24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Ekonomi Nedenini açıklayıp duyurdular! Fiyatlar çok sert düşecek

Nedenini açıklayıp duyurdular! Fiyatlar çok sert düşecek

İngiltere merkezli The Economist dergisi, merkez bankalarının aşırı faiz artışı nedeniyle konut fiyatlarında sert düşüşlerin yaşanacağını yazdı.    

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nedenini açıklayıp duyurdular! Fiyatlar çok sert düşecek

Londra merkezli haber dergisi The Economist, bu haftaki sayısında küresel bir konut fiyatlarında sert düşüşlerin beklendiğini yazdı.

Derginin kapağına da taşınan analizde uzun yıllardır ev fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiği hatta pandemi ile rekor seviyelere çıktığı belirtilirken, yüksek enflasyonla mücadele için merkez bankalarının aşırı faiz artışlarının konut satışlarını düşürdüğüne dikkat çekildi.

Konut sahiplerini tedirgin eden haber
Pandemi döneminde aşırı yükselen satış fiyatı ve kiralardan dolayı sektör fırsatçıların odağındayken şimdi dünyanın en büyük 9 ekonomisinde birden ev fiyatları düşmeye başladı.

Yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin satın alma gücünde yaşattığı düşüşün yeni alıcıların ortaya çıkmasını imkansız hale getirdiği belirtilen analizde "Bugün servetiniz gayrimenkule dayanıyorsa gergin olmanın zamanı geldi" uyarısında bulundu.

Konut satış istatistiklerinin de yer aldığı analizde, Kanada’da ev fiyatlarının şubata göre yüzde 9 azaldığı ve ABD'de satışların ağustos ayında yıllık bazda yüzde 20 düştüğü belirtildi.


Faiz yükseldi, satış düştü
Öte yandan yeni emlak ilanları yüzde 13 gerilemişken, Kanada’da da konut satışlarının bu yıl yüzde 40 düşebileceği tahmin edildi. Yazıda Amerika’da 30 yıllık konut kredisi faizi bir yıl öncesinin iki katına çıktığının altı çizildi.

Mali krize neden olmayacak
The Economist, konut fiyatlarında yaşanacak bu düşüşlerin 2007-2009 dönemindeki gibi küresel bir bankacılık krizine sebep olmayacağı ve mali kriz yaratmayacağını tahmin ederken, konutların dünya genelinde 250 trilyon dolarlık bir değere sahip olmasıyla ekonomilerde büyümesine zarar vereceği belirtildi.

Çin'de 7 yılın en sert düşüşü
Çin'de yeni konut fiyatları eylülde son 7 yıldaki en büyük düşüşü yaşadı.

Çin Ulusal İstatistik İdaresi tarafından yayımlanan verilere göre, eylül ayında Beijing, Shanghai, Guangzhou ve Shenzhen dahil ülkenin en büyük 4 kentinde satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı.

Eylül ayında Xiamen, Wuxi, Hangzhou ve Nanjing dahil 30 büyük kentte satılık ev fiyatları önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azaldı. Sanya, Xianyang ve Yueyang dahil 36 ortak ölçekli kentte satılık ev fiyatları, önceki aya göre yüzde 0,4 oranında düşüş gösterdi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Güneş tutulması sonrası deprem uzmanında flaş sözler!

Güneş tutulması sonrası deprem uzmanında flaş sözler!