Koronavirüsün Mart 2020'de Türkiye'de görülmesinin ardından iş yerleri kapanan veya işsiz kalan çalışanların sıkıntılarını gidermek anaçıyla uygulamaya başlanan ve uzatılan kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) 31 Mart tarihinde bitmiş fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ileri bir tarihe kadar ertelenmişti. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren KÇÖ'nün hangi tarihte biteceği merak ediliyor.
Pandemi zamanında maddi kayıp yaşayan iş verenler için can suyu olan kısa çalışma ödeneği uygulamasında maaşın bir kısmı iş veren yerine İşsizlik Fonu tarafından karşılanıyor.
Bu sayede çalışanları işten çıkarmak yerine KÇÖ ile istihdama devam edildi. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının geçtiğimiz aylarda biteceği duyurulsa da hala devam ediyor.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması ya da durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak kaydıyla sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Kısa çalışma ödeneğinin temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?
Koronavirüs salgını sebebiyle işten çıkarmaların önüne geçilmesinin amaçlandığı kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ilk olarak 2020 yılı Nisan ayında uygulamaya geçti. Milyonlarca çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart tarihinde sona ereceği açıklanmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 30 Haziran tarihine kadar yeniden uzatıldı.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ (KÇÖ) DEVAM EDECEK Mİ?
Kısa çalışma ödeneği ve pandemiye ilişkin konuların Pazartesi toplanması beklenen Kabine toplantısında ele alınması bekleniyor. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili net kararın 21 Haziran Pazartesi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanllığında toplanacak Kabine toplantısında ele alınması bekleniyor.
Konuyla ilgili gelişmeleri sitemizden aktarmaya devam edeceğiz.