (Bloomberg HT)

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İspanya da bombayı ateşledi

İspanya da bombayı ateşledi